Menü

Hogyan reagál a kutya gazdája hangjára?

Amióta a kutyatartás új irányt vett, és kis kedvenceinkre már családtagként tekintünk, tudjuk, hogy egész életük során fokozott figyelmet igényelnek tőlünk, hiszen olyan, mintha 15-20 éven keresztül egy néhány éves gyermeket nevelnénk. (Aki ismeri Csányi Sándor A kutyák szőrös gyerekek című könyvét, tudja, miről beszélek.)

Az elmúlt időszakban az ELTE-n végzett kutatásokból kiderült, hogy a kutyák és a gazdik között rejtőző kapcsolat azonban még inkább hasonló az újszülöttek és anyukájuk között fennálló kapcsolathoz, mint eddig gondoltuk.

Régóta tudjuk, hogy a kutyák képessége, amely lehetővé teszi, hogy engedelmeskedjenek gazdáik verbális parancsainak, nagyon kivételes. A kötődés szorossága azonban messze nem itt ér véget. Kiderült, hogy a kutyák már a gazdik hangját is jutalmazásként élik meg. Ez ugyanaz a jelenség, ami az újszülöttek édesanyjuk hangjára adott reakcióinál is megfigyelhető.

Újszülöttek esetében azóta már azt is kimutatták, hogy édesanyjuk hangja számukra nemcsak hogy nyugtató, illetve jutalmazó szerepet tölthet be, de fájdalomcsillapító hatása is van. Ezt egy olyan kutatás során bizonyították be, amelynek során újszülött babákon beavatkozásokat végeztek. Azoknál a kicsiknél, akik közben édesanyjuk hangját hallották, sokkal kevesebb stressz szignál volt kimutatható.

Azok a kutyák, amelyek gazdáikhoz szorosabban kötődtek, hangjuknak hallatára magasabb agyi aktivitást mutattak. Ez akkor is kimutatható volt, ha az állatok és gazdáik nem egy helyiségben tartózkodtak. Tehát a gazdi hangja már annak jelenléte nélkül kedvence számára egy jutalmazó magatartás.

Ezek a megfigyelések mind mutatják, hogy a kutya és gazdája közötti kapcsolat mennyi hasonlóságot rejteget az újszülött édesanyjával való kapcsolatához. Ne feledjük ezt mikor legközelebb leállunk játszani kis kedvencünkkel, hiszen a különleges kapcsolat különleges felelősséggel is jár.

Fort Molnár Henriett

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?