A málnáról
- Dátum: 2021.06.27., 13:18
- Liszli Kornélia
- képek:pixabay.com
- antioxidáns, csontritkulás, dzsem, kálium, lázcsillapító, magnézium, provitamin, vércukorszint
Ennek a kis apró gyümölcsnek nagyon sok jótékony hatása van, ha szeretnéd megtudni, mik is ezek, akkor olvasd el az alábbi cikket…
Elsőként Kréta szigetén kezdték termeszteni, aztán a rómaiak terjesztették el. A középkorban már ismerték a málna gyógyító erejét, kolostorkertekben ültették és nemesítették azt, amit mi manapság annyira kedvelünk. Az érése májustól kezdődik, és szerencsére egész nyáron kitart. Bár szedése elég nehézkes, szúrós ágai vannak, gyorsan romlik, de olyan ízletes gyógyszernek minősül, amilyennel ritkán találkozik az ember.
A gyümölcs fogyasztása segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magas vérnyomást, segít a menstruációs zavarokon. Csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát, kiváló megoldás hasmenés ellen, sőt terheseknek is ajánlott, mivel csökkenti a vetélés kockázatát. Segít a szervezetben felgyülemlett méreganyagok eltávolításában, gazdag rostokban, és irritáció nélkül tartja karban a bélműködést. Antioxidáns vegyületekben is gazdag, ezek pedig lassítják az öregedési folyamatokat, sőt még a rövid távú memóriára is jó hatással van.
Egy maréknyi málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin is. Gazdag színanyagának köszönheti, hogy oly sok antioxidánst és flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat és pektint is. 100 gramm málnából 80-85 gramm a víz, így akár éjjel-nappal, bármelyik órában bátran fogyasztható. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Az ásványok és nyomelemek közül pedig kiemelkedik a kalcium, a kálium, a magnézium és a vastartalma.
A növény egyetlen része sem mérgező. Zsenge leveleit és fiatal hajtásait még salátának is fogyaszthatod. De ugyancsak a levelét – szárítva, teaként elkészítve – lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is lehet használni.
Frissen, főzve, fagyasztva…
Lehetőleg frissen és nyersen fogyaszd, hiszen így érvényesül leginkább a vitamintartalma. Ugyanakkor nagyon finom lekvár, dzsem vagy szörp is készíthető belőle, sőt ha lefagyasztod, akkor egész télen – vagy ameddig kitart – élvezheted a málna ízét. Aromáját mindenhogy megtartja, ezért is kedvelt sütemények, gyümölcstálak elkészítésénél.
Jó étvágyat!
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.