Menü

A málnáról

Ennek a kis apró gyümölcsnek nagyon sok jótékony hatása van, ha szeretnéd megtudni, mik is ezek, akkor olvasd el az alábbi cikket…

Elsőként Kréta szigetén kezdték termeszteni, aztán a rómaiak terjesztették el. A középkorban már ismerték a málna gyógyító erejét, kolostorkertekben ültették és nemesítették azt, amit mi manapság annyira kedvelünk. Az érése májustól kezdődik, és szerencsére egész nyáron kitart. Bár szedése elég nehézkes, szúrós ágai vannak, gyorsan romlik, de olyan ízletes gyógyszernek minősül, amilyennel ritkán találkozik az ember.

A gyümölcs fogyasztása segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magas vérnyomást, segít a menstruációs zavarokon. Csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát, kiváló megoldás hasmenés ellen, sőt terheseknek is ajánlott, mivel csökkenti a vetélés kockázatát. Segít a szervezetben felgyülemlett méreganyagok eltávolításában, gazdag rostokban, és irritáció nélkül tartja karban a bélműködést. Antioxidáns vegyületekben is gazdag, ezek pedig lassítják az öregedési folyamatokat, sőt még a rövid távú memóriára is jó hatással van.

Egy maréknyi málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin is. Gazdag színanyagának köszönheti, hogy oly sok antioxidánst és flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat és pektint is. 100 gramm málnából 80-85 gramm a víz, így akár éjjel-nappal, bármelyik órában bátran fogyasztható. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Az ásványok és nyomelemek közül pedig kiemelkedik a kalcium, a kálium, a magnézium és a vastartalma.

A növény egyetlen része sem mérgező. Zsenge leveleit és fiatal hajtásait még salátának is fogyaszthatod. De ugyancsak a levelét – szárítva, teaként elkészítve – lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is lehet használni.

Frissen, főzve, fagyasztva…

Lehetőleg frissen és nyersen fogyaszd, hiszen így érvényesül leginkább a vitamintartalma. Ugyanakkor nagyon finom lekvár, dzsem vagy szörp is készíthető belőle, sőt ha lefagyasztod, akkor egész télen – vagy ameddig kitart – élvezheted a málna ízét. Aromáját mindenhogy megtartja, ezért is kedvelt sütemények, gyümölcstálak elkészítésénél.

Jó étvágyat!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.