Menü

Emésztést támogató ételek

A mai rohanó világban, amikor állandó stresszben és felgyorsult ritmusban éljük a mindennapjainkat, bizony az emésztési problémák népbetegségek, s ha már ilyen gondokkal küzdünk, akkor érdemes inkább természetes megoldások után nyúlnunk gyógyszerek helyett, ilyenek például az emésztést segítő ételek.

Az első és legfontosabb szabály a rostdús étkezés, amelyet zöldségekkel és gyümölcsökkel könnyen megvalósíthatunk, hiszen egyes gyümölcsök, zöldségek nagyon jó és természetes székletlágyítók.

Az alma és a körte ezen kívül pektint is tartalmaz, amely elősegíti a megfelelő bélmozgást. Mindkét gyümölcs fogyasztható hasmenés és székrekedés esetén is.

A zab szintén nagyon jótékony hatású étel, ha emésztésről van szó. Rendszeres zabfogyasztással megelőzhető a székrekedés kialakulása. Magas élelmi rosttartalma segíti a méreganyagok kiürülését a bélből, emellett enyhíti a gyomorégés és a reflux kellemetlen tüneteit is.

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy az emésztésünk rendben működjön, ha nem iszunk eleget, nem fogjuk a mosdót minden reggel meglátogatni.

A zöldségeken és gyümölcsökön, folyadékon és zabpelyhen kívül a magvak is természetes székletlazító hatással bírnak.

(amikor ezt még nem tudtam egy fél zacskó mogyoró után mentem el futni, ami aztán mégsem volt jó ötlet) A magvak, például az oly népszerű és kedvelt chiamag folyadékkal kombinálva gélszerű anyagot képez, amely könnyen átjut a beleken. A chiamag tehát egy nagyszerű módja a rostok bevitelének növelésére.

A lenmag is kiváló székletproblémákra, szorulásra, s még hasmenésre is.

Rosttartalmú ételek fogyasztása mellett ne felejtsük el, hogy sok folyadékot szükséges inni, hogy elkerüljük a székrekedést és gyomorproblémákat.

A zöld leveles zöldségek is elősegítik az emésztőszervek egészséges működését.

A rostok mellett a probiotikumok is nagyon jótékony hatásúak, segítik a bélflóra egyensúlyát.

A probiotikus táplálékok közé tartozik a kefir, a savanyú káposzta, a joghurt. Székrekedés esetén is segítséget jelenthetnek.

Talán a gyömbérre még nem gondoltunk úgy, mint emésztést segítő étel, pedig a népi gyógyászat ismeri és használja sokoldalúságát. Kiváló gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett segíti a gyomorrontás tüneteit, valamint az irritált bélnyálkahártyát.

Az emésztést segítő ételek listáját folytathatnánk, hiszen még említést sem tettünk a banán, a cékla, a datolya, az avokádó előnyös hatásairól, mindenképp érdemes az emésztési problémákat szép sorban a fent említett ételek segítségével orvosolni, gyógyszer helyett.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.