Menü

Hétköznapi hozzávalóból igazi gourmet finomság – a lilahagymáról

A lilahagyma a magyar háztartások egyik alapvetően megtalálható hagymafajtája, sok ételhez használjuk, a magyar konyha elengedhetetlen hozzávalója. A lilahagyma fogyasztása nem csak hogy hasznos az egészségünknek, de akár különlegességeket is készíthetünk belőle.

A lilahagyma elég sok helyen népszerű zöldség, a magyar konyhában elég gyakran használjuk, de önmagában is sokan fogyasztják. Elsődlegesen illóolajáról ismert, ami igazán kellemetlen, ha éppen hagymát pucolunk. Ez az illóolaj azért található meg, mert védekezésre használja. Ha a hagymát felsértjük, akkor enzimek szabadulnak fel, amik reakcióba lépnek a hagymában levő kénnel. Ekkor létrejön egy gáz, ami szétterül a levegőben – ennek hivatalos neve S-1-propenil-cisztein-szulfoxid. A folyamat végén kén-dioxid, hidrogén-szulfid és kénsav jön létre. A sírás és a könny segít: a víz oldja a keletkező anyagot, így ki is mossa a szemünkből. Az illóolajok miatt sokszor alkalmazzák influenza ellen.

A lilahagyma antioxidánsban gazdag. Ezek segítik megelőzni a rákképződést, semlegesítik a szabad gyököket, és gyulladás gátló és csökkentő hatása van. A lilahagyma kiváló forrása a krómnak, mely csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a sejtek inzulinérzékenységét. A krómhiány manapság gyakori jelenség az emberek szervezetében, mely hosszú távon cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet. Fontos, hogy a külső rétegekben több hasznos ásványianyag található, ezért a még ehető külső rétegeket érdemes elfogyasztani.

A zsíros kenyér gyakori kiegészítője a lilahagyma, elég hétköznapi étel. A lilahagymából azonban készíthetünk egy olyan finomságot, amivel a vendégeket is meglephetjük. Ez nem más, mint a lilahagyma chutney, vagy magyarosabban lilahagyma lekvár.

Hozzávalók (egy befőttesüvegnyi):

500 g lilahagyma

3 ek. étolaj vagy olivaolaj

0,5 dl víz

só, bors (akár rózsabors) ízlés szerint

0,5 dl balzsamecet

250 g befőző cukor – akár sima nádcukor is használható, abból elég kevesebb is

vörösbor +málna opcionális

Pucoljuk meg a hagymát, majd kockázzuk össze apró darabokra. Egy alkalmas edénybe melegítsük fel az olajat és mehet rá a hagyma. Kicsit kevergetjük, hagyjuk, hogy kicsit összeessen. Mehet rá a só és a bors majd 0,5 dl víz. Ismét kevergessük és jöhet a cukor is. Majd később a balzsamecet. Innen számítva kb. 30 percig kell főzni, amíg jó sötét lilás lekváros állagot nem kapunk. A cukorra oda kell figyelni, mert karamellizálódhat és odaégethetjük a lekvárunkat.

A lilahagyma lekvárt leginkább kézműves hamburgerekbe teszik márványsajttal, de konkrétan bármivel jól párosítható. Jó étvágyat hozzá!

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani