Másik alternatíva a rizs helyett – A kölesről bővebben
- Dátum: 2021.05.23., 02:48
- Nagypál Bíborka Anna
- képek: pixabay.com
- édesség, egészség, étel, gabona, kálium, köles, recept, rost, tápanyag
Sokan keresnek az étrendükbe a rizs helyett egy másik alternatívát. A köles nemhiába egyre népszerűbb, már gluténmentes csodagabonaként is említik. Élettani hatásai mellett pedig nem lehet szó nélkül elmenni. Lássuk tehát, mire jó a köles?
Sokan óvakodnak a kölestől – mondván ők nem madarak. Pedig tisztító és gyomorbarát gabonaként ismerjük már manapság. Az „ősgabonának” számító kölest Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Már akkor rájöttek a mezopotámiaiak, hogy a gyomorra kifejezetten pozitív hatást gyakorol, mert magas rosttartalma „kipucolja” a gyomorban lévő salakanyagot, illetve egészen könnyen emészthető étel. Emiatt sokan alkalmazzák böjtölésnél vagy tisztítókúráknál.
Ellentétben a finomított gabonákkal, a köles gátolja a rossz hatású baktériumok elszaporodását. A köles lúgosító hatása miatt képes visszaállítani a sav-bázis egyensúlyt, mely magas húsfogyasztás miatt, egészségtelen szokások (alkohol, ital), de akár sztressz hatására is felbomolhat. Sokan ajánlják a köles étrendbe való beillesztését ezen tulajdonsága miatt.
Sportolóknak, testépítőknek is kifejezetten ajánlják a kölessel gazdagított ételeket, mert magas protein- és minimális zsírtartalma mellett 73g jó minőségű szénhidrátot is tartalmaz. A köles legnagyobb arányban káliumot tartalmaz, ami csökkenti a magas vérnyomást és csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
A köles jó B-vitaminforrás is lehet! Rendszeres fogyasztásánál sokan megfigyelhetik, hogy arcuk rugalmasabbnak és egészségesebbnek tűnik. Szintén a B-vitaminnak köszönhető az erős, egészséges hajszerkezet és a köröm. Ezek mellett aminosavat is tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, szóval köles evésével egy kis boldogsághormon is termelődik.
Láthatjuk tehát, hogy mennyi pozitív hatása van, de hogyan is készítsük el ételekhez. Akár a rizs, a köles is ehető édesen vagy sósan. Készíthetünk vele tökéletes lecsót, de akár vaníliával vagy fahéjjal tálalva is fantasztikus lehet. Rizskoch helyett akár köleskochot (kölesfelfújt) is készíthetünk! Ehhez hoztam is receptet!
Hozzávalók:
1 bögre megmosott köles
3 bögre tej
6 dkg vaj
2 egész tojás.
1 evőkanál vaníliaesszencia
1 citrom reszelt héja
4 evőkanál barnacukor vagy méz
10 dkg mazsola
1 teáskanál sütőpor
15 dkg apróra vágott friss, vagy aszalt gyümölcs
10 dkg mandulaforgács (elhagyható)
csipet só
vaj a kikenéshez
Elkészítés:
A tojásoknak különválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral, a fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk.
A hozzávalókat – a mandulaforgácson kívül – összekeverjük egy nagyobb tálban, beledolgozzuk a vajas tojássárgáját, és óvatosan beleforgatjuk a keményre vert habot. Vajjal kikent tepsibe vagy sütőtálba öntjük. A tetejét meghintjük mandulával, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Magában is nagyon finom, de kínálhatjuk kompóttal, dzsemmel, gyümölcsös öntettel.
Nagypál Anna
Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?
Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.
Vitaminok fontossága ősszel
Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.
Most akkor mennyi az annyi?
Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.
Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?
A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.
Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.