Menü

Mozgáshiány

Egyre többen kényszerülünk olyan helyzetbe ahol ülőmunkát kell végeznünk, ráadásul az utóbbi időben a karantén és a pandémia jelenléte miatti home office, vagyis otthonról való munkavégzés sem segített ezen. Emiatt egyre gyakoribb a mozgásszegény életmódból adódó szervi problémák megjelenése. Ezalatt nem csak az extra kilók felszedését értjük, bár az elhízás is rengeteg veszélyt rejt magában. Kihathat az ízületekre, de a szív-és érrendszeri megbetegedésekre is hajlamosít, valamint a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat.

A rendszeres sport és testmozgás nem csak azért jó, mert segít megtartani az optimális testsúlyunkat és formában tart. Jó hatással van a csontok, porcok és ízületek egészségére, erősíti az immunrendszert, javítja a tüdőkapacitást, így a légzést és a vér oxigénellátottságát, valamint a keringéssel kapcsolat megbetegedések esélyét is csökkenti, nem beszélve izmaink karbantartásáról.

Az egyik gyakori probléma, ami mozgásszegény életmódot élők közt fordulhat elő, az a csontritkulás. Ez szó szerint a csont tömegének ritkulását jelenti, ami a szerves kalcium csontból való kiürülése miatt következik be. Egyrészt törékenyebbek lesznek így a csontok, másrészt nem lesz elég erős felület az izmok tapadásához, így azok is megsínylik idővel.

Egy másik veszélye az ülő munkának a már említett szív- és érrendszeri betegségek. Az egyik leginkább érintett része a keringési rendszerünknek a szív, hiszen ez is egy izom, amit, ha nem edzünk, gyengül és nem képes megfelelő ütemben és mennyiségben pumpálni a vért a többi szervünk, illetve testrészünk felé. Másik nagyon fontos szerep a lábaké. Ha sokat ülünk és nem mozgatjuk eleget a lábunk, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk trombózis. Ilyenkor egy vérrög keletkezik valahol az érben, ami gátolja a vér áramlását, így pedig zsibbadást és fájdalmat okoz.

A cukorbetegség egy szintén komoly probléma, ami bár nem önmagában a mozgásszegény életmódtól alakul ki, de kapcsolódik hozzá. Hiszen, ha nem mozgunk és esetleg túlsúlyt is szedünk fel emellé, akkor már elég nagy a cukorbetegség kialakulásának esélye. Szövődményei is igen súlyosak, akár végtagveszteséghez és halálhoz is vezethet. Elsődleges védekezési mód a megelőzés!

Végül pedig az ízületeinkről sem szabad megfeledkeznünk, hiszen az izmok és a csontok mellett ezek teszik lehetővé mozgásunkat. Ha izmaink gyengék, csontjaink pedig nem tartalmaznak elegendő szerves kalciumot, az idővel ízületi kopáshoz vezethet a nem megfelelő súrlódás következtében. Ez fájdalommal és gyulladással jár, ami nem csak kellemetlen érzés, de a mozgásban is korlátozhat.

Nem véletlen mondják tehát, hogy a legjobb ellenszer minden betegségre a megelőzés, hiszen egyszerűbb fenntartani egy egészséges életmódot, mint a kialakult problémákat kezelni.

A viselkedési függőség okai

A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól (drog, alkohol stb.) függenek, hanem egy viselkedési mintázattól.

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Kellemes utazást!

Aki már legalább egyszer utazott az életben, jól tudja, hogy a nyaralásoknak, városlátogatásoknak és kirándulásoknak milyen jótékony hatásai vannak az életünkre. A stressz nélkül eltöltött üdülések és szép helyeket felkereső kirándulások után általában rögtön jobban érzi magát az ember, és a hazaérkezése után is frissen és megújult erővel kezd hozzá hétköznapi életéhez. A rövidtávú hatások mellett azonban több hosszú távon is előnyös változást hoz az utazók életébe az utazás.

Az egyedüllét pozitív hozadékai

Egyedül lenni a social media világában nem egyszerű feladat. Folyamatosan össze vagyunk kötve másokkal, ha szeretnénk, ha nem. A kapcsolataink határoznak meg bennünket, hogy mennyi ismerősünk van Facebookon vagy hányan követnek az Instagramon. Túlságosan függünk másoktól, az egyedüllét szinte már elképzelhetetlennek, sőt ijesztőnek tűnik. Pedig annál fontosabb.

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.