Menü

Mire jó a tabata edzés?

A Tabata a nevét Izumi Tabata professzorról kapta, aki tanulmányt készített a HIIT edzések aerob és anaerob hatásairól. A professzor a gyorskorcsolya válogatott részére készítette ezt az edzéstípust, azzal a céllal, hogy rövid időn belül a lehető legjobb formába kerüljenek a sportolók. A tabata edzés tulajdonképpen egy rövidebb, de annál „ütősebb”, intenzívebb gyakorlatsort takar, néhány másodperces szünetekkel, amely elsősorban a zsírégetésre fókuszál, kezdő sportolóknak nem ajánlott ezzel kezdeniük edzéseiket, ugyanis ez egy magas pulzusszámot követelő, intenzív edzéstípus.

A tabata módszer 20 másodperc mozgásból áll, 10 másodperces pihenőkkel, melyet összesen nyolcszor ismétlünk és így végig csinálhatunk egy teljes Tabata edzést. Az edzéshez nincs szükségünk semmilyen eszközre vagy felszerelésre, saját testsúlyunkkal dolgozunk, de választhatóan kipróbálható az ugrókötél, a boksz és más kardiogépek is, de ezek nem feltétlenül szükségesek, egyedül egy stopper kell, vagy bármilyen időmérő eszköz.

A tabata edzésekről készült tanulmányok megállapították, hogy a gyakorlatok hatására fejlődött az anaerob állóképesség.

A tabata edzés melletti érvek egyik legjobbja, hogy - bár lehet, hogy edzés alatt nem éget annyira sok kalóriát – a testünkben a nap hátralévő részében úgynevezett utóégető hatás történik, tehát a nap hátralévő részében továbbra is nagyobb arányban égeti azokat még nyugalmi helyzetben is. Az anyagcserénk egy magas intenzitású intervallum edzés után 24 órán keresztül még mindig ugyanabban a fokozott tempóban dolgozik.

Mivel az edzés maga nem hosszú, így időhiányban szenvedőknek ideális mozgásforma.

A tabata és a HIIT edzések között vannak különbségek, de alapjaiban hasonlóak: magas intenzitásúak és 24 órán keresztül égetik a kalóriát, s egyik sem ajánlott mindennapi edzésként.

Az egyik legjobb gyakorlat a burpee, a sprintek, a hasprések, a kitörésből ugrások váltott lábbal, a guggolásból felugrás és még számtalan sok gyakorlat.

Ha igazán fel akarjuk turbózni az edzéseinket, vagy egyszerűen kevesebb a sportra jutó időkeretünk, illetve az otthoni edzéseket részesítjük előnyben, mert nem jutunk el terembe, akkor a Tabata rapidedzés egy nagyon ideális választás. Az ilyen minimális pihenőidővel végzett magas intenzitású gyakorlatok garantálják az izzadást és a gyors fejlődést, látványos átalakulást. Természetesen fontos kihangsúlyozni, hogy sem a bemelegítésről, sem a nyújtásról nem szabad megfeledkezni és az egészséges táplálkozás is nagyban hozzájárul céljaink eléréséhez.

Mi az az erdőterápia?

Különösebb magyarázatot nem igényel, miért annyira népszerű program erdőben lenni, nagyokat túrázni a fák között, hiszen mindenki tapasztalhatta már milyen szellemi- fizikai élményt, megmagyarázhatatlan nyugalmat tud adni egy nagy erdei séta, egy hegymászó túra, egy erdei iskola. Nos mielőtt azt hinnénk pusztán erről van szó, nézzük mit jelent és milyen egészségügyi hatásai vannak az erdőterápiának.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?