Menü

Magyarország leggyönyörűbb őszi kirándulóhelyei

Az ország egyre nagyobb térségében színeződnek át szépen lassan a fák levelei. Ősszel a fák levelei festik színesre a tájat országszerte, én pedig megpróbáltam összeszedni hazánk legvarázslatosabb kirándulóhelyeit a következő hónapokra.

Zirci Arborétum

A Zirci Arborétum mind a mai napig hazánk legnagyobb angolkert stílusú parkja. Az arborétumban közel hatszáz fa- és cserjefajt gyűjtöttek össze. A betelepített hetven tűlevelű faj között találjuk Magyarország legidősebb simafenyőjét is. Emellett védett a növénykert kétéltű- és denevérfaunája is. A park állandó lakói a mókusok, a fák között pedig időnként őzek is feltűnnek.

Dobogókő

Dobogókő valójában egy üdülő település, amely Komárom-Esztergom és Pest megye határán, a Dunakanyar szívében található. Dobogókő az egyszerű nyaralóknak is remek lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra. Másrészt egy gyógyüdülőhely is, téli-nyári kirándulóközpont, zarándokhely. Másrészt Dobogókő számtalan turistaút kiindulópontja is. Közvetlen környezetében találhatóak a Zsivány-sziklák, Ferenczy-szikla, és ott található a valószínűleg mindenki által ismert Rám-szakadék is.

Gemenci erdő

A Gemenci erdő hazánk egyik legismertebb védett területe. Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, nemzetközi szinten is kiemelkedő természeti érték. Maga az erdő a különlegességét, a Duna közelségének köszönheti. Különleges hangulata jellegzetes növényvilágából, a temérdek vadvízből és az egyedülálló állatvilágából fakad. Itt található az ország legnagyobb gímszarvas állománya. Emellett a vaddisznó és az őz sem ritkaság ezeken a területeken. Valamint megtalálható még a vadmacska, a borz, a róka, a nyuszt, nyest, mókus, vidra és a hód is. A madárállomány is igen egyedi a területen: a rétisas, a kerecsensólyom, barnakánya, fekete harkály, kócsag, bakcsón kívül a világ legsűrűbb fekete gólya állománya is itt található.

Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum, a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki, és mára hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteményének számít. A hatalmas kertben láthatunk mamutfenyőket, mocsári ciprusokat. Itt mára már 5 fás növénygyűjtemény is található: a “Pepikert”,a Törzsültetvény, a Parkerdő, a Mitrowssky-kert és az ún. Konyhakert is. Aki inkább egynapos kikapcsolódásra vágyik, annak ez az egyik legjobb választás lehet.

Lillafüred

Az Északi-középhegységben megtalálható Lillafüred kihagyhatatlan célpont. A környék remek lehetőséget ad a túrázásra is. Aki esetleg ott nyaral, annak mindenképp érdemes még útba ejteni a függőkertet is, amely egyenesen a Palotaszállóhoz visz fel és útközben tökéletes kilátás nyílik a hazánk legmagasabb vízesésére is. Valamint Lillafüredről kisvasút is indul, amellyel egészen Miskolcig el lehet utazni, és gyermekként, valamint felnőttként is nagy élményt jelenthet.

Makói lombkorona sétány

A makói lombkorona sétány nem feltétlenül hosszú látványosság. Azonban ősszel igazán látványos tud lenni. A sétány a Maros jobb partján található. A viszonylag rövid túra a makói ártér növény és állatvilágát hívatott bemutatni. Aki esetleg ide látogatna, annak mindenképp érdemes eltölteni egy napot a sétány mellett található kalandparkban, vagy pedig a szintén a városban található Hagymatikumban.

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

A vácrátóti botanikus kert az ország legnagyobb botanikus kertje, egyben a Magyarországon található növények legnagyobb és leggazdagabb gyűjteménye is. A 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt mutatnak be. A kertnek a leggazdagabb gyűjteménye fás szárú növényekből van. Emellett a kertben egy üvegház is található, amely pálmákkal, páfrányokkal és pozsgás növényekkel van tele.

Elsősegély trükkök kisállat tulajdonosoknak

Mindannyian fel vagyunk készülve olyan esetekre, ha egy családtagunk elvágja az ujját vagy megsérül. De tudjuk-e, mit tegyünk, ha kisállatunk fulladozik egy csonttól vagy rohama van? Nem árt tudni néhány alapvető elsősegély technikát, mert legtöbbször kedvencünk életét menthetjük meg vele.

A leggyakoribb mérgező szobanövény

Sok szobanövény komoly veszélyforrás, hiszen mérgezést okozhatnak, ezért ezeket olyan helyre célszerű tenni, ahol a kisgyermek nem érheti el. Melyek a mérgező és a kisgyerekek szempontjából veszélyes növényeink?

Mi az az erdőterápia?

Különösebb magyarázatot nem igényel, miért annyira népszerű program erdőben lenni, nagyokat túrázni a fák között, hiszen mindenki tapasztalhatta már milyen szellemi- fizikai élményt, megmagyarázhatatlan nyugalmat tud adni egy nagy erdei séta, egy hegymászó túra, egy erdei iskola. Nos mielőtt azt hinnénk pusztán erről van szó, nézzük mit jelent és milyen egészségügyi hatásai vannak az erdőterápiának.

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.

Mi az a chi futás? – Könyvajánló futóknak

Miért ajánlják a módszer követői a chi futást? Mert tökéletes azoknak, akik fogyni vagy erősödni szeretnének, esetleg egy sérülés után kell felépülniük, s számos más pozitív hozadékai is vannak. A Chi futás kifejezetten a sérülésveszély elkerülésére hívja fel a figyelmet és a megelőzésre épít, megfelelő futótechnika alkalmazásával.