Emésztést támogató ételek
- Dátum: 2021.07.02., 21:06
- Martinka Dia
- bél, bélflóra, chiamag, egyensúly., emésztés, ételek, folyadék, gyógyszer, gyomorégés, gyomorproblémák, gyömbér, gyulladáscsökkentő, gyümölcs, hashajtó, hasmenés, hozzászoktat, joghurt, lenmag, magvak, népbetegség, népgyógyászat, probiotikum, reflux, rohanó világ, rost, stressz, székrekedés, szervezet, szorulás, természetes, zab, zöld leveles zöldség, zöldség
A mai rohanó világban, amikor állandó stresszben és felgyorsult ritmusban éljük a mindennapjainkat, bizony az emésztési problémák népbetegségek, s ha már ilyen gondokkal küzdünk, akkor érdemes inkább természetes megoldások után nyúlnunk gyógyszerek helyett, ilyenek például az emésztést segítő ételek.
Az első és legfontosabb szabály a rostdús étkezés, amelyet zöldségekkel és gyümölcsökkel könnyen megvalósíthatunk, hiszen egyes gyümölcsök, zöldségek nagyon jó és természetes székletlágyítók.
Az alma és a körte ezen kívül pektint is tartalmaz, amely elősegíti a megfelelő bélmozgást. Mindkét gyümölcs fogyasztható hasmenés és székrekedés esetén is.
A zab szintén nagyon jótékony hatású étel, ha emésztésről van szó. Rendszeres zabfogyasztással megelőzhető a székrekedés kialakulása. Magas élelmi rosttartalma segíti a méreganyagok kiürülését a bélből, emellett enyhíti a gyomorégés és a reflux kellemetlen tüneteit is.
A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy az emésztésünk rendben működjön, ha nem iszunk eleget, nem fogjuk a mosdót minden reggel meglátogatni.
A zöldségeken és gyümölcsökön, folyadékon és zabpelyhen kívül a magvak is természetes székletlazító hatással bírnak.
(amikor ezt még nem tudtam egy fél zacskó mogyoró után mentem el futni, ami aztán mégsem volt jó ötlet) A magvak, például az oly népszerű és kedvelt chiamag folyadékkal kombinálva gélszerű anyagot képez, amely könnyen átjut a beleken. A chiamag tehát egy nagyszerű módja a rostok bevitelének növelésére.
A lenmag is kiváló székletproblémákra, szorulásra, s még hasmenésre is.
Rosttartalmú ételek fogyasztása mellett ne felejtsük el, hogy sok folyadékot szükséges inni, hogy elkerüljük a székrekedést és gyomorproblémákat.
A zöld leveles zöldségek is elősegítik az emésztőszervek egészséges működését.
A rostok mellett a probiotikumok is nagyon jótékony hatásúak, segítik a bélflóra egyensúlyát.
A probiotikus táplálékok közé tartozik a kefir, a savanyú káposzta, a joghurt. Székrekedés esetén is segítséget jelenthetnek.
Talán a gyömbérre még nem gondoltunk úgy, mint emésztést segítő étel, pedig a népi gyógyászat ismeri és használja sokoldalúságát. Kiváló gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett segíti a gyomorrontás tüneteit, valamint az irritált bélnyálkahártyát.
Az emésztést segítő ételek listáját folytathatnánk, hiszen még említést sem tettünk a banán, a cékla, a datolya, az avokádó előnyös hatásairól, mindenképp érdemes az emésztési problémákat szép sorban a fent említett ételek segítségével orvosolni, gyógyszer helyett.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.