Menü

Másik alternatíva a rizs helyett – A kölesről bővebben

Sokan keresnek az étrendükbe a rizs helyett egy másik alternatívát. A köles nemhiába egyre népszerűbb, már gluténmentes csodagabonaként is említik. Élettani hatásai mellett pedig nem lehet szó nélkül elmenni. Lássuk tehát, mire jó a köles?

Sokan óvakodnak a kölestől – mondván ők nem madarak. Pedig tisztító és gyomorbarát gabonaként ismerjük már manapság. Az „ősgabonának” számító kölest Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Már akkor rájöttek a mezopotámiaiak, hogy a gyomorra kifejezetten pozitív hatást gyakorol, mert magas rosttartalma „kipucolja” a gyomorban lévő salakanyagot, illetve egészen könnyen emészthető étel. Emiatt sokan alkalmazzák böjtölésnél vagy tisztítókúráknál.

Ellentétben a finomított gabonákkal, a köles gátolja a rossz hatású baktériumok elszaporodását. A köles lúgosító hatása miatt képes visszaállítani a sav-bázis egyensúlyt, mely magas húsfogyasztás miatt, egészségtelen szokások (alkohol, ital), de akár sztressz hatására is felbomolhat. Sokan ajánlják a köles étrendbe való beillesztését ezen tulajdonsága miatt.

Sportolóknak, testépítőknek is kifejezetten ajánlják a kölessel gazdagított ételeket, mert magas protein- és minimális zsírtartalma mellett 73g jó minőségű szénhidrátot is tartalmaz. A köles legnagyobb arányban káliumot tartalmaz, ami csökkenti a magas vérnyomást és csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A köles jó B-vitaminforrás is lehet! Rendszeres fogyasztásánál sokan megfigyelhetik, hogy arcuk rugalmasabbnak és egészségesebbnek tűnik. Szintén a B-vitaminnak köszönhető az erős, egészséges hajszerkezet és a köröm. Ezek mellett aminosavat is tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, szóval köles evésével egy kis boldogsághormon is termelődik.

Láthatjuk tehát, hogy mennyi pozitív hatása van, de hogyan is készítsük el ételekhez. Akár a rizs, a köles is ehető édesen vagy sósan. Készíthetünk vele tökéletes lecsót, de akár vaníliával vagy fahéjjal tálalva is fantasztikus lehet. Rizskoch helyett akár köleskochot (kölesfelfújt) is készíthetünk! Ehhez hoztam is receptet!

Hozzávalók:

1 bögre megmosott köles

3 bögre tej

6 dkg vaj

2 egész tojás.

1 evőkanál vaníliaesszencia

1 citrom reszelt héja

4 evőkanál barnacukor vagy méz

10 dkg mazsola

1 teáskanál sütőpor

15 dkg apróra vágott friss, vagy aszalt gyümölcs

10 dkg mandulaforgács (elhagyható)

csipet só

vaj a kikenéshez

Elkészítés:

A tojásoknak különválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral, a fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk.

A hozzávalókat – a mandulaforgácson kívül – összekeverjük egy nagyobb tálban, beledolgozzuk a vajas tojássárgáját, és óvatosan beleforgatjuk a keményre vert habot. Vajjal kikent tepsibe vagy sütőtálba öntjük. A tetejét meghintjük mandulával, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Magában is nagyon finom, de kínálhatjuk kompóttal, dzsemmel, gyümölcsös öntettel.

Nagypál Anna

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!