Menü

Legerősebb természetes tisztítószerek, amivel minden vegyszert kiválthatsz

Kell egy flakon vízkőoldó, valami a fertőtlenítéshez, némi por, hogy megtisztítsd a ruhákat, valami mindent átmaró anyag, hogy megszüntesd a dugulást, és persze a szagokat is jó lenne semlegesíteni. Ahelyett, hogy vegyi anyagok tucatjait tárolnád a lakásban, inkább szerezd be a legerősebb természetes tisztítószereket, és felejtsd el örökre a kemikáliákat.

Folttisztításhoz, takarításhoz

Szódabikarbóna

Lágyítja a vizet, lúgos hatásának köszönhetően pedig jól oldja a zsíros szennyeződéseket. Kevés vízben feloldva eltüntetheted vele a ruhákról a kávé- és teafoltokat, de a szagokat is magába zárja. Használhatod az ezüst-, acél- vagy más fémtárgyak fényesítésére is.

Enyhén fertőtlenítő hatású, magába zárja a szagokat, és kiválóan alkalmazhatod súrolószer helyett. Készíts sűrű, kenhető masszát finom szemű asztali sóból és egy kevés vízből, és használd bátran a tűzhelyre égett ételmaradék feloldásához vagy a mosogató kisikálásához.

Kávézacc

Ne dobd ki a reggeli kávézás után visszamaradt zaccot. A finom őrleményt szintén használhatod súrolószerként, de egy kis zacskóba töltve szagtalanítóként is jól beválik a hűtőben vagy a cipősszekrényben. Csersavtartalmának köszönhetően a kávézacc feloldja a makacs, zsíros szennyeződéseket, ezért megtisztíthatod vele a tűzhelyet vagy a sütőt, de a lefolyóba öntve a dugulást is megszünteti.

Tealevél

Ha inkább teapárti vagy, érdemes összegyűjtögetned a reggeli ital után visszamaradt leveleket. Az enyhén nedves tealevéllel ugyanis megtisztíthatod a régi szőnyeget a lerakódott portól, és a színe élénkségét is visszaadhatod. Nem kell mást tenned, mint a nyirkos leveleket a szőnyegre szórnod, várnod néhány percet, majd a levelekkel együtt összeporszívóznod a régi szennyeződéseket is.

Krumplihéj

Ha fényes, ragyogó és persze csíkmentes ablaktáblákat szeretnél, hámozz meg öt-hat szem közepes méretű krumplit, majd forrázd le a héjukat. Szűrd meg a főzetet, hagyd langyosra hűlni, majd ezzel mosd le az ablakokat. A krumplihéj vize nemcsak a rászáradt szennyeződéseket oldja fel, de szép, csillogó felületet is kölcsönöz az üvegnek.

Mosószappan

A kizárólag természetes összetevőket tartalmazó mosószappannal fillérekből tüntetheted el a fehér és színes ruhák foltjait. Nagyanyáink csodaszerét bátran használhatod a modern automata mosógépekben is, nem tesznek benne kárt, és még a bőrödhöz is kíméletesebbek, mint a vegyszerekkel dúsított mosószerek.

Lenolaj

A bútorápolók veszélyes anyagokat, például formaldehidet vagy fenolt tartalmazhatnak. A mesterséges szerek helyett inkább keverj el két rész lenolajat egy rész ecettel, és ezzel töröld át a fát, hogy hosszú életű és csillogó legyen. A lenolajas keverékkel a bőrbútorokat is megóvhatod a kiszáradástól és repedezéstől.

Fertőtlenítéshez

Ecet

Az egyik legerősebb, univerzális természetes tisztítószer. A hígítatlan, 20%-os ecetet nemcsak vízkőoldásra vagy a ruhák színének felfrissítésére használhatod, hanem fertőtlenítésre is. Az ecet képes elpusztítani a penészgombát is, így nélkülözhetetlen, ha a fürdőszoba takarításáról van szó.

Citrom

A friss citrusok illóolajai közismerten fertőtlenítő hatásúak. Ha a lakásban beteg van, facsarj ki egy citromot, adj a levéhez kétszer annyi vizet, és töltsd egy szórófejes flakonba. Áttörölheted vele a kilincseket és a távirányítót, vagy bármilyen olyan eszközt, amihez gyakran érsz hozzá. Érdemes időnként a levegőbe is spriccelned néhány fújást a citromos oldatból, hogy felfrissítsd a szobát, illetve baktérium mentesítsd a levegőt.

Teafaolaj

Az egyik legerősebb természetes fertőtlenítőszer, amely képes elpusztítani a gombákat, baktériumokat és más kórokozókat. Olyan erős, hogy néhány csepp is elegendő belőle. Tehetsz a felmosóvízbe, a mosószer mellé, oldatával áttörölheted a vécét, de csepegtethetsz a lefolyókba is. Garantáltan elpusztítja a kórokozókat, így a kellemetlen szagokat is percek alatt megszünteti.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Nem csak befőttet szokás elrakni télire, hanem akár gyógynövényekkel is feltölthetjük a kamrát azokra az időkre, amikor nincs idényük.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?