Menü

Napvédelem kívülről és belülről

Köztudott, hogy a fényvédő krémek, a naptejek megóvják bőrünket a ráktól, és segítenek megelőzni az öregedés jeleit, a májfoltokat és a ráncokat, mégis sokan elhanyagolják a napvédelmet. Nincs kedvük újra meg újra felkenni a napvédő krémet, vagy túl drágának találják, pedig nagyon sok bajtól megóvhatjuk bőrünket.

A gyermekeinknek még nagyobb szükségük van a fényvédelemre, hiszen bőrük vékonyabb, nálunk a magas, 30-50 faktorszámú készítmények javasoltak és válasszunk lehetőleg vízálló terméket, melynek nyilvánvalóan tartalmaznia kell az UVA és az UVB sugarak elleni hatékony szűrőket.

A picik bőre vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért nekik mindig a megfelelő napozót válasszuk. Csecsemők bőrére csak fizikai fényvédő használható, közvetlen napfénynek soha ne tegyük ki a kicsiket, s még árnyékban is mindig alaposan kenjük be őket!

Vízparton a napernyő hiába ad árnyékot, az UV sugarak ezen átjutnak, ezért a bőr védelmére ekkor is gondolni kell.

A vízállóként jelzett fényvédőket is 2 óránként át kell kenni, illetve fürdés után is mindig fel kell vinni egy újabb adag naptejet, beleértve a hajlatokat is, továbbá tanácsos kalapot, vagy sapkát, kendőt is viselni, szemünket pedig védeni UV-szűrős napszemüveggel.

Melegben mindig fogyasszunk sok folyadékot, a napozás befejeztével pedig napozás utáni hűsítő termékekkel segíthetjük a regenerálódást, bőrünk megnyugtatását.

A külső napvédő szerek mellett belsőleg is gondoskodhatunk a napvédelemről.

A paradicsom fogyasztása például a belső napvédelmet szolgálja. Német-holland kutatócsapat azt vizsgálta, hogy UV-sugárzás esetén milyen különbségek mutatkoznak a paradicsomot fogyasztók és a semmilyen fényvédő szert nem alkalmazók bőrében. Az eredményeik szerint 40%-kal kisebb volt a bőrirritáció mértéke azoknál a tesztalanyoknál, akik paradicsompürét fogyasztottak, melyet a kutatók a paradicsomban lévő nagy mennyiségű lycopin hatásának tulajdonítanak. A lycopin a karotinoidok közé tartozik, ezek UV-sugárzással szembeni védő hatása pedig már régóta ismert. Ezek az anyagok a paradicsomon kívül más piros és sárga gyümölcsökben is előfordulnak. A paradicsom fogyasztása azonban kiegészíti a külső napvédelmet, semmiképp sem helyettesíti azt.

Ha valakit esetleg nem sikerült meggyőzni a fenti sorokkal a napvédelem fontosságáról, akkor végezetül egy szomorú tény: számos tanulmány kimutatta, hogy a bőrrák más daganatos betegségek, köztük az kockázatát is növeli, ennek egyik oka az, hogy az UV fény gyengíti a bőrsejteket és az immunrendszert.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.