Nem minden kenyérféle egészségtelen
- Dátum: 2021.10.06., 13:37
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- bio, durumliszt, egészséges, egészségtudatos, glikémiás index, glutén, gluténmentes, Graham-liszt, kenyér, kenyérféle, laktóz, laktózmentes, mandulaliszt, pékáru, rizsliszt, rozskenyér, szénhidrátcsökkentett, teljes kiőrlésű, tönkölybúzaliszt, vegán, vércukorszint
Igaz, nem túl egészséges, ha sok kenyeret eszünk, azonban, ha a minőségre odafigyelünk, nyugodtan megengedhetjük magunknak, ha éppen megkívánjuk, hiszen lehet egészséges kenyérfélét is kapni. Jó hír, hogy nem csak az egészségtudatos életmódot folytatók fogyaszthatják a következő néhány példában elhangzó kenyérféléket, hanem akár olyanok is, akik érzékenyek mondjuk a laktózra vagy a gluténre.
Az első a listán a rozskenyér. Az számít rozskenyérnek, aminek rozsliszttartalma minimum 60%. Ez a fajta kenyér általában tömörebb szerkezetű, nehezebb és nagy mennyiségű rostot tartalmaz, emellett zsírtartalma alacsony. Biztosan hallottuk már azt a kifejezést, hogy glikémiás index. Ez azt jelenti, hogy egy adott étel mennyire gyorsan vagy épp lassan emeli meg a vércukorszintet. A rozskenyér például alacsonyabb glikémiás indexű, mint a fehérkenyér, ez pedig azt jelenti, hogy lassabban és fokozatosabban emeli meg a vércukorszintet.
A másik gyakran elénk kerülő kifejezés a teljes kiőrlésű kenyér. Ez azt jelenti, hogy a fehérkenyérrel ellentétben, itt a búza egészét, azaz a korpát és csírát is felhasználják, így pedig sokkal magasabb az ásványianyagtartalma mellett vitamin- és rosttartalma is magasabb. Ennek köszönhetően mérsékeli az inzulin emelkedését, vagyis szintén alacsonyabb glikémiás indexű, mint a fehér kenyér. Teljes kiőrlésű kenyér készülhet például durumlisztből, Graham-lisztből vagy akár tönkölybúzalisztből.
A durumliszt például kifejezetten alacsony glikémiás indexű és magas a rost- illetve fehérjetartalma, emellett pedig gazdag B- E- és A-vitaminban is.
A Graham-liszt különlegessége az, hogy gazdag ásványi anyagokban, mint például a kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink és mangán, de emellett B-vitamin tartalma is magas.
A tönkölybúzaliszt fehérjetartalma a legmagasabb, egészen pontosan hatszorosa a fehér lisztnek. Fogyasztása segíti a koleszterinszint csökkenését, illetve cukorbetegek is fogyaszthatják alacsony szénhidráttartalma miatt.
Végül pedig az említett vegán, bio és szénhidrátcsökkentett kenyérfélék. Akkor nevezhetünk egy kenyeret szénhidrátcsökkentettnek, ha a szénhidráttartalom csökkentése más ilyen termékekhez képest legalább 30%. Sok helyen lehet kapni helyben sütött bio pékárukat is, valamint a vegánok számára is egyre több alternatív megoldás érhető el. Van például olyan teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér is, ami semmilyen állati eredetű hozzávalót nem tartalmaz, de akár laktóz- és gluténmentes termék is, amiket általában mandula- és rizslisztből készítenek.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.