Menü

Legerősebb természetes tisztítószerek, amivel minden vegyszert kiválthatsz

Kell egy flakon vízkőoldó, valami a fertőtlenítéshez, némi por, hogy megtisztítsd a ruhákat, valami mindent átmaró anyag, hogy megszüntesd a dugulást, és persze a szagokat is jó lenne semlegesíteni. Ahelyett, hogy vegyi anyagok tucatjait tárolnád a lakásban, inkább szerezd be a legerősebb természetes tisztítószereket, és felejtsd el örökre a kemikáliákat.

Folttisztításhoz, takarításhoz

Szódabikarbóna

Lágyítja a vizet, lúgos hatásának köszönhetően pedig jól oldja a zsíros szennyeződéseket. Kevés vízben feloldva eltüntetheted vele a ruhákról a kávé- és teafoltokat, de a szagokat is magába zárja. Használhatod az ezüst-, acél- vagy más fémtárgyak fényesítésére is.

Enyhén fertőtlenítő hatású, magába zárja a szagokat, és kiválóan alkalmazhatod súrolószer helyett. Készíts sűrű, kenhető masszát finom szemű asztali sóból és egy kevés vízből, és használd bátran a tűzhelyre égett ételmaradék feloldásához vagy a mosogató kisikálásához.

Kávézacc

Ne dobd ki a reggeli kávézás után visszamaradt zaccot. A finom őrleményt szintén használhatod súrolószerként, de egy kis zacskóba töltve szagtalanítóként is jól beválik a hűtőben vagy a cipősszekrényben. Csersavtartalmának köszönhetően a kávézacc feloldja a makacs, zsíros szennyeződéseket, ezért megtisztíthatod vele a tűzhelyet vagy a sütőt, de a lefolyóba öntve a dugulást is megszünteti.

Tealevél

Ha inkább teapárti vagy, érdemes összegyűjtögetned a reggeli ital után visszamaradt leveleket. Az enyhén nedves tealevéllel ugyanis megtisztíthatod a régi szőnyeget a lerakódott portól, és a színe élénkségét is visszaadhatod. Nem kell mást tenned, mint a nyirkos leveleket a szőnyegre szórnod, várnod néhány percet, majd a levelekkel együtt összeporszívóznod a régi szennyeződéseket is.

Krumplihéj

Ha fényes, ragyogó és persze csíkmentes ablaktáblákat szeretnél, hámozz meg öt-hat szem közepes méretű krumplit, majd forrázd le a héjukat. Szűrd meg a főzetet, hagyd langyosra hűlni, majd ezzel mosd le az ablakokat. A krumplihéj vize nemcsak a rászáradt szennyeződéseket oldja fel, de szép, csillogó felületet is kölcsönöz az üvegnek.

Mosószappan

A kizárólag természetes összetevőket tartalmazó mosószappannal fillérekből tüntetheted el a fehér és színes ruhák foltjait. Nagyanyáink csodaszerét bátran használhatod a modern automata mosógépekben is, nem tesznek benne kárt, és még a bőrödhöz is kíméletesebbek, mint a vegyszerekkel dúsított mosószerek.

Lenolaj

A bútorápolók veszélyes anyagokat, például formaldehidet vagy fenolt tartalmazhatnak. A mesterséges szerek helyett inkább keverj el két rész lenolajat egy rész ecettel, és ezzel töröld át a fát, hogy hosszú életű és csillogó legyen. A lenolajas keverékkel a bőrbútorokat is megóvhatod a kiszáradástól és repedezéstől.

Fertőtlenítéshez

Ecet

Az egyik legerősebb, univerzális természetes tisztítószer. A hígítatlan, 20%-os ecetet nemcsak vízkőoldásra vagy a ruhák színének felfrissítésére használhatod, hanem fertőtlenítésre is. Az ecet képes elpusztítani a penészgombát is, így nélkülözhetetlen, ha a fürdőszoba takarításáról van szó.

Citrom

A friss citrusok illóolajai közismerten fertőtlenítő hatásúak. Ha a lakásban beteg van, facsarj ki egy citromot, adj a levéhez kétszer annyi vizet, és töltsd egy szórófejes flakonba. Áttörölheted vele a kilincseket és a távirányítót, vagy bármilyen olyan eszközt, amihez gyakran érsz hozzá. Érdemes időnként a levegőbe is spriccelned néhány fújást a citromos oldatból, hogy felfrissítsd a szobát, illetve baktérium mentesítsd a levegőt.

Teafaolaj

Az egyik legerősebb természetes fertőtlenítőszer, amely képes elpusztítani a gombákat, baktériumokat és más kórokozókat. Olyan erős, hogy néhány csepp is elegendő belőle. Tehetsz a felmosóvízbe, a mosószer mellé, oldatával áttörölheted a vécét, de csepegtethetsz a lefolyókba is. Garantáltan elpusztítja a kórokozókat, így a kellemetlen szagokat is percek alatt megszünteti.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).