Menü

Ashwagandha, azaz az indiai csodaszer

A legtöbb ázsiai és keleti fűszer, valamint gyógynövény világszerte híres gyógyhatásairól. Hogy csak néhányat soroljunk fel, ilyen például a ginzeng, a kurkuma, a shiitake gomba, a garcinia vagy éppen a sokak által kedvelt zöld tea is. Most Ázsia délkeleti régiójának egyik legkedveltebb gyógynövényét fogjuk bemutatni, az ashwagandhat, vagy más néven álombogyót.

Az ashwagandha az ősi indiai gyógyászat egyik alapeleme, de itthon ismerhetik akár indiai ginzeng, téli cseresznye vagy álombogyó néven is. Évezredek óta ismerik és használják, főként stressz, szorongás és alvászavar kezelésére. Gyógyító hatását több benne található anyagnak is köszönheti. A szteroid-glikozidoknak stresszoldó és immunrendszert erősítő hatásai vannak, a witanolidok fertőtlenítő és gyulladásgátló tulajdonságúak, valamint a witaszomin étvány- és anyagcsere-fokozó hatással bír.

Az álombogyó, vagy ashwagandha 1-1,5 méteres növény, ágait szürkés szőröcskék borítják, levelei pedig hosszúkás, tojásdad alakúak. Termése vörös bogyó, virágai pedig négyes-hatos csoportokba tömörülnek. A fentebb említett gyógyhatás eléréséhez gyökerét használják csak fel, de akár a ginzenggel együtt is felhasználhatjuk tea formájában gyulladásgátlóként. Más altatókkal és szorongásoldó szerrel nem ajánlott a fogyasztása, valamint terhes és szoptatós nőknek sem javallott az álombogyó szedése.

A fentebb említett jótékony hatásai mellett javítja a pajzsmirigy és a mellékvesék működését, csökkenti a depressziót, normális értéken belül tartja a vércukorszintet, de még a rákos sejtek elleni küzdelemben is hatásosnak bizonyult néhány kutatás szerint. Ezen kívül megakadályozza a demencia kialakulását és javítja a memóriát, fokozza az immunrendszer működését, növeli az állóképességet és a libidó és az ízületek egészségét is óvja.

Bár a felsorolt egészségvédő tulajdonságai között szerepel az is, hogy stabilizálja a vércukorszintet, azonban meglévő vércukorszintcsökkentő gyógyszer mellett ne fogyasszuk.

Ha nem nyersen, vagy porítva fogyasztjuk, hanem kivonatként, akkor mindig napi adagot érdemes átgondolnunk és a diétánkhoz igazítanunk, mivel a kivonatok mindig erősebbek a nyers verziónál. A nyers gyökérből például napi 10 mg javasolt, porított gyökérből 100 mg, kivonatból pedig ennél sokkal kevesebb, ezt általában feltüntetik a készítmény csomagolásán.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.