Menü

Nyeregbe!

Biztosan tudják sokan, hogy az egyik legjobb aerob szabadidős tevékenység a kerékpározás. Természetesen léteznek kiváló spinning edzések, vagy praktikus egy otthoni szobabiciki, de vitathatatlan, hogy kint a friss levegőn, szabadon esik a legjobban.

A kerékpározásban az a legjobb, hogy az egyik olyan sport, ami kíméli az ízületeket, mégis kiváló mozgásforma, s ha tehetjük érdemes az autót bicajra cserélve közlekedni.

A kerékpározás segít a kalóriaégetésben, így segíti a sikeres fogyókúrát, mert egy óra alatt akár 300-400 kalóriától is megszabadulhatunk, s nagyszerű zsírégető is, miközben izmot is építhetünk.

Ahogy a legtöbb sport, úgy a biciklizés is egyfajta stresszlevezető, feszültségoldó, immunrendszert erősítő, tüdőkapacitást és koncentrációt javító tevékenység, ugyanis a hatására endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel a szervezetben. Külföldi tanulmányok kimutatták, hogy a bringázáshoz jelentős testsúlycsökkenés és testtömegindex-javulás is párosult. Azt mondják, a biciklizést nem lehet elfelejteni, s ez valószínűleg igaz is, azonban nem mindegy, hogyan közlekedünk.

Az, hogy valaki tud biciklizni, az nem jelenti azt, hogy megfelelően közlekedni is, hiszen más egy országúti, városi bicajozás, mint egy hegyi kerékpározás.

Mit is jelent városban kerékpározni? Elsősorban azt, ismerjük a közlekedési szabályokat, betartjuk a KRESZ-t, megfelelő érettséggel részt veszünk a forgalomban és rendeltetésszerűen használjuk a kerékpárunkat.

Mit mond a KRESZ? Hol tilos kerékpározni?

Tilos kerékpározni autópályán és az „autóút” táblával jelölt autóúton, továbbá ott, ahol ezt tábla tiltja, mint például a mindkét irányból behajtani tilos táblával megjelölt, illetve az úton kerékpárral behajtani tilos táblával megjelölt utakon. A kerékpárt tolva már gyalogosnak minősülünk, tehát az ilyen táblával jelzett helyen szabad tolni a kerékpárt.

Kerékpárral az úttest jobb oldalán kell haladni, ha van felfestett kerékpársáv, akkor pedig ott.

Amennyiben a kerékpárt külön nem engedélyezik, úgy a buszsávban is tilos kerékpározni, illetve - amennyiben egyéb tábla ezt nem engedélyezi -, akkor gyalogúton, gyalogos zónában, járdákon is tilos. A kerékpárt tolni természetesen mindig szabad.

A KRESZ jó okkal tiltja a járdán való kerékpározást: a járda ugyanis a gyalogosoké, akik mozgása (gondoljunk csak a gyerekekre, idősekre) olykor kiszámíthatatlan.

Külföldi tanulmányok szerint a járdán biciklizni 2-3-szor veszélyesebb, mint az úttesten.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint, hetente 150 percet kellene mozogjunk, erre a célra pedig kiválóan alkalmas a kerékpározás. Napi 20 perc biciklizéssel már teljesítettük is ezt a kihívást! Bicajra fel!

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.