Menü

A sovány marhahús egészséges tulajdonságai

Hamis az az állítás is, mely szerint az állattenyésztés a Föld édesvízkészletének harmadát használja fel, ez a kutatások alapján legfeljebb 8 százalékra tehető.

A közvélemény számára kevésbé ismert, hogy a szarvasmarhák tartására szolgáló legelők amellett, hogy hozzájárulnak a tájkép megőrzéséhez, a biológiai sokféleség fenntartásához, meghatározó szerepet töltenek be a légkör szén-dioxid-tartalmának megkötésében is.

A marhahús talán az egyik leggazdagabb élelmiszer. Tartalmazza az összes fontos tápanyagot, ráadásul a többi húshoz, fehérjeforráshoz képest sokkal koncentráltabb formában. A marhahús az egyik legfontosabb fehérje, B12 vitamin és cink forrása a szervezetnek. A gabonák és magvak után a marha tartalmazza a legtöbb vasat.

A fehérje a szervezet számára nélkülözhetetlen, ez adja izmaink fő építőanyagát. A B-vitamin elősegíti az ételekből történő energia felvételt, ráadásul a vassal együtt segít megelőzni a vérzékenységet. A cink elengedhetetlen az egészséges immunrendszerhez, a betegségek megelőzéséhez.

Minden vörös hús sajátossága, hogy tartalmaz telített zsírokat, amik fokozzák a rossz koleszterinszintet. Viszont ezt el lehet kerülni: válasszunk sovány húsokat, amik segítik megőrizni a normál koleszterinszintet. A marhahús zsírtartalma viszonylag alacsony, a vörös húsok közül pedig például még a sertéskarajé csupán alig 2% - tehát nem igaz, hogy minden vörös hús zsíros lenne. A mértékletesség a kulcsszó: természetesen ne fogyasszunk a hét minden napján vörös húsokat, és nem lesznek álmatlan éjszakáink a koleszterin miatt.

A borjúhús intramuszkuláris és szubkután zsírjainak több mint 50% -a többszörösen telítetlen zsírsavak. A marha- / borjúhús főtt formában jobban megfelel a gyermekek és felnőttek étrendi ételének. Ez a főzési módszer lehetővé teszi a „jobb” koleszterin és a nitrogén tartalmú ¾ kitermelő anyagok megőrzését, mint az eredeti termékben. A marhahús főzési módszere hozzájárul az emberi test gyors helyreállításához a sérülések, még a legjelentősebb, törések, égési sérülések és fertőző betegségek után is. A marhahúsban lévő ásványi anyagok nélkül egy személy nem élhet hosszú ideig.

A marhahús kalciumot is tartalmaz, hogy támogassa a csontváz csontjait, a vasat - a sikeres vérképződéshez, valamint a kálium és a magnézium, a nátrium és a szelén, a foszfor és a cink, a réz, a mangán és más fontos anyagok.

Szerző: Udvari Fanni

Túlfogyasztás vagy No-buy 2025?

A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más. 2024-ben már május 25-én eljött a túlfogyasztás napja – ez azt jelenti, hogy kevesebb mint öt hónap alatt feléltük az egy évre elegendő erőforrásadagunkat. A kérdés az, miként csökkenthetjük az úgynevezett ökológiai lábnyomunkat.

Száraz január

Alkoholmentes italok, újévi fogadalmak, elhatározások és egy újabb kihívás: elindult a száraz január!

A tanulási zavarok típusai

A tanulási zavarok komplex jelenségek, amelyek nemcsak a tanulásra, hanem a viselkedésre és a szociális interakciókra is hatással vannak. A cikk részletesen bemutatja a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek jellemző tüneteit, amelyek szoros összefüggésben állhatnak egymással.

Esszenciális vitaminok

Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?

A kutyatartás jelentősége a stressz kezelésében

A kutyatartásnak jelentős hatása van a stressz kezelésében. Az állatok jelenléte segít csökkenteni a stressz szintjét és fenntartani a mentális egyensúlyt. A kutyák nyugtató hatással vannak ránk, ugyanis csökkentik a szorongást és a feszültséget. Egy friss felmérés bemutatta, amit gazdiként már régóta tudunk: a házi kedvencként tartott kutyák is lehetnek pozitív hatással a mentális egészségre.