Menü

Mire jó a tabata edzés?

A Tabata a nevét Izumi Tabata professzorról kapta, aki tanulmányt készített a HIIT edzések aerob és anaerob hatásairól. A professzor a gyorskorcsolya válogatott részére készítette ezt az edzéstípust, azzal a céllal, hogy rövid időn belül a lehető legjobb formába kerüljenek a sportolók. A tabata edzés tulajdonképpen egy rövidebb, de annál „ütősebb”, intenzívebb gyakorlatsort takar, néhány másodperces szünetekkel, amely elsősorban a zsírégetésre fókuszál, kezdő sportolóknak nem ajánlott ezzel kezdeniük edzéseiket, ugyanis ez egy magas pulzusszámot követelő, intenzív edzéstípus.

A tabata módszer 20 másodperc mozgásból áll, 10 másodperces pihenőkkel, melyet összesen nyolcszor ismétlünk és így végig csinálhatunk egy teljes Tabata edzést. Az edzéshez nincs szükségünk semmilyen eszközre vagy felszerelésre, saját testsúlyunkkal dolgozunk, de választhatóan kipróbálható az ugrókötél, a boksz és más kardiogépek is, de ezek nem feltétlenül szükségesek, egyedül egy stopper kell, vagy bármilyen időmérő eszköz.

A tabata edzésekről készült tanulmányok megállapították, hogy a gyakorlatok hatására fejlődött az anaerob állóképesség.

A tabata edzés melletti érvek egyik legjobbja, hogy - bár lehet, hogy edzés alatt nem éget annyira sok kalóriát – a testünkben a nap hátralévő részében úgynevezett utóégető hatás történik, tehát a nap hátralévő részében továbbra is nagyobb arányban égeti azokat még nyugalmi helyzetben is. Az anyagcserénk egy magas intenzitású intervallum edzés után 24 órán keresztül még mindig ugyanabban a fokozott tempóban dolgozik.

Mivel az edzés maga nem hosszú, így időhiányban szenvedőknek ideális mozgásforma.

A tabata és a HIIT edzések között vannak különbségek, de alapjaiban hasonlóak: magas intenzitásúak és 24 órán keresztül égetik a kalóriát, s egyik sem ajánlott mindennapi edzésként.

Az egyik legjobb gyakorlat a burpee, a sprintek, a hasprések, a kitörésből ugrások váltott lábbal, a guggolásból felugrás és még számtalan sok gyakorlat.

Ha igazán fel akarjuk turbózni az edzéseinket, vagy egyszerűen kevesebb a sportra jutó időkeretünk, illetve az otthoni edzéseket részesítjük előnyben, mert nem jutunk el terembe, akkor a Tabata rapidedzés egy nagyon ideális választás. Az ilyen minimális pihenőidővel végzett magas intenzitású gyakorlatok garantálják az izzadást és a gyors fejlődést, látványos átalakulást. Természetesen fontos kihangsúlyozni, hogy sem a bemelegítésről, sem a nyújtásról nem szabad megfeledkezni és az egészséges táplálkozás is nagyban hozzájárul céljaink eléréséhez.

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

A serdülők lelki egészsége

Nemrég volt a Mentális egészség világnapja, melynek kapcsán a koronavírus járvány lelki egészségre való hatását is vizsgálták, s összefüggést mutattak ki a fiatalok lelki egészsége és a vírus között. Sajnos tény, hogy emelkedik világszerte az öngyilkosságok aránya a fiatalok körében, ezért pedig többnyire a serdülők mentális betegségei okolhatók.

Kétszáz maraton!

42,195 km. Ennyi egy maratoni táv. Egyet is nehéz és küzdelmes lefutni, nemhogy kétszázat. Kele Géza futónagykövet ennyit teljesített eddig, s a történet folytatódik. Bár elfoglalt és mindig úton van, mégis volt rám néhány perce, nekem pedig öröm és motiváló volt Gézával beszélgetni. Vajon mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen eredményt tudhasson maga mögött?

Mit tehetünk a téli depresszió ellen?

A magyar lakosság több, mint 10 %-át érinti a téli depresszió, mára már szinte természetesnek számít, de lehet ellene tenni.

Sportoljon együtt a család

Együtt lenni is jó, mozogni is jó, miért ne lehetne ezt a kettőt így együtt? Lehet! A kérdés már csupán csak annyi, hogy hol, hogyan, mikor, miként.