Hétköznapi hozzávalóból igazi gourmet finomság – a lilahagymáról
- Dátum: 2021.07.18., 16:18
- Nagypál Bíborka Anna
- képek:pexels.com
- egészséges, étel, gourmet, hagyma, lilahagyma, magyar, vendégváró
A lilahagyma a magyar háztartások egyik alapvetően megtalálható hagymafajtája, sok ételhez használjuk, a magyar konyha elengedhetetlen hozzávalója. A lilahagyma fogyasztása nem csak hogy hasznos az egészségünknek, de akár különlegességeket is készíthetünk belőle.
A lilahagyma elég sok helyen népszerű zöldség, a magyar konyhában elég gyakran használjuk, de önmagában is sokan fogyasztják. Elsődlegesen illóolajáról ismert, ami igazán kellemetlen, ha éppen hagymát pucolunk. Ez az illóolaj azért található meg, mert védekezésre használja. Ha a hagymát felsértjük, akkor enzimek szabadulnak fel, amik reakcióba lépnek a hagymában levő kénnel. Ekkor létrejön egy gáz, ami szétterül a levegőben – ennek hivatalos neve S-1-propenil-cisztein-szulfoxid. A folyamat végén kén-dioxid, hidrogén-szulfid és kénsav jön létre. A sírás és a könny segít: a víz oldja a keletkező anyagot, így ki is mossa a szemünkből. Az illóolajok miatt sokszor alkalmazzák influenza ellen.
A lilahagyma antioxidánsban gazdag. Ezek segítik megelőzni a rákképződést, semlegesítik a szabad gyököket, és gyulladás gátló és csökkentő hatása van. A lilahagyma kiváló forrása a krómnak, mely csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a sejtek inzulinérzékenységét. A krómhiány manapság gyakori jelenség az emberek szervezetében, mely hosszú távon cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet. Fontos, hogy a külső rétegekben több hasznos ásványianyag található, ezért a még ehető külső rétegeket érdemes elfogyasztani.
A zsíros kenyér gyakori kiegészítője a lilahagyma, elég hétköznapi étel. A lilahagymából azonban készíthetünk egy olyan finomságot, amivel a vendégeket is meglephetjük. Ez nem más, mint a lilahagyma chutney, vagy magyarosabban lilahagyma lekvár.
Hozzávalók (egy befőttesüvegnyi):
500 g lilahagyma
3 ek. étolaj vagy olivaolaj
0,5 dl víz
só, bors (akár rózsabors) ízlés szerint
0,5 dl balzsamecet
250 g befőző cukor – akár sima nádcukor is használható, abból elég kevesebb is
vörösbor +málna opcionális
Pucoljuk meg a hagymát, majd kockázzuk össze apró darabokra. Egy alkalmas edénybe melegítsük fel az olajat és mehet rá a hagyma. Kicsit kevergetjük, hagyjuk, hogy kicsit összeessen. Mehet rá a só és a bors majd 0,5 dl víz. Ismét kevergessük és jöhet a cukor is. Majd később a balzsamecet. Innen számítva kb. 30 percig kell főzni, amíg jó sötét lilás lekváros állagot nem kapunk. A cukorra oda kell figyelni, mert karamellizálódhat és odaégethetjük a lekvárunkat.
A lilahagyma lekvárt leginkább kézműves hamburgerekbe teszik márványsajttal, de konkrétan bármivel jól párosítható. Jó étvágyat hozzá!
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.