Menü

Nem csak finom, diétás is ez a fűszer

Általában süteményekbe és karácsonykor a forralt borba kerül csak fahéj, azonban érdemes lehet megfontolni, hogy évközben is tartsunk otthon ebből a különleges fűszerből. Nem csak intenzív íze és aromája teszi különlegessé, hanem számos pozitív egészségügyi hatással bír.

Érdekesség, hogy már egészen az ókorban is ismerték a fűszert, valamint az egyiptomiak alkalmazták a balzsamozás folyamatában. Eredetileg Srí Lankáról származik és a 16. században került be Magellán által Portugáliába, így pedig Európába.

Már régóta alkalmazzák légúti megbetegedések és krónikus köhögés kezelésére, de hatásos emésztési problémák és ízületi gyulladások ellen is, köszönhetően nyálka- és cseranyag és illóolaj tartalmának. A kérgében található illóanyagok, – pontosabban három illóanyag-komponens - a fahéjaldehid, a cinnamil-acetát és a fahéjalkohol gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Baktériumölő hatása is ismert, nem véletlenül alkalmazzák előszeretettel különböző szájápolási termékekben; a kellemetlen szájszagért és az ínygyulladásért felelős baktériumokat is elpusztítja.

Fogyasztása a fentebb említett jótékony hatásai mellett memóriánkat is segít karban tartani, valamint lassítja a szellemi öregedést. Élénkítő hatásán kívül kedélyjavítóként is számontartják, valamint afrodiziákumként is ismert. Ezutóbbiak hatását az illatával kapcsolják össze, nem pedig elfogyasztásával, ezt pedig párologtatóval érhetjük el, fahéjas illóolaj használatával.

Igaz, szinte csodaszernek hangzik, de nem árt óvatosnak lenni, mivel nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. Kumarint is tartalmaz a számos egészséges anyag mellett, ami pedig nagy mennyiségben májkárosító hatású is lehet, de a májgyulladás és a sárgaság is előfordulhat. Bár nem gyakori az ilyen eset, mivel erőteljes íze miatt nem is tudnánk annyit fogyasztani belőle, amennyi már káros hatással bír, gyermekeknél nem árt figyelni, mivel sok péksüteményben és édességben is jelen van.

Felhasználása is legalább annyira sokoldalú, mint maga a fűszer, egész és őrölt formában is kapható. A fahéjfa kérgét szárítják ki és tekerik össze. Édességek, sütemények és fagylalt ízesítésére is tökéletes, de forró italokban és koktélokban is előfordul. Ázsiában húsos és rizses ételeket is ízesiteknek vele, de itthon sem ritka, hogy például a chilisbabba fahéj kerül. Érdemes lehet akár a reggeli müzlinkbe belekeverni, de gyümölcsökkel is jó ízkombinációt alkot.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.