Menü

Mozgáshiány

Egyre többen kényszerülünk olyan helyzetbe ahol ülőmunkát kell végeznünk, ráadásul az utóbbi időben a karantén és a pandémia jelenléte miatti home office, vagyis otthonról való munkavégzés sem segített ezen. Emiatt egyre gyakoribb a mozgásszegény életmódból adódó szervi problémák megjelenése. Ezalatt nem csak az extra kilók felszedését értjük, bár az elhízás is rengeteg veszélyt rejt magában. Kihathat az ízületekre, de a szív-és érrendszeri megbetegedésekre is hajlamosít, valamint a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat.

A rendszeres sport és testmozgás nem csak azért jó, mert segít megtartani az optimális testsúlyunkat és formában tart. Jó hatással van a csontok, porcok és ízületek egészségére, erősíti az immunrendszert, javítja a tüdőkapacitást, így a légzést és a vér oxigénellátottságát, valamint a keringéssel kapcsolat megbetegedések esélyét is csökkenti, nem beszélve izmaink karbantartásáról.

Az egyik gyakori probléma, ami mozgásszegény életmódot élők közt fordulhat elő, az a csontritkulás. Ez szó szerint a csont tömegének ritkulását jelenti, ami a szerves kalcium csontból való kiürülése miatt következik be. Egyrészt törékenyebbek lesznek így a csontok, másrészt nem lesz elég erős felület az izmok tapadásához, így azok is megsínylik idővel.

Egy másik veszélye az ülő munkának a már említett szív- és érrendszeri betegségek. Az egyik leginkább érintett része a keringési rendszerünknek a szív, hiszen ez is egy izom, amit, ha nem edzünk, gyengül és nem képes megfelelő ütemben és mennyiségben pumpálni a vért a többi szervünk, illetve testrészünk felé. Másik nagyon fontos szerep a lábaké. Ha sokat ülünk és nem mozgatjuk eleget a lábunk, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk trombózis. Ilyenkor egy vérrög keletkezik valahol az érben, ami gátolja a vér áramlását, így pedig zsibbadást és fájdalmat okoz.

A cukorbetegség egy szintén komoly probléma, ami bár nem önmagában a mozgásszegény életmódtól alakul ki, de kapcsolódik hozzá. Hiszen, ha nem mozgunk és esetleg túlsúlyt is szedünk fel emellé, akkor már elég nagy a cukorbetegség kialakulásának esélye. Szövődményei is igen súlyosak, akár végtagveszteséghez és halálhoz is vezethet. Elsődleges védekezési mód a megelőzés!

Végül pedig az ízületeinkről sem szabad megfeledkeznünk, hiszen az izmok és a csontok mellett ezek teszik lehetővé mozgásunkat. Ha izmaink gyengék, csontjaink pedig nem tartalmaznak elegendő szerves kalciumot, az idővel ízületi kopáshoz vezethet a nem megfelelő súrlódás következtében. Ez fájdalommal és gyulladással jár, ami nem csak kellemetlen érzés, de a mozgásban is korlátozhat.

Nem véletlen mondják tehát, hogy a legjobb ellenszer minden betegségre a megelőzés, hiszen egyszerűbb fenntartani egy egészséges életmódot, mint a kialakult problémákat kezelni.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?