Menü

Hogyan reagál a kutya gazdája hangjára?

Amióta a kutyatartás új irányt vett, és kis kedvenceinkre már családtagként tekintünk, tudjuk, hogy egész életük során fokozott figyelmet igényelnek tőlünk, hiszen olyan, mintha 15-20 éven keresztül egy néhány éves gyermeket nevelnénk. (Aki ismeri Csányi Sándor A kutyák szőrös gyerekek című könyvét, tudja, miről beszélek.)

Az elmúlt időszakban az ELTE-n végzett kutatásokból kiderült, hogy a kutyák és a gazdik között rejtőző kapcsolat azonban még inkább hasonló az újszülöttek és anyukájuk között fennálló kapcsolathoz, mint eddig gondoltuk.

Régóta tudjuk, hogy a kutyák képessége, amely lehetővé teszi, hogy engedelmeskedjenek gazdáik verbális parancsainak, nagyon kivételes. A kötődés szorossága azonban messze nem itt ér véget. Kiderült, hogy a kutyák már a gazdik hangját is jutalmazásként élik meg. Ez ugyanaz a jelenség, ami az újszülöttek édesanyjuk hangjára adott reakcióinál is megfigyelhető.

Újszülöttek esetében azóta már azt is kimutatták, hogy édesanyjuk hangja számukra nemcsak hogy nyugtató, illetve jutalmazó szerepet tölthet be, de fájdalomcsillapító hatása is van. Ezt egy olyan kutatás során bizonyították be, amelynek során újszülött babákon beavatkozásokat végeztek. Azoknál a kicsiknél, akik közben édesanyjuk hangját hallották, sokkal kevesebb stressz szignál volt kimutatható.

Azok a kutyák, amelyek gazdáikhoz szorosabban kötődtek, hangjuknak hallatára magasabb agyi aktivitást mutattak. Ez akkor is kimutatható volt, ha az állatok és gazdáik nem egy helyiségben tartózkodtak. Tehát a gazdi hangja már annak jelenléte nélkül kedvence számára egy jutalmazó magatartás.

Ezek a megfigyelések mind mutatják, hogy a kutya és gazdája közötti kapcsolat mennyi hasonlóságot rejteget az újszülött édesanyjával való kapcsolatához. Ne feledjük ezt mikor legközelebb leállunk játszani kis kedvencünkkel, hiszen a különleges kapcsolat különleges felelősséggel is jár.

Fort Molnár Henriett

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.