Menü

Pattanások ellen

Mindenki találkozik életében legalább egyszer ezzel a bőrproblémával, azonban a kialakulás okai nagyon különbözőek lehetnek. Kamaszkorban a hormonális változások is okozhatják, de az életmód és az étrend is legalább akkora hatással van bőrünk egészségére. Persze ez csak a két nagyon gyakori ok és ennél sokkal mélyebben gyökerező és bonyolultabb folyamatok is állhatnak a háttérben, maradjunk egyelőre a hormonális okoknál.

A hormonok közül leggyakrabban a tesztoszteron az, ami felelőssé tehető a pattanások kialakulásáért. Ez azért van, mert a magas tesztoszteronszint fokozza a faggyútermelődést, ami pedig akadályozza az elhalt hámsejtek természetes leválását. Ezáltal a bőrön felgyülemlenek az elhalt sejtek és a faggyú, ez pedig egyfajta dugót képez a pórusainkon. A bőr természetes tisztulása így gátolva van, illetve ez a faggyúból és elhalt hámsejtekből álló réteg ideális táptalaj a baktériumok számára, ami pedig gyulladáshoz vezethet.

A tesztoszteron természetesen termelődik nőknél is, csak sokkal kisebb mennyiségben, mint a férfiaknál. A nőknél a petefészek termeli, valamint szoros a kapcsolat a tesztoszteron és az inzulin termelése között. Ugyanis, ha a vér inzulinszintje magas, akkor a tesztoszteron termelése is fokozódik. Nem meglepő tehát, hogy a magas tesztoszteronszint mögött sok esetben áll inzulinrezisztencia. Ha kiemelkedően magas a tesztoszteron értékünk, érdemes lehet kicsit mélyebbre ásni, nem-e IR/PCOS, vagy valamilyen pajzsmirigy zavar áll a háttérben, mivel ilyenkor nem a tesztoszteron szintje a valódi probléma, hanem az azt kiváltó hormonális, vagy anyagcserezavar.

Nem véletlen, hogy ilyen esetekben a szokásos bőrtisztító és arclemosó termékek hatástalanok, hiszen a bőr legfelső felületét bár valóban tisztítják, az rövid időn belül újra zsíros és „koszos” lesz, mivel a probléma mélyebben gyökerezik. Itt jön a képbe a fogamzásgátló. Bár nem pattanások kezelésére írják fel és bátorítani sem szeretnénk senkit, hogy rögtön ehhez forduljon, azonban sok esetben megoldhatja a problémát nőknél, amennyiben az valóban hormonális eredetű. A hormonális fogamzásgátló tabletták közül a kombináltak válnak be leginkább a pattanásos bőr kezelésére. A kombinált fogamzásgázlók tartalmaznak ösztrogént és progeszteront is. Persze azzal is számolni kell, hogy ezeknek a fogamzásgátlóknak lehetnek mellékhatásai is, mint például a köztes vérzés, a fejfájás, ingadozó hangulat, súlycsökkenés vagy éppen súlygyarapodás. Sokszor a bőrgyógyász maga is felveti a fogamzásgátló tabletta szedésének ötletét, ha úgy látja, hatásos lehet az akné, vagy a bőr egyéb hormonális eredetű változásainak kezelésében.

Az akné kezelése mindig összetett, így a megoldás is általában az. Sokszor hetekig tarthat, mire megtalálják a személyre szabott, megfelelő gyógyszert vagy gyógyszerkombinációt és természetesen a diagnosztika sem egyszerű, hiszen ahogy fentebb említettük, rengeteg oka lehet annak, ha bőrünk pattanásos. Érdemes először bőrgyógyásszal egyeztetni, esetleg, ha egyébként is szedünk fogamzásgátlót, nőgyógyászunkkal is konzultáljunk, van-e olyan lehetőség, ami az aknés bőr állapotát is javítja.

Fogfájás csillapítása házilag

A fogfájás az egyik legrosszabb dolog. Hirtelen és váratlanul jön valamint csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is tudnánk vele kezdeni. Ráadásul bizonyos helyzetekben nem tudunk azonnal orvoshoz sem menni vele. Ebben az esetben jó ismerni néhány házi praktikát, amivel enyhíthetjük a fogfájást.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.