Emésztést támogató ételek
- Dátum: 2021.07.02., 21:06
- Martinka Dia
- bél, bélflóra, chiamag, egyensúly., emésztés, ételek, folyadék, gyógyszer, gyomorégés, gyomorproblémák, gyömbér, gyulladáscsökkentő, gyümölcs, hashajtó, hasmenés, hozzászoktat, joghurt, lenmag, magvak, népbetegség, népgyógyászat, probiotikum, reflux, rohanó világ, rost, stressz, székrekedés, szervezet, szorulás, természetes, zab, zöld leveles zöldség, zöldség
A mai rohanó világban, amikor állandó stresszben és felgyorsult ritmusban éljük a mindennapjainkat, bizony az emésztési problémák népbetegségek, s ha már ilyen gondokkal küzdünk, akkor érdemes inkább természetes megoldások után nyúlnunk gyógyszerek helyett, ilyenek például az emésztést segítő ételek.
Az első és legfontosabb szabály a rostdús étkezés, amelyet zöldségekkel és gyümölcsökkel könnyen megvalósíthatunk, hiszen egyes gyümölcsök, zöldségek nagyon jó és természetes székletlágyítók.
Az alma és a körte ezen kívül pektint is tartalmaz, amely elősegíti a megfelelő bélmozgást. Mindkét gyümölcs fogyasztható hasmenés és székrekedés esetén is.
A zab szintén nagyon jótékony hatású étel, ha emésztésről van szó. Rendszeres zabfogyasztással megelőzhető a székrekedés kialakulása. Magas élelmi rosttartalma segíti a méreganyagok kiürülését a bélből, emellett enyhíti a gyomorégés és a reflux kellemetlen tüneteit is.
A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy az emésztésünk rendben működjön, ha nem iszunk eleget, nem fogjuk a mosdót minden reggel meglátogatni.
A zöldségeken és gyümölcsökön, folyadékon és zabpelyhen kívül a magvak is természetes székletlazító hatással bírnak.
(amikor ezt még nem tudtam egy fél zacskó mogyoró után mentem el futni, ami aztán mégsem volt jó ötlet) A magvak, például az oly népszerű és kedvelt chiamag folyadékkal kombinálva gélszerű anyagot képez, amely könnyen átjut a beleken. A chiamag tehát egy nagyszerű módja a rostok bevitelének növelésére.
A lenmag is kiváló székletproblémákra, szorulásra, s még hasmenésre is.
Rosttartalmú ételek fogyasztása mellett ne felejtsük el, hogy sok folyadékot szükséges inni, hogy elkerüljük a székrekedést és gyomorproblémákat.
A zöld leveles zöldségek is elősegítik az emésztőszervek egészséges működését.
A rostok mellett a probiotikumok is nagyon jótékony hatásúak, segítik a bélflóra egyensúlyát.
A probiotikus táplálékok közé tartozik a kefir, a savanyú káposzta, a joghurt. Székrekedés esetén is segítséget jelenthetnek.
Talán a gyömbérre még nem gondoltunk úgy, mint emésztést segítő étel, pedig a népi gyógyászat ismeri és használja sokoldalúságát. Kiváló gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett segíti a gyomorrontás tüneteit, valamint az irritált bélnyálkahártyát.
Az emésztést segítő ételek listáját folytathatnánk, hiszen még említést sem tettünk a banán, a cékla, a datolya, az avokádó előnyös hatásairól, mindenképp érdemes az emésztési problémákat szép sorban a fent említett ételek segítségével orvosolni, gyógyszer helyett.
Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?
Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.
Vitaminok fontossága ősszel
Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.
Most akkor mennyi az annyi?
Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.
Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?
A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.
Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.