Menü

Napvédelem kívülről és belülről

Köztudott, hogy a fényvédő krémek, a naptejek megóvják bőrünket a ráktól, és segítenek megelőzni az öregedés jeleit, a májfoltokat és a ráncokat, mégis sokan elhanyagolják a napvédelmet. Nincs kedvük újra meg újra felkenni a napvédő krémet, vagy túl drágának találják, pedig nagyon sok bajtól megóvhatjuk bőrünket.

A gyermekeinknek még nagyobb szükségük van a fényvédelemre, hiszen bőrük vékonyabb, nálunk a magas, 30-50 faktorszámú készítmények javasoltak és válasszunk lehetőleg vízálló terméket, melynek nyilvánvalóan tartalmaznia kell az UVA és az UVB sugarak elleni hatékony szűrőket.

A picik bőre vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért nekik mindig a megfelelő napozót válasszuk. Csecsemők bőrére csak fizikai fényvédő használható, közvetlen napfénynek soha ne tegyük ki a kicsiket, s még árnyékban is mindig alaposan kenjük be őket!

Vízparton a napernyő hiába ad árnyékot, az UV sugarak ezen átjutnak, ezért a bőr védelmére ekkor is gondolni kell.

A vízállóként jelzett fényvédőket is 2 óránként át kell kenni, illetve fürdés után is mindig fel kell vinni egy újabb adag naptejet, beleértve a hajlatokat is, továbbá tanácsos kalapot, vagy sapkát, kendőt is viselni, szemünket pedig védeni UV-szűrős napszemüveggel.

Melegben mindig fogyasszunk sok folyadékot, a napozás befejeztével pedig napozás utáni hűsítő termékekkel segíthetjük a regenerálódást, bőrünk megnyugtatását.

A külső napvédő szerek mellett belsőleg is gondoskodhatunk a napvédelemről.

A paradicsom fogyasztása például a belső napvédelmet szolgálja. Német-holland kutatócsapat azt vizsgálta, hogy UV-sugárzás esetén milyen különbségek mutatkoznak a paradicsomot fogyasztók és a semmilyen fényvédő szert nem alkalmazók bőrében. Az eredményeik szerint 40%-kal kisebb volt a bőrirritáció mértéke azoknál a tesztalanyoknál, akik paradicsompürét fogyasztottak, melyet a kutatók a paradicsomban lévő nagy mennyiségű lycopin hatásának tulajdonítanak. A lycopin a karotinoidok közé tartozik, ezek UV-sugárzással szembeni védő hatása pedig már régóta ismert. Ezek az anyagok a paradicsomon kívül más piros és sárga gyümölcsökben is előfordulnak. A paradicsom fogyasztása azonban kiegészíti a külső napvédelmet, semmiképp sem helyettesíti azt.

Ha valakit esetleg nem sikerült meggyőzni a fenti sorokkal a napvédelem fontosságáról, akkor végezetül egy szomorú tény: számos tanulmány kimutatta, hogy a bőrrák más daganatos betegségek, köztük az kockázatát is növeli, ennek egyik oka az, hogy az UV fény gyengíti a bőrsejteket és az immunrendszert.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!