Menü

Nyeregbe!

Biztosan tudják sokan, hogy az egyik legjobb aerob szabadidős tevékenység a kerékpározás. Természetesen léteznek kiváló spinning edzések, vagy praktikus egy otthoni szobabiciki, de vitathatatlan, hogy kint a friss levegőn, szabadon esik a legjobban.

A kerékpározásban az a legjobb, hogy az egyik olyan sport, ami kíméli az ízületeket, mégis kiváló mozgásforma, s ha tehetjük érdemes az autót bicajra cserélve közlekedni.

A kerékpározás segít a kalóriaégetésben, így segíti a sikeres fogyókúrát, mert egy óra alatt akár 300-400 kalóriától is megszabadulhatunk, s nagyszerű zsírégető is, miközben izmot is építhetünk.

Ahogy a legtöbb sport, úgy a biciklizés is egyfajta stresszlevezető, feszültségoldó, immunrendszert erősítő, tüdőkapacitást és koncentrációt javító tevékenység, ugyanis a hatására endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel a szervezetben. Külföldi tanulmányok kimutatták, hogy a bringázáshoz jelentős testsúlycsökkenés és testtömegindex-javulás is párosult. Azt mondják, a biciklizést nem lehet elfelejteni, s ez valószínűleg igaz is, azonban nem mindegy, hogyan közlekedünk.

Az, hogy valaki tud biciklizni, az nem jelenti azt, hogy megfelelően közlekedni is, hiszen más egy országúti, városi bicajozás, mint egy hegyi kerékpározás.

Mit is jelent városban kerékpározni? Elsősorban azt, ismerjük a közlekedési szabályokat, betartjuk a KRESZ-t, megfelelő érettséggel részt veszünk a forgalomban és rendeltetésszerűen használjuk a kerékpárunkat.

Mit mond a KRESZ? Hol tilos kerékpározni?

Tilos kerékpározni autópályán és az „autóút” táblával jelölt autóúton, továbbá ott, ahol ezt tábla tiltja, mint például a mindkét irányból behajtani tilos táblával megjelölt, illetve az úton kerékpárral behajtani tilos táblával megjelölt utakon. A kerékpárt tolva már gyalogosnak minősülünk, tehát az ilyen táblával jelzett helyen szabad tolni a kerékpárt.

Kerékpárral az úttest jobb oldalán kell haladni, ha van felfestett kerékpársáv, akkor pedig ott.

Amennyiben a kerékpárt külön nem engedélyezik, úgy a buszsávban is tilos kerékpározni, illetve - amennyiben egyéb tábla ezt nem engedélyezi -, akkor gyalogúton, gyalogos zónában, járdákon is tilos. A kerékpárt tolni természetesen mindig szabad.

A KRESZ jó okkal tiltja a járdán való kerékpározást: a járda ugyanis a gyalogosoké, akik mozgása (gondoljunk csak a gyerekekre, idősekre) olykor kiszámíthatatlan.

Külföldi tanulmányok szerint a járdán biciklizni 2-3-szor veszélyesebb, mint az úttesten.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint, hetente 150 percet kellene mozogjunk, erre a célra pedig kiválóan alkalmas a kerékpározás. Napi 20 perc biciklizéssel már teljesítettük is ezt a kihívást! Bicajra fel!

Mi az az erdőterápia?

Különösebb magyarázatot nem igényel, miért annyira népszerű program erdőben lenni, nagyokat túrázni a fák között, hiszen mindenki tapasztalhatta már milyen szellemi- fizikai élményt, megmagyarázhatatlan nyugalmat tud adni egy nagy erdei séta, egy hegymászó túra, egy erdei iskola. Nos mielőtt azt hinnénk pusztán erről van szó, nézzük mit jelent és milyen egészségügyi hatásai vannak az erdőterápiának.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?