Menü

Nyeregbe!

Biztosan tudják sokan, hogy az egyik legjobb aerob szabadidős tevékenység a kerékpározás. Természetesen léteznek kiváló spinning edzések, vagy praktikus egy otthoni szobabiciki, de vitathatatlan, hogy kint a friss levegőn, szabadon esik a legjobban.

A kerékpározásban az a legjobb, hogy az egyik olyan sport, ami kíméli az ízületeket, mégis kiváló mozgásforma, s ha tehetjük érdemes az autót bicajra cserélve közlekedni.

A kerékpározás segít a kalóriaégetésben, így segíti a sikeres fogyókúrát, mert egy óra alatt akár 300-400 kalóriától is megszabadulhatunk, s nagyszerű zsírégető is, miközben izmot is építhetünk.

Ahogy a legtöbb sport, úgy a biciklizés is egyfajta stresszlevezető, feszültségoldó, immunrendszert erősítő, tüdőkapacitást és koncentrációt javító tevékenység, ugyanis a hatására endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel a szervezetben. Külföldi tanulmányok kimutatták, hogy a bringázáshoz jelentős testsúlycsökkenés és testtömegindex-javulás is párosult. Azt mondják, a biciklizést nem lehet elfelejteni, s ez valószínűleg igaz is, azonban nem mindegy, hogyan közlekedünk.

Az, hogy valaki tud biciklizni, az nem jelenti azt, hogy megfelelően közlekedni is, hiszen más egy országúti, városi bicajozás, mint egy hegyi kerékpározás.

Mit is jelent városban kerékpározni? Elsősorban azt, ismerjük a közlekedési szabályokat, betartjuk a KRESZ-t, megfelelő érettséggel részt veszünk a forgalomban és rendeltetésszerűen használjuk a kerékpárunkat.

Mit mond a KRESZ? Hol tilos kerékpározni?

Tilos kerékpározni autópályán és az „autóút” táblával jelölt autóúton, továbbá ott, ahol ezt tábla tiltja, mint például a mindkét irányból behajtani tilos táblával megjelölt, illetve az úton kerékpárral behajtani tilos táblával megjelölt utakon. A kerékpárt tolva már gyalogosnak minősülünk, tehát az ilyen táblával jelzett helyen szabad tolni a kerékpárt.

Kerékpárral az úttest jobb oldalán kell haladni, ha van felfestett kerékpársáv, akkor pedig ott.

Amennyiben a kerékpárt külön nem engedélyezik, úgy a buszsávban is tilos kerékpározni, illetve - amennyiben egyéb tábla ezt nem engedélyezi -, akkor gyalogúton, gyalogos zónában, járdákon is tilos. A kerékpárt tolni természetesen mindig szabad.

A KRESZ jó okkal tiltja a járdán való kerékpározást: a járda ugyanis a gyalogosoké, akik mozgása (gondoljunk csak a gyerekekre, idősekre) olykor kiszámíthatatlan.

Külföldi tanulmányok szerint a járdán biciklizni 2-3-szor veszélyesebb, mint az úttesten.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint, hetente 150 percet kellene mozogjunk, erre a célra pedig kiválóan alkalmas a kerékpározás. Napi 20 perc biciklizéssel már teljesítettük is ezt a kihívást! Bicajra fel!

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

A serdülők lelki egészsége

Nemrég volt a Mentális egészség világnapja, melynek kapcsán a koronavírus járvány lelki egészségre való hatását is vizsgálták, s összefüggést mutattak ki a fiatalok lelki egészsége és a vírus között. Sajnos tény, hogy emelkedik világszerte az öngyilkosságok aránya a fiatalok körében, ezért pedig többnyire a serdülők mentális betegségei okolhatók.

Kétszáz maraton!

42,195 km. Ennyi egy maratoni táv. Egyet is nehéz és küzdelmes lefutni, nemhogy kétszázat. Kele Géza futónagykövet ennyit teljesített eddig, s a történet folytatódik. Bár elfoglalt és mindig úton van, mégis volt rám néhány perce, nekem pedig öröm és motiváló volt Gézával beszélgetni. Vajon mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen eredményt tudhasson maga mögött?

Mit tehetünk a téli depresszió ellen?

A magyar lakosság több, mint 10 %-át érinti a téli depresszió, mára már szinte természetesnek számít, de lehet ellene tenni.

Sportoljon együtt a család

Együtt lenni is jó, mozogni is jó, miért ne lehetne ezt a kettőt így együtt? Lehet! A kérdés már csupán csak annyi, hogy hol, hogyan, mikor, miként.