Menü

Mi is az a kombucha?

A kombucha tőlünk nyugatra már egy jól ismert ital, ami a boltok polcain is megtalálható. Azonban nálunk sokan még csak most hallják először a kombucha ital nevét először. Mindenesetre érdemes megkóstolni az italt, hiszen nagyon egészséges.

A kombucha eredetéről nem sokat tudni, azonban első írásos emlékek Kínából származanak nagyjából 2000 évvel ezelőttről. Később népszerűvé vált Japánban, Koreában és Oroszországban is. Valószínűleg az oroszoktól terjedt át Európába a kombucha. Európában is hamar népszerű lett almaborhoz hasonló íze miatt. A viszonylag könnyen elkészíthető ital hamar elterjedt gyógyír lett, egészséges üdítőitalként is gyakran alkalmazzák.

A kombuchát másnéven teagombaként is szokták nevezni, mert a kombucha valójában egy élő organizmus, de nem gomba, hanem zuzmó, ami a gomba és az alga szimbiózisából kialakult ősi életforma. Ezek az élő organizmusok meg­erjesztik az édesített teát, és az élő élesztőgomba mennyisége, amit az ital tartalmaz, ad aktív aktív életet a kombuchának. 1915-től Oroszországban végeztek részletesebb kutatómunkákat a kombuchával kapcsolatban, ezek során kiderült, hogy tartalmaz C, D, K, B1, B2, B3, B6 és B12 vitaminokat is. Ezek alapján a kombucha kiváló ital lehet arra, hogy testünk megőrizze természetes védekező képességét. A kombucha tartalmaz néhány nagyon erős antivitális anyagot, ennek köszönhető, hogy sikeresen lép fel fertőző betegségek ellen. Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint a kombucha számos rendellenesség megelőzésében és kezelésében játszik hatékony szerepet, beleértve a kopaszságot, az álmatlanságot, az emésztési zavarokat, az ízületi gyulladásokat, a krónikus fáradtságot, a sclerosis multiplexet, az AIDS-et és a rákot. Sokan alkalmazzák másnaposság során is, mert képes a másnaposság tüneteit is enyhíteni.

Ezt a csodaitalt mi is elkészíthetjük otthon!

Szükség lesz lehetőleg üveg edényre, vízre, teára, cukorra, esetleg gyömbérre és kombucha-kultúrára (webshopról, vegán boltokból beszerezhető)

Először forraljunk fel vizet, majd teafiltert helyezünk a vízbe (literenként 2 db filter, zöld vagy fekete tea). Majd tegyünk bele literenként ~100 gramm (~5 evőkanál) cukrot - ezzel „táplálkozik” a kombucha, tehát minél tovább erjed majd a tea, annál kevesebb cukor marad benne. Hagyjuk a cukrozott teát legalább 20-25 Celsius fokosra hűlni (ne tegyük bele rögtön a kombucha-kultúrát, mert a melegben elpusztulhat). A kihűlt cukros teát öntsük egy üveg-, porcelán-, mázzal bevont agyag- vagy rozsdamentes acéledénybe. (Kerüljük a nem rozsdamentes acélból készült edény használatát, mert az erjedési folyamat során keletkező savak a fémmel reakcióba léphetnek.)

Adjuk a teához a kombucha-gombát, valamint a tápoldat kb. 10%-át kitevő kész kombuchaitalt. Fedjük le egy JÓL SZELLŐZŐ konyharuhával vagy papírtölővel, majd rögzítsük. Az ital 8-12 napon belül lesz kész. Helyezzük az italt inkább egy sötétebb helyre, ahol kb. 21-25 fok van. Az ital közelében mellőzzük a dohányzást, ugyanis a dohányfüst képes a kultúra elpusztítására. 8-10 nap elteltével tiszta kézzel kiemeljük a gombát, leszűrjük az italt és üvegekbe töltjük, ezután hűtőszekrényben tároljuk. Hűtés nélkül túl gyorsan megsavanyodik.

A gombát nem kell kidobni, hanem új ital készítésekor felhasználhatjuk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.