Menü

Pattanások ellen

Mindenki találkozik életében legalább egyszer ezzel a bőrproblémával, azonban a kialakulás okai nagyon különbözőek lehetnek. Kamaszkorban a hormonális változások is okozhatják, de az életmód és az étrend is legalább akkora hatással van bőrünk egészségére. Persze ez csak a két nagyon gyakori ok és ennél sokkal mélyebben gyökerező és bonyolultabb folyamatok is állhatnak a háttérben, maradjunk egyelőre a hormonális okoknál.

A hormonok közül leggyakrabban a tesztoszteron az, ami felelőssé tehető a pattanások kialakulásáért. Ez azért van, mert a magas tesztoszteronszint fokozza a faggyútermelődést, ami pedig akadályozza az elhalt hámsejtek természetes leválását. Ezáltal a bőrön felgyülemlenek az elhalt sejtek és a faggyú, ez pedig egyfajta dugót képez a pórusainkon. A bőr természetes tisztulása így gátolva van, illetve ez a faggyúból és elhalt hámsejtekből álló réteg ideális táptalaj a baktériumok számára, ami pedig gyulladáshoz vezethet.

A tesztoszteron természetesen termelődik nőknél is, csak sokkal kisebb mennyiségben, mint a férfiaknál. A nőknél a petefészek termeli, valamint szoros a kapcsolat a tesztoszteron és az inzulin termelése között. Ugyanis, ha a vér inzulinszintje magas, akkor a tesztoszteron termelése is fokozódik. Nem meglepő tehát, hogy a magas tesztoszteronszint mögött sok esetben áll inzulinrezisztencia. Ha kiemelkedően magas a tesztoszteron értékünk, érdemes lehet kicsit mélyebbre ásni, nem-e IR/PCOS, vagy valamilyen pajzsmirigy zavar áll a háttérben, mivel ilyenkor nem a tesztoszteron szintje a valódi probléma, hanem az azt kiváltó hormonális, vagy anyagcserezavar.

Nem véletlen, hogy ilyen esetekben a szokásos bőrtisztító és arclemosó termékek hatástalanok, hiszen a bőr legfelső felületét bár valóban tisztítják, az rövid időn belül újra zsíros és „koszos” lesz, mivel a probléma mélyebben gyökerezik. Itt jön a képbe a fogamzásgátló. Bár nem pattanások kezelésére írják fel és bátorítani sem szeretnénk senkit, hogy rögtön ehhez forduljon, azonban sok esetben megoldhatja a problémát nőknél, amennyiben az valóban hormonális eredetű. A hormonális fogamzásgátló tabletták közül a kombináltak válnak be leginkább a pattanásos bőr kezelésére. A kombinált fogamzásgázlók tartalmaznak ösztrogént és progeszteront is. Persze azzal is számolni kell, hogy ezeknek a fogamzásgátlóknak lehetnek mellékhatásai is, mint például a köztes vérzés, a fejfájás, ingadozó hangulat, súlycsökkenés vagy éppen súlygyarapodás. Sokszor a bőrgyógyász maga is felveti a fogamzásgátló tabletta szedésének ötletét, ha úgy látja, hatásos lehet az akné, vagy a bőr egyéb hormonális eredetű változásainak kezelésében.

Az akné kezelése mindig összetett, így a megoldás is általában az. Sokszor hetekig tarthat, mire megtalálják a személyre szabott, megfelelő gyógyszert vagy gyógyszerkombinációt és természetesen a diagnosztika sem egyszerű, hiszen ahogy fentebb említettük, rengeteg oka lehet annak, ha bőrünk pattanásos. Érdemes először bőrgyógyásszal egyeztetni, esetleg, ha egyébként is szedünk fogamzásgátlót, nőgyógyászunkkal is konzultáljunk, van-e olyan lehetőség, ami az aknés bőr állapotát is javítja.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?