Menü

Napvédelem kívülről és belülről

Köztudott, hogy a fényvédő krémek, a naptejek megóvják bőrünket a ráktól, és segítenek megelőzni az öregedés jeleit, a májfoltokat és a ráncokat, mégis sokan elhanyagolják a napvédelmet. Nincs kedvük újra meg újra felkenni a napvédő krémet, vagy túl drágának találják, pedig nagyon sok bajtól megóvhatjuk bőrünket.

A gyermekeinknek még nagyobb szükségük van a fényvédelemre, hiszen bőrük vékonyabb, nálunk a magas, 30-50 faktorszámú készítmények javasoltak és válasszunk lehetőleg vízálló terméket, melynek nyilvánvalóan tartalmaznia kell az UVA és az UVB sugarak elleni hatékony szűrőket.

A picik bőre vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért nekik mindig a megfelelő napozót válasszuk. Csecsemők bőrére csak fizikai fényvédő használható, közvetlen napfénynek soha ne tegyük ki a kicsiket, s még árnyékban is mindig alaposan kenjük be őket!

Vízparton a napernyő hiába ad árnyékot, az UV sugarak ezen átjutnak, ezért a bőr védelmére ekkor is gondolni kell.

A vízállóként jelzett fényvédőket is 2 óránként át kell kenni, illetve fürdés után is mindig fel kell vinni egy újabb adag naptejet, beleértve a hajlatokat is, továbbá tanácsos kalapot, vagy sapkát, kendőt is viselni, szemünket pedig védeni UV-szűrős napszemüveggel.

Melegben mindig fogyasszunk sok folyadékot, a napozás befejeztével pedig napozás utáni hűsítő termékekkel segíthetjük a regenerálódást, bőrünk megnyugtatását.

A külső napvédő szerek mellett belsőleg is gondoskodhatunk a napvédelemről.

A paradicsom fogyasztása például a belső napvédelmet szolgálja. Német-holland kutatócsapat azt vizsgálta, hogy UV-sugárzás esetén milyen különbségek mutatkoznak a paradicsomot fogyasztók és a semmilyen fényvédő szert nem alkalmazók bőrében. Az eredményeik szerint 40%-kal kisebb volt a bőrirritáció mértéke azoknál a tesztalanyoknál, akik paradicsompürét fogyasztottak, melyet a kutatók a paradicsomban lévő nagy mennyiségű lycopin hatásának tulajdonítanak. A lycopin a karotinoidok közé tartozik, ezek UV-sugárzással szembeni védő hatása pedig már régóta ismert. Ezek az anyagok a paradicsomon kívül más piros és sárga gyümölcsökben is előfordulnak. A paradicsom fogyasztása azonban kiegészíti a külső napvédelmet, semmiképp sem helyettesíti azt.

Ha valakit esetleg nem sikerült meggyőzni a fenti sorokkal a napvédelem fontosságáról, akkor végezetül egy szomorú tény: számos tanulmány kimutatta, hogy a bőrrák más daganatos betegségek, köztük az kockázatát is növeli, ennek egyik oka az, hogy az UV fény gyengíti a bőrsejteket és az immunrendszert.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Frissítő gyógynövények nyárra

Van, aki a jeges limonádéra esküszik, van, aki szerint inkább forró italt kell inni. Ha sem a jeges, sem a forró italok nem vonzzák ebben a hőségben, mutatunk pár teát, ami önmagában is hűsítő.

Hogyan hat a hőség a magas vérnyomásra?

Az időjárás rengeteg emberre hatással van. A jó időnek a legtöbben örülünk. Azonban a nagy hőség és a kánikula, az állandó izzadás mellett sokszor levertséget, fejfájást okoz, emellett pedig a vérnyomást is befolyásolja.