Menü

Mi is az a kombucha?

A kombucha tőlünk nyugatra már egy jól ismert ital, ami a boltok polcain is megtalálható. Azonban nálunk sokan még csak most hallják először a kombucha ital nevét először. Mindenesetre érdemes megkóstolni az italt, hiszen nagyon egészséges.

A kombucha eredetéről nem sokat tudni, azonban első írásos emlékek Kínából származanak nagyjából 2000 évvel ezelőttről. Később népszerűvé vált Japánban, Koreában és Oroszországban is. Valószínűleg az oroszoktól terjedt át Európába a kombucha. Európában is hamar népszerű lett almaborhoz hasonló íze miatt. A viszonylag könnyen elkészíthető ital hamar elterjedt gyógyír lett, egészséges üdítőitalként is gyakran alkalmazzák.

A kombuchát másnéven teagombaként is szokták nevezni, mert a kombucha valójában egy élő organizmus, de nem gomba, hanem zuzmó, ami a gomba és az alga szimbiózisából kialakult ősi életforma. Ezek az élő organizmusok meg­erjesztik az édesített teát, és az élő élesztőgomba mennyisége, amit az ital tartalmaz, ad aktív aktív életet a kombuchának. 1915-től Oroszországban végeztek részletesebb kutatómunkákat a kombuchával kapcsolatban, ezek során kiderült, hogy tartalmaz C, D, K, B1, B2, B3, B6 és B12 vitaminokat is. Ezek alapján a kombucha kiváló ital lehet arra, hogy testünk megőrizze természetes védekező képességét. A kombucha tartalmaz néhány nagyon erős antivitális anyagot, ennek köszönhető, hogy sikeresen lép fel fertőző betegségek ellen. Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint a kombucha számos rendellenesség megelőzésében és kezelésében játszik hatékony szerepet, beleértve a kopaszságot, az álmatlanságot, az emésztési zavarokat, az ízületi gyulladásokat, a krónikus fáradtságot, a sclerosis multiplexet, az AIDS-et és a rákot. Sokan alkalmazzák másnaposság során is, mert képes a másnaposság tüneteit is enyhíteni.

Ezt a csodaitalt mi is elkészíthetjük otthon!

Szükség lesz lehetőleg üveg edényre, vízre, teára, cukorra, esetleg gyömbérre és kombucha-kultúrára (webshopról, vegán boltokból beszerezhető)

Először forraljunk fel vizet, majd teafiltert helyezünk a vízbe (literenként 2 db filter, zöld vagy fekete tea). Majd tegyünk bele literenként ~100 gramm (~5 evőkanál) cukrot - ezzel „táplálkozik” a kombucha, tehát minél tovább erjed majd a tea, annál kevesebb cukor marad benne. Hagyjuk a cukrozott teát legalább 20-25 Celsius fokosra hűlni (ne tegyük bele rögtön a kombucha-kultúrát, mert a melegben elpusztulhat). A kihűlt cukros teát öntsük egy üveg-, porcelán-, mázzal bevont agyag- vagy rozsdamentes acéledénybe. (Kerüljük a nem rozsdamentes acélból készült edény használatát, mert az erjedési folyamat során keletkező savak a fémmel reakcióba léphetnek.)

Adjuk a teához a kombucha-gombát, valamint a tápoldat kb. 10%-át kitevő kész kombuchaitalt. Fedjük le egy JÓL SZELLŐZŐ konyharuhával vagy papírtölővel, majd rögzítsük. Az ital 8-12 napon belül lesz kész. Helyezzük az italt inkább egy sötétebb helyre, ahol kb. 21-25 fok van. Az ital közelében mellőzzük a dohányzást, ugyanis a dohányfüst képes a kultúra elpusztítására. 8-10 nap elteltével tiszta kézzel kiemeljük a gombát, leszűrjük az italt és üvegekbe töltjük, ezután hűtőszekrényben tároljuk. Hűtés nélkül túl gyorsan megsavanyodik.

A gombát nem kell kidobni, hanem új ital készítésekor felhasználhatjuk.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.