Menü

Mozgáshiány

Egyre többen kényszerülünk olyan helyzetbe ahol ülőmunkát kell végeznünk, ráadásul az utóbbi időben a karantén és a pandémia jelenléte miatti home office, vagyis otthonról való munkavégzés sem segített ezen. Emiatt egyre gyakoribb a mozgásszegény életmódból adódó szervi problémák megjelenése. Ezalatt nem csak az extra kilók felszedését értjük, bár az elhízás is rengeteg veszélyt rejt magában. Kihathat az ízületekre, de a szív-és érrendszeri megbetegedésekre is hajlamosít, valamint a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat.

A rendszeres sport és testmozgás nem csak azért jó, mert segít megtartani az optimális testsúlyunkat és formában tart. Jó hatással van a csontok, porcok és ízületek egészségére, erősíti az immunrendszert, javítja a tüdőkapacitást, így a légzést és a vér oxigénellátottságát, valamint a keringéssel kapcsolat megbetegedések esélyét is csökkenti, nem beszélve izmaink karbantartásáról.

Az egyik gyakori probléma, ami mozgásszegény életmódot élők közt fordulhat elő, az a csontritkulás. Ez szó szerint a csont tömegének ritkulását jelenti, ami a szerves kalcium csontból való kiürülése miatt következik be. Egyrészt törékenyebbek lesznek így a csontok, másrészt nem lesz elég erős felület az izmok tapadásához, így azok is megsínylik idővel.

Egy másik veszélye az ülő munkának a már említett szív- és érrendszeri betegségek. Az egyik leginkább érintett része a keringési rendszerünknek a szív, hiszen ez is egy izom, amit, ha nem edzünk, gyengül és nem képes megfelelő ütemben és mennyiségben pumpálni a vért a többi szervünk, illetve testrészünk felé. Másik nagyon fontos szerep a lábaké. Ha sokat ülünk és nem mozgatjuk eleget a lábunk, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk trombózis. Ilyenkor egy vérrög keletkezik valahol az érben, ami gátolja a vér áramlását, így pedig zsibbadást és fájdalmat okoz.

A cukorbetegség egy szintén komoly probléma, ami bár nem önmagában a mozgásszegény életmódtól alakul ki, de kapcsolódik hozzá. Hiszen, ha nem mozgunk és esetleg túlsúlyt is szedünk fel emellé, akkor már elég nagy a cukorbetegség kialakulásának esélye. Szövődményei is igen súlyosak, akár végtagveszteséghez és halálhoz is vezethet. Elsődleges védekezési mód a megelőzés!

Végül pedig az ízületeinkről sem szabad megfeledkeznünk, hiszen az izmok és a csontok mellett ezek teszik lehetővé mozgásunkat. Ha izmaink gyengék, csontjaink pedig nem tartalmaznak elegendő szerves kalciumot, az idővel ízületi kopáshoz vezethet a nem megfelelő súrlódás következtében. Ez fájdalommal és gyulladással jár, ami nem csak kellemetlen érzés, de a mozgásban is korlátozhat.

Nem véletlen mondják tehát, hogy a legjobb ellenszer minden betegségre a megelőzés, hiszen egyszerűbb fenntartani egy egészséges életmódot, mint a kialakult problémákat kezelni.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.