Menü

Mit vigyünk magunkkal kempingezéshez?

A kempingezés, sátrazás nagyon kedvelt és viszonylag költségtakarékos pihenési, nyaralási forma, nem véletlenül népszerű. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, tudnivalót arról, hogy hogyan készüljünk fel egy kempingezéshez, sátrazáshoz.

Amikor úgy döntünk, hogy kempingezni fogunk, akkor az alábbi tudnivalókat kell átgondolnunk, összepakolnunk, beszereznünk.

Elsőként a sátor, ami a legfontosabb, ez lehet saját is, de sok helyen már bérelhető is lakósátor, számos típus gondoskodik a kényelemről, praktikusságról.

Az utazás, kempingezés előtt az egyik lényeges feladat megnézni a várható időjárást, az senkinek sem jó, ha eső, lehűlés vagy esetleg orkán erejű szél és vihar rontja el a nyaralást.

Hálózsákot mindenképp szükséges bepakolni, vagy felfújható matracot, a sátor esetében pedig indulás előtt ellenőrizni, hogy minden tartozék megvan-e, kellemetlen ugyanis, ha a helyszínen derül ki, hogy egy fontos zsinór, kampó esetleg kalapács hiányzik.

Ha vízpartra megyünk, akkor fürdőholmit, naptejet is készítsünk a csomagba, törülközőt és papucsot pedig amúgy is vinni kell.

Nagyon jó, ha van kempingasztal és kempingszék, mely jól jön az esti beszélgetésekhez, esetleg társasjátékhoz, étkezésekhez.

Ha már étkezés: étkészletet, merőkanalat, evőeszközt is írjunk fel a listára, valamint konzervnyitót, hosszabbítót és elosztót is, de gyufa is szükséges, hiszen sok kempingben van tűzrakóhely, ehhez persze átgondoltam az élelmiszereket és fűszereket is be kell pakolni, valamint a listánkra írjunk fel néhány elemlámpát is, természetesen pótelemekkel.

A heti menü megtervezése fontos, hogy ne cipeljünk felesleges élelmiszereket, ha pedig főzéshez készülünk, elengedhetetlen a kés, villa, kanál, tányérok, fazék vagy lábos, vágódeszka, kés, olaj, só és egyéb fűszerek, valamint mosogatószer és mosogatószivacs bepakolása.

Mivel a természetben készülünk eltölteni pár napot, így kullancs-és szúnyogriasztóról is gondoskodnunk kell, rovarűző gyertya is jó szolgálatot tehet a kempingasztalon az esti beszélgetéseknél.

A legtöbb kempingben van ilyen-olyan sportpálya, teniszpálya vagy röplabda pálya, ezért labdát, tollasütőket, strandlabdát mindenképp érdemes bepakolni, pláne, ha gyermekekkel utazunk.

Kempingezéskor kicsit eggyé válunk a természettel, ezért a szemetelést és környezetszennyezést mindenképp felejtsük el, a fákba nem verünk szegeket, sem kampókat és nem rakhatunk tüzet sem olyan helyen, ahol nincs engedélyezett tűzgyújtás. A természet óvásán kívül kempingező embertársainkra is figyelnünk kell, általános viselkedési szabály, hogy nem hangoskodunk 10 óra után.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.