Emésztést támogató ételek
- Dátum: 2021.07.02., 21:06
- Martinka Dia
- bél, bélflóra, chiamag, egyensúly., emésztés, ételek, folyadék, gyógyszer, gyomorégés, gyomorproblémák, gyömbér, gyulladáscsökkentő, gyümölcs, hashajtó, hasmenés, hozzászoktat, joghurt, lenmag, magvak, népbetegség, népgyógyászat, probiotikum, reflux, rohanó világ, rost, stressz, székrekedés, szervezet, szorulás, természetes, zab, zöld leveles zöldség, zöldség
A mai rohanó világban, amikor állandó stresszben és felgyorsult ritmusban éljük a mindennapjainkat, bizony az emésztési problémák népbetegségek, s ha már ilyen gondokkal küzdünk, akkor érdemes inkább természetes megoldások után nyúlnunk gyógyszerek helyett, ilyenek például az emésztést segítő ételek.
Az első és legfontosabb szabály a rostdús étkezés, amelyet zöldségekkel és gyümölcsökkel könnyen megvalósíthatunk, hiszen egyes gyümölcsök, zöldségek nagyon jó és természetes székletlágyítók.
Az alma és a körte ezen kívül pektint is tartalmaz, amely elősegíti a megfelelő bélmozgást. Mindkét gyümölcs fogyasztható hasmenés és székrekedés esetén is.
A zab szintén nagyon jótékony hatású étel, ha emésztésről van szó. Rendszeres zabfogyasztással megelőzhető a székrekedés kialakulása. Magas élelmi rosttartalma segíti a méreganyagok kiürülését a bélből, emellett enyhíti a gyomorégés és a reflux kellemetlen tüneteit is.
A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy az emésztésünk rendben működjön, ha nem iszunk eleget, nem fogjuk a mosdót minden reggel meglátogatni.
A zöldségeken és gyümölcsökön, folyadékon és zabpelyhen kívül a magvak is természetes székletlazító hatással bírnak.
(amikor ezt még nem tudtam egy fél zacskó mogyoró után mentem el futni, ami aztán mégsem volt jó ötlet) A magvak, például az oly népszerű és kedvelt chiamag folyadékkal kombinálva gélszerű anyagot képez, amely könnyen átjut a beleken. A chiamag tehát egy nagyszerű módja a rostok bevitelének növelésére.
A lenmag is kiváló székletproblémákra, szorulásra, s még hasmenésre is.
Rosttartalmú ételek fogyasztása mellett ne felejtsük el, hogy sok folyadékot szükséges inni, hogy elkerüljük a székrekedést és gyomorproblémákat.
A zöld leveles zöldségek is elősegítik az emésztőszervek egészséges működését.
A rostok mellett a probiotikumok is nagyon jótékony hatásúak, segítik a bélflóra egyensúlyát.
A probiotikus táplálékok közé tartozik a kefir, a savanyú káposzta, a joghurt. Székrekedés esetén is segítséget jelenthetnek.
Talán a gyömbérre még nem gondoltunk úgy, mint emésztést segítő étel, pedig a népi gyógyászat ismeri és használja sokoldalúságát. Kiváló gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett segíti a gyomorrontás tüneteit, valamint az irritált bélnyálkahártyát.
Az emésztést segítő ételek listáját folytathatnánk, hiszen még említést sem tettünk a banán, a cékla, a datolya, az avokádó előnyös hatásairól, mindenképp érdemes az emésztési problémákat szép sorban a fent említett ételek segítségével orvosolni, gyógyszer helyett.
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.