Menü

A menopauza gyakori tünetei

A tapasztalt panaszok elsősorban a női nemi hormonok, az ösztrogén és progeszteron - csökkent termelődésével állnak összefüggésben. A tünetek nagymértékben változóak, mivel ezeknek a hormonoknak a női szervezetre való hatása is széles körű.

Hőhullámok

Sok nő panaszkodik elsődleges menopauza tünetként hőhullámokra. A hőhullám hirtelen jelentkező, erős hőségérzést és kipirosodást okoz elsősorban az arcon, nyakon és a mellkason, mely akár az egész testre is átterjedhet. A hőhullámot erőteljes verejtékezés és izzadás követheti.

A hőhullámok rövid idejűek, általában 30 másodperctől 10 percig tartanak, intenzitásuk az enyhétől a nagyon erősig terjedhet, akár álmából is felébresztheti az attól szenvedőket. A legtöbb nő esetén az utolsó menstruációt követően egy vagy két évig jelentkeznek hőhullámok, esetenként a menopauza után is jelentkezhetnek, ám intenzitásuk idővel egyre csökken.

A hőhullámokkal való megbirkózásban sokat segít, ha odafigyel az egészséges testsúly megőrzésére, rendszeres testmozgást végez, kerüli a dohányzást, az alkohol-, koffein- és fűszeres élelmiszerek fogyasztását, kerüli a stresszt, valamint könnyű anyagból készült, réteges ruházatot visel.

Depresszió és hangulatingadozások

A hormontermelésben beálló változás a nők hangulatára is befolyással van a menopauza idején. Egyes nők ingerlékenységről, depresszióról és hangulatingadozásokról számolnak be, melyek rövid időn belül gyakran a szélsőséges magaslatoktól a súlyos mélypontig terjedhetnek.

A változókori depresszió kockázata magasabb azoknál, akik:

korábban erős PMS-től és/vagy szülés utáni depressziótól szenvedtek

korábban is panaszkodtak depresszióra

nemrég estek át rákkezelésen vagy petefészek-eltávolító műtéten

rendszeresen kevesebb mint 7 órát alszanak

nem végeznek rendszeres testmozgást

dohányoznak

stresszes életet élnek

Éjszakai izzadás

A hőhullámok mellett sokan tapasztalnak éjszakai izzadást, melynek eredményeképp éjszaka hidegrázásra, szívdobogásra, verejtékezésre ébredhetnek. Ilyenkor általában nehéz megnyugodni és újból elaludni.

Az éjszakai hőhullámokat és izzadást a hipotalamusz (többek között az agy testhőmérsékletet szabályozó régiója), a noradrenalin (kulcsfontosságú kémiai vegyület és az agy speciális receptorai), a test vérereinek és verejtékmirigyeinek az ösztrogénszint ingadozásával járó komplex kölcsönhatás okozza.

Az éjszakai izzadás nemcsak kellemetlen, de a szív- és érrendszeri egészséggel is összefüggésben áll. Egyre több kutatási eredmény talál kapcsolatot az éjszakai izzadás és a magas koleszterinszint és a szívkoszorúér-megbetegedések között.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.