Menü

Hétköznapi hozzávalóból igazi gourmet finomság – a lilahagymáról

A lilahagyma a magyar háztartások egyik alapvetően megtalálható hagymafajtája, sok ételhez használjuk, a magyar konyha elengedhetetlen hozzávalója. A lilahagyma fogyasztása nem csak hogy hasznos az egészségünknek, de akár különlegességeket is készíthetünk belőle.

A lilahagyma elég sok helyen népszerű zöldség, a magyar konyhában elég gyakran használjuk, de önmagában is sokan fogyasztják. Elsődlegesen illóolajáról ismert, ami igazán kellemetlen, ha éppen hagymát pucolunk. Ez az illóolaj azért található meg, mert védekezésre használja. Ha a hagymát felsértjük, akkor enzimek szabadulnak fel, amik reakcióba lépnek a hagymában levő kénnel. Ekkor létrejön egy gáz, ami szétterül a levegőben – ennek hivatalos neve S-1-propenil-cisztein-szulfoxid. A folyamat végén kén-dioxid, hidrogén-szulfid és kénsav jön létre. A sírás és a könny segít: a víz oldja a keletkező anyagot, így ki is mossa a szemünkből. Az illóolajok miatt sokszor alkalmazzák influenza ellen.

A lilahagyma antioxidánsban gazdag. Ezek segítik megelőzni a rákképződést, semlegesítik a szabad gyököket, és gyulladás gátló és csökkentő hatása van. A lilahagyma kiváló forrása a krómnak, mely csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a sejtek inzulinérzékenységét. A krómhiány manapság gyakori jelenség az emberek szervezetében, mely hosszú távon cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet. Fontos, hogy a külső rétegekben több hasznos ásványianyag található, ezért a még ehető külső rétegeket érdemes elfogyasztani.

A zsíros kenyér gyakori kiegészítője a lilahagyma, elég hétköznapi étel. A lilahagymából azonban készíthetünk egy olyan finomságot, amivel a vendégeket is meglephetjük. Ez nem más, mint a lilahagyma chutney, vagy magyarosabban lilahagyma lekvár.

Hozzávalók (egy befőttesüvegnyi):

500 g lilahagyma

3 ek. étolaj vagy olivaolaj

0,5 dl víz

só, bors (akár rózsabors) ízlés szerint

0,5 dl balzsamecet

250 g befőző cukor – akár sima nádcukor is használható, abból elég kevesebb is

vörösbor +málna opcionális

Pucoljuk meg a hagymát, majd kockázzuk össze apró darabokra. Egy alkalmas edénybe melegítsük fel az olajat és mehet rá a hagyma. Kicsit kevergetjük, hagyjuk, hogy kicsit összeessen. Mehet rá a só és a bors majd 0,5 dl víz. Ismét kevergessük és jöhet a cukor is. Majd később a balzsamecet. Innen számítva kb. 30 percig kell főzni, amíg jó sötét lilás lekváros állagot nem kapunk. A cukorra oda kell figyelni, mert karamellizálódhat és odaégethetjük a lekvárunkat.

A lilahagyma lekvárt leginkább kézműves hamburgerekbe teszik márványsajttal, de konkrétan bármivel jól párosítható. Jó étvágyat hozzá!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.

Te mit tudsz a ginzengről?

Sokszor halljuk a ginzeng nevét, főleg, ha a keleti orvoslásról beszélünk. A ginzeng egy igazi csodanövény, számos jótékony hatással.