Menü

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.

Narancssárga (béta-karotin) – „Fiatalon tart“

A narancssárga zöldségek és gyümölcsök béta-karotint, vagyis az A-vitamin provitaminját tartalmazzák. Ennek köszönhetik narancssárga színüket. A szervezetben lévő megfelelő mennyiségű karotin megvédi sejtjeinket a szabad gyökök roncsoló hatásától és a káros UV-sugárzástól. Segíti továbbá a szép barnulást, valamint lassítja a bőröregedést. Érdemes tehát gondoskodni arról, hogy elég karotin tartalmú ételt fogyasszunk, mert nagyrészt ennek az anyagnak köszönhetjük szépségünket, fiatalságunkat.

A legfontosabb forrásai: Sárgarépa, a sütőtök, a mangó, narancs, sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye.

Piros (likopin, betain) – „Véd a rák ellen”

A piros ételek a likopin nevű szintén fontos antioxidáns anyagnak köszönhetik élénk színüket. A mélyvörös zöldségek festékanyaga, pedig a betain, amely tumorellenes hatású, és segíti a vörösvérsejtek regenerálását és szaporodását. A vörös ételek, mint például a cékla is, a vérszegénység ellenszerei.

A legfontosabb forrásai: Paradicsom, pirospaprika, cékla, vérnarancs, csipkebogyó, meggy, ribizli.

Zöld (klorofill) – „A legjobb méregtelenítő”

A zöld színű zöldségek és gyümölcsök a legjobb méregtelenítők magas víz, klorofill és rosttartalmuk révén. A klorofill a zöld növényekben fotoszintézis útján keletkező pigment anyag, ez adja a levelek zöld színét is. A klorofill tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez és javítja a vérképet.

A legfontosabb forrásai: Brokkoli, spenót, zöldbab, kivi, saláta, uborka, zöldborsó, alga, zöld búzafű.

Fehér (fehérje) – „Növekedés és gyógyulás”

A fehér tápanyag szempontjából a fehérjét jelenti. Testünk számára nélkülözhetetlen a fehérje. Nélkülük nincs növekedés, nincs gyógyulás. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, melyből húszféle létezik. Az állati eredetű élelmiszerek (hús, hal, sajt, tojás, tej) tartalmazzák mind a húsz aminosavat, ezek a teljes értékű fehérjék. A növényi eredetű élelmiszerekben nem mindig találhatóak meg teljes létszámban, de ha megfelelően kombináljuk őket, vegetáriánusként is hozzájuthatunk mindhez.

A legfontosabb forrásai: Fehér húsok (csirke, pulyka), halak, tej, sajt, joghurt, tofu, hüvelyesek, gabonák, csonthéjasok

Lila (antocianin) – „A legerősebb antioxidáns”

A sötétlila gyümölcsöket az antocián nevű anyag színezi őket lilára, mely egy antioxidáns flavonoid. A flavonoidok létfontosságú anyagok, mivel megvédik a C-vitamint a megsemmisüléstől, és segítik a véráramba szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez. Erősítik, és rugalmassá teszik az érfalat, így gátolva az érelmeszesedés kialakulását. Az antocián egyúttal egy erős antioxidáns is, ezáltal segíti a szervezetet a káros UV sugarak által létrehozott szabadgyökök elleni védekezésben, valamint véd a ráktól is, valamint bizonyítottan látásjavító hatású.

Legfontosabb forrásai: Szilva, áfonya, szeder, lila szőlő, lilakáposzta, padlizsán, fekete ribizli.

A zöldségek és gyümölcsök változatos színe nem csak szemet gyönyörködtető, hanem a természet jelzőrendszere is egyben.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?