Napvédelem kívülről és belülről
- Dátum: 2021.06.24., 21:14
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- belsőleg, belül, bőr, bőrrák, csecsemők, daganat, faktorszám, fényvédő, folt, folyadék, gyümölcs, immunrendszer., kalap, karotinoid, kisgyerek, kívül, krém, lycopin, napernyő, napozó, napvédelem, öregedés jelei, paradicsom, ránc, sapka, tanulmány, Uv sugarak, vízálló
Köztudott, hogy a fényvédő krémek, a naptejek megóvják bőrünket a ráktól, és segítenek megelőzni az öregedés jeleit, a májfoltokat és a ráncokat, mégis sokan elhanyagolják a napvédelmet. Nincs kedvük újra meg újra felkenni a napvédő krémet, vagy túl drágának találják, pedig nagyon sok bajtól megóvhatjuk bőrünket.
A gyermekeinknek még nagyobb szükségük van a fényvédelemre, hiszen bőrük vékonyabb, nálunk a magas, 30-50 faktorszámú készítmények javasoltak és válasszunk lehetőleg vízálló terméket, melynek nyilvánvalóan tartalmaznia kell az UVA és az UVB sugarak elleni hatékony szűrőket.
A picik bőre vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért nekik mindig a megfelelő napozót válasszuk. Csecsemők bőrére csak fizikai fényvédő használható, közvetlen napfénynek soha ne tegyük ki a kicsiket, s még árnyékban is mindig alaposan kenjük be őket!
Vízparton a napernyő hiába ad árnyékot, az UV sugarak ezen átjutnak, ezért a bőr védelmére ekkor is gondolni kell.
A vízállóként jelzett fényvédőket is 2 óránként át kell kenni, illetve fürdés után is mindig fel kell vinni egy újabb adag naptejet, beleértve a hajlatokat is, továbbá tanácsos kalapot, vagy sapkát, kendőt is viselni, szemünket pedig védeni UV-szűrős napszemüveggel.
Melegben mindig fogyasszunk sok folyadékot, a napozás befejeztével pedig napozás utáni hűsítő termékekkel segíthetjük a regenerálódást, bőrünk megnyugtatását.
A külső napvédő szerek mellett belsőleg is gondoskodhatunk a napvédelemről.
A paradicsom fogyasztása például a belső napvédelmet szolgálja. Német-holland kutatócsapat azt vizsgálta, hogy UV-sugárzás esetén milyen különbségek mutatkoznak a paradicsomot fogyasztók és a semmilyen fényvédő szert nem alkalmazók bőrében. Az eredményeik szerint 40%-kal kisebb volt a bőrirritáció mértéke azoknál a tesztalanyoknál, akik paradicsompürét fogyasztottak, melyet a kutatók a paradicsomban lévő nagy mennyiségű lycopin hatásának tulajdonítanak. A lycopin a karotinoidok közé tartozik, ezek UV-sugárzással szembeni védő hatása pedig már régóta ismert. Ezek az anyagok a paradicsomon kívül más piros és sárga gyümölcsökben is előfordulnak. A paradicsom fogyasztása azonban kiegészíti a külső napvédelmet, semmiképp sem helyettesíti azt.
Ha valakit esetleg nem sikerült meggyőzni a fenti sorokkal a napvédelem fontosságáról, akkor végezetül egy szomorú tény: számos tanulmány kimutatta, hogy a bőrrák más daganatos betegségek, köztük az kockázatát is növeli, ennek egyik oka az, hogy az UV fény gyengíti a bőrsejteket és az immunrendszert.
Milyen előnyei vannak a fogászati koronáknak?
A fogászati koronák már régóta népszerű megoldásnak számítanak a természetes fogak helyreállítására. Mikor használhatóak ezek a fogpótlások, és mi mindenben segítik a pácienseket?
Csótányinvázió
A csótányok a természetben hasznos rovarok, ám az otthonainkban azonban nem látjuk szívesen.
Parlagfű és társai, avagy mit jelent a keresztallergia
A parlagfű ártatlannak tűnő növénykénk, ám amikor virágba borul, több ezer ember életét keseríti majd meg. A parlagfű veszély alapján Magyarország Európa legfertőzöttebb országának tekinthető, nálunk több millió ember érzékeny a parlagfűre.
Az érzékeny bőr okai
Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.
Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai
A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.