Tejérzékenység – laktózérzékenység. Mi a különbség?
- Dátum: 2021.08.13., 16:31
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- allergia, anyatej, asztma, bélbetegség, betegség, biobolt, csecsemő, csokoládé, diéta, ekcéma, élelmiszer, étrend, felnőttkor, gabona, gluténérzékenység, göcsök, gyerekkor, gyulladás, hányás, hasmenés, hús, intolerancia, kazein, konzerv, különbség, laktózérzékenység, mogyoró, növényi tej, panaszok., puffadás, rizs, szója, szoptatás, tejallergia, tejcukor, tejérzékenység, tejfehérje, tejtermék, tünet, velünk született, zabital
Az első dolog, amit említeni kell, hogy a laktózérzékenység és a tejallergia nem ugyanaz. Teljesen más mind a tüneteikben, mind a diétában.
A laktóz-intolerancia, vagyis laktózérzékenység a tejcukor lebontásakor felmerülő betegség, amikor is a tejcukor (azaz laktóz) lebontásáért felelős enzim, a laktáz enzim, csökkent termelődése okoz. Tévhit sajnos, hogy csak velünk született módon fordulhat elő, hiszen sajnos felnőttkorban is kialakulhat, s gyakran együtt járhat gluténérzékenységgel, gyulladásos bélbetegségekkel.
Amikor a tejcukor nem tud felszívódni, akkor hasmenés, hasi görcsök, hányás, puffadás formájában jelentkeznek a tünetek.
A laktózérzékenységben szenvedők fogyaszthatnak laktózmentes termékeket, ellentétben azokkal, akik tejérzékenyek, ők semmilyen tejterméket nem fogyaszthatnak.
A laktózérzékenységgel szemben ugyanis a tejallergia az állati eredetű tejek fehérjéire (kazein) való érzékenység, ebben az esetben semmilyen tejtermék - még laktózmentes termék sem - fogyasztható.
A tejallergia általában csecsemő korban alakul ki és a tehéntej bevezetése után 2-4 héttel jelentkeznek a tünetei. A tejérzékenység már a szoptatás alatt is hozhat tüneteket, hiszen az anyatejjel táplált csecsemőnél is jelentkezhetnek már ezek a panaszok, mivel az anyatejbe is átmegy az allergiát okozó tejfehérje. Kisbabáknál a székletben megjelenő apró, pici vérpöttyök és a csökkent súlygyarapodás kapcsán lehet gyanakodni a tejallergiára, a nagyobb gyermekeknél pedig az emésztőszervi panaszok mellett légúti problémák és bőrbetegségek (asztma, ekcéma) is jelentkezhetnek.
A tejallergia esetében szigorú a diéta, csak növényi eredetű tejeket és tejtermékeket lehet fogyasztani, szigorú tejfehérjementes étrend betartásával, így minden állati eredetű tej kerülendő, beleértbe a laktózmentes termékeket is.
A címkén mindig nézzük meg, tartalmaz e az adott élelmiszer vagy étel kazeint, laktózt, tejfehérjét, tejcukrot.
Sajnos nagyon sok ételben van, amelyre nem is gondolnánk, a csokoládék, a margarin, a húsipari termékek, konzervek, de még egyes gyógyszerek is tartalmazzák.
Szerencsére bioboltok és nagyobb bevásárlóközpontok már bővelkednek növényi tejekben, így – bár kétségtelenül nem olcsó módon – hozzájuthatunk a helyettesítő termékekre.
Gabonából és magvakból készített italok, pl.: zabital, mandulaital, rizsital, szójaital, mogyoróital stb. Kisgyermekeknél érdemes kerülni a szója alapú élelmiszerek fogyasztását, mert ezek is okozhatnak allergiás panaszokat.
Tejérzékenység esetén keressük a gabonákból és magvakból készített tejszínpótlókat, pl.: zabtejszín, rizstejszín, kesudióból készült "tejszín", illetve tejeket, valamint a tofuból készült termékek választékát.
Ritkán előfordul az is, hogy valaki egyszerre érzékeny a tejfehérjére és a tejcukorra is, ebben az esetben is a szigorú tejmentes diétát kell alapul venni.
A szakember által összeállított étrend rövid idő alatt a tünetek enyhülését és akár a megszűnését is eredményezheti, gyerekeknél pedig jó hír, hogy a szigorú tejfehérjementes étrenddel általában 1-3 éves korra kinőhető a betegség.
Mit jelent a keresztallergia?

A keresztallergia ismerete azoknak rendkívül fontos, akik észrevették, hogy allergiás panaszaik olyankor is felerősödnek, amikor az allergén-koncentráció nem emelkedett szinten van jelen a levegőben. Ennek hátterében áll sokszor az úgynevezett keresztallergia.
Gyulladáscsökkentés természetesen? Itt van hozzá a 7 legjobb tápanyag!

A gyulladás természetes védekező mechanizmus a szervezet részéről. Az összetett reakció célja, hogy megőrizze a test épségét a betolakodótól. A probléma akkor kezdődik, amikor ezek a gyulladások alacsonyabb intenzitással ugyan, de állandósulnak.
A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.
A káposzta 10 áldásos hatása

A káposzta áldásos hatásairól már bizonyára hallottunk – nemcsak a fogyást segíti igen hatékonyan. Immunerősítő, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
Okok a padlizsán mellett

Színes, mutatós, könnyen fogyasztható, számos ételhez felhasználható – de miért érdemes a padlizsánra szavaznunk? Azon túl, hogy finom, számos egészségügyi előnnyel bír.