Menü

Nem minden kenyérféle egészségtelen

Igaz, nem túl egészséges, ha sok kenyeret eszünk, azonban, ha a minőségre odafigyelünk, nyugodtan megengedhetjük magunknak, ha éppen megkívánjuk, hiszen lehet egészséges kenyérfélét is kapni. Jó hír, hogy nem csak az egészségtudatos életmódot folytatók fogyaszthatják a következő néhány példában elhangzó kenyérféléket, hanem akár olyanok is, akik érzékenyek mondjuk a laktózra vagy a gluténre.

Az első a listán a rozskenyér. Az számít rozskenyérnek, aminek rozsliszttartalma minimum 60%. Ez a fajta kenyér általában tömörebb szerkezetű, nehezebb és nagy mennyiségű rostot tartalmaz, emellett zsírtartalma alacsony. Biztosan hallottuk már azt a kifejezést, hogy glikémiás index. Ez azt jelenti, hogy egy adott étel mennyire gyorsan vagy épp lassan emeli meg a vércukorszintet. A rozskenyér például alacsonyabb glikémiás indexű, mint a fehérkenyér, ez pedig azt jelenti, hogy lassabban és fokozatosabban emeli meg a vércukorszintet.

A másik gyakran elénk kerülő kifejezés a teljes kiőrlésű kenyér. Ez azt jelenti, hogy a fehérkenyérrel ellentétben, itt a búza egészét, azaz a korpát és csírát is felhasználják, így pedig sokkal magasabb az ásványianyagtartalma mellett vitamin- és rosttartalma is magasabb. Ennek köszönhetően mérsékeli az inzulin emelkedését, vagyis szintén alacsonyabb glikémiás indexű, mint a fehér kenyér. Teljes kiőrlésű kenyér készülhet például durumlisztből, Graham-lisztből vagy akár tönkölybúzalisztből.

A durumliszt például kifejezetten alacsony glikémiás indexű és magas a rost- illetve fehérjetartalma, emellett pedig gazdag B- E- és A-vitaminban is.

A Graham-liszt különlegessége az, hogy gazdag ásványi anyagokban, mint például a kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink és mangán, de emellett B-vitamin tartalma is magas.

A tönkölybúzaliszt fehérjetartalma a legmagasabb, egészen pontosan hatszorosa a fehér lisztnek. Fogyasztása segíti a koleszterinszint csökkenését, illetve cukorbetegek is fogyaszthatják alacsony szénhidráttartalma miatt.

Végül pedig az említett vegán, bio és szénhidrátcsökkentett kenyérfélék. Akkor nevezhetünk egy kenyeret szénhidrátcsökkentettnek, ha a szénhidráttartalom csökkentése más ilyen termékekhez képest legalább 30%. Sok helyen lehet kapni helyben sütött bio pékárukat is, valamint a vegánok számára is egyre több alternatív megoldás érhető el. Van például olyan teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér is, ami semmilyen állati eredetű hozzávalót nem tartalmaz, de akár laktóz- és gluténmentes termék is, amiket általában mandula- és rizslisztből készítenek.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.