Menü

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

Bármelyik fajtája is van jelen a cukorbetegségnek, a szigorú diéta elengedhetetlen a mindennapokhoz. Persze nem egyszerű a helyzet, hiszen egyébként sem kis feladat olyan étrendet összeállítani, ami nem csak hogy segít a normális határok között tartani a vércukorszintet, de változatos is és megvan benne minden alapanyag, amire a szervezetnek szüksége van. Főleg a reggeli okoz fejtörést, hiszen a nap első étkezése, ha nem figyelünk oda, nagyon meg tudja dobni a vércukorszintet, aminek a következménye az, hogy hirtelen leesik. A nap folyamán változik az inzulinérzékenység, reggel és este például kifejezetten rossz, vagyis kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat.

A reggeli az egészséges embereknél is legalább ennyire meghatározó, hiszen, ha jól állítjuk össze, akkor az pozitívan hat ki a nap további részére. Ezt úgy kell érteni, hogy ha laktató és tartalmas reggelit fogyasztunk, kisebb eséllyel nassolunk a nap folyamán, valamint kevesebbet fogyasztunk a többi étkezésnél és nem is leszünk olyan éhesek.

Cukorbetegnél a fentebb említett okokból reggel csakis lassan felszívódó szénhidrát jöhet szóba, vagyis valamilyen teljes kiőrlésű például. A tejtermékek sem szerencsések a magas laktóztartalom miatt, tejből lehetőleg alternatív cukormentes növényi tejet fogyasszunk. Esetleg egy kis cukormentes joghurt vagy kefír még megfelelő lehet, ha mindenképp tejterméket szeretnénk fogyasztani, azonban a szénhidrátbevitelre figyeljünk, ez a reggelinél nagyjából 30 g.

A zöldségek közül szinte bármit fogyaszthatunk, így ezzel tudjuk majd színesebbé és változatosabbá tenni az étkezést. Érdemes váltogatni, hogy melyik nap milyen zöldségekből eszünk, így nem lesz unalmas sem és változatos ásványi anyagokat és vitamint is juttatunk a szervezetünkbe.

Jó minőségű felvágottak is beleférnek a reggelibe, de fontos, hogy figyeljünk a különböző adalékanyagokra, sóra és szójára. Ezek sajnos a legtöbb előre csomagolt felvágottban benne vannak, de a csomagoláson kötelesek feltüntetni, így tájékozódhatunk, melyiket érdemes megvenni.

Ha a szendvics unalmas, akkor akár a tojás is egy jó opció lehet, főleg, hogy omlettet is készítünk belőle zöldségekkel és egy kis hússal, de akár rántottaként, főtt tojásként vagy tükörtojásként is tökéletes reggeli.

Jó ötlet lehet akár avokádókrémet, padlizsánkrémet, ajvárt vagy más zöldségekből készült krémeket és pépeket is kipróbálni. Valamilyen teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóssal nem csak egészséges, de isteni finom is.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!