Menü

A sovány marhahús egészséges tulajdonságai

Hamis az az állítás is, mely szerint az állattenyésztés a Föld édesvízkészletének harmadát használja fel, ez a kutatások alapján legfeljebb 8 százalékra tehető.

A közvélemény számára kevésbé ismert, hogy a szarvasmarhák tartására szolgáló legelők amellett, hogy hozzájárulnak a tájkép megőrzéséhez, a biológiai sokféleség fenntartásához, meghatározó szerepet töltenek be a légkör szén-dioxid-tartalmának megkötésében is.

A marhahús talán az egyik leggazdagabb élelmiszer. Tartalmazza az összes fontos tápanyagot, ráadásul a többi húshoz, fehérjeforráshoz képest sokkal koncentráltabb formában. A marhahús az egyik legfontosabb fehérje, B12 vitamin és cink forrása a szervezetnek. A gabonák és magvak után a marha tartalmazza a legtöbb vasat.

A fehérje a szervezet számára nélkülözhetetlen, ez adja izmaink fő építőanyagát. A B-vitamin elősegíti az ételekből történő energia felvételt, ráadásul a vassal együtt segít megelőzni a vérzékenységet. A cink elengedhetetlen az egészséges immunrendszerhez, a betegségek megelőzéséhez.

Minden vörös hús sajátossága, hogy tartalmaz telített zsírokat, amik fokozzák a rossz koleszterinszintet. Viszont ezt el lehet kerülni: válasszunk sovány húsokat, amik segítik megőrizni a normál koleszterinszintet. A marhahús zsírtartalma viszonylag alacsony, a vörös húsok közül pedig például még a sertéskarajé csupán alig 2% - tehát nem igaz, hogy minden vörös hús zsíros lenne. A mértékletesség a kulcsszó: természetesen ne fogyasszunk a hét minden napján vörös húsokat, és nem lesznek álmatlan éjszakáink a koleszterin miatt.

A borjúhús intramuszkuláris és szubkután zsírjainak több mint 50% -a többszörösen telítetlen zsírsavak. A marha- / borjúhús főtt formában jobban megfelel a gyermekek és felnőttek étrendi ételének. Ez a főzési módszer lehetővé teszi a „jobb” koleszterin és a nitrogén tartalmú ¾ kitermelő anyagok megőrzését, mint az eredeti termékben. A marhahús főzési módszere hozzájárul az emberi test gyors helyreállításához a sérülések, még a legjelentősebb, törések, égési sérülések és fertőző betegségek után is. A marhahúsban lévő ásványi anyagok nélkül egy személy nem élhet hosszú ideig.

A marhahús kalciumot is tartalmaz, hogy támogassa a csontváz csontjait, a vasat - a sikeres vérképződéshez, valamint a kálium és a magnézium, a nátrium és a szelén, a foszfor és a cink, a réz, a mangán és más fontos anyagok.

Szerző: Udvari Fanni

A viselkedési függőség okai

A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól (drog, alkohol stb.) függenek, hanem egy viselkedési mintázattól.

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Kellemes utazást!

Aki már legalább egyszer utazott az életben, jól tudja, hogy a nyaralásoknak, városlátogatásoknak és kirándulásoknak milyen jótékony hatásai vannak az életünkre. A stressz nélkül eltöltött üdülések és szép helyeket felkereső kirándulások után általában rögtön jobban érzi magát az ember, és a hazaérkezése után is frissen és megújult erővel kezd hozzá hétköznapi életéhez. A rövidtávú hatások mellett azonban több hosszú távon is előnyös változást hoz az utazók életébe az utazás.

Az egyedüllét pozitív hozadékai

Egyedül lenni a social media világában nem egyszerű feladat. Folyamatosan össze vagyunk kötve másokkal, ha szeretnénk, ha nem. A kapcsolataink határoznak meg bennünket, hogy mennyi ismerősünk van Facebookon vagy hányan követnek az Instagramon. Túlságosan függünk másoktól, az egyedüllét szinte már elképzelhetetlennek, sőt ijesztőnek tűnik. Pedig annál fontosabb.

Mit nassolhat egy cukorbeteg?

Amikor cukorbeteg vendégünk van, alaposan tájékozódni kell, mivel kínálhatjuk meg, hiszen nem szaladhatunk le a boltba egy doboz linzerért, nem tehetünk ki gyümölcsöket, sem cukros üdítőket. De akkor milyen nassolnivalóval kínálhatjuk meg, aki cukorbeteg?