Menü

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

Ezek a típusú vitaminok a bélben szívódnak fel, méghozzá a zsírokkal együtt, így érthető módon azzal lehet fokozni hasznosulásokat, ha az ezeket tartalmazó ételekkel együtt zsírt is viszünk be a szervezetünkbe. Ebből következően a zsírszegény étkezés, illetve a zsíremésztésben fennálló zavar hatására kevesebb A-, D-, E- és K-vitamint tud szervezetünk feldolgozni.

A zsírban oldódó vitaminok elraktározása

A szervezetünk nagy mennyiségben képes ezeket a vitaminokat elraktározni. Ebből a szempontból a májunk a legfontosabb szerv, de a zsírszövetünknek is nagy szerepe van. Az elraktározásnak köszönhetően ezeket a típusú vitaminokat nem szükséges állandóan pótolnunk. Azonban ennek hátránya is van, hiszen a különféle étrendkiegészítők szedésével könnyedén túladagolhatjuk ezeket. Ezt nevezzük hipervitaminózisnak, amely során akár mérgezésre utaló tüneteket is okozhatnak a túladagolt vitaminok.

Attól függően, hogy melyikből van túl sok a szervezetünkben, eltérőek lehetnek a panaszaink: rosszullét, émelygés, fejfájás, hajhullás, látászavar. A D-vitamin túladagolás kalcium lerakódáshoz vezethet a vesékben, ami súlyos esetben veseelégtelenséget válthat ki. Mindössze a K-vitamin túladagolásnak van kisebb esélye, ugyanis ezt csak minimális mértékben tudja elraktározni a testünk.

Feladatuk és kiválasztásuk

A zsírban oldódó vitaminok fő feladata bizonyos fehérjék képzésének a serkentése, kiválasztásuk pedig a bélrendszeren keresztül történik. A-vitamin Ennek a vitaminnak köszönhetjük, hogy szürkületkor is jól látunk, továbbá más anyagokkal együtt a színeslátás is ennek az érdeme. Ezen kívül fontos szerepe van bőrünk és nyálkahártyáink egészségében, továbbá serkenti a sperma termelését, és még a magzat fejlődését is támogatja. Utóbbi miatt a várandósoknak és szoptató anyukáknak több A-vitaminra van szükségük, ami naponta 1,5 milligrammot jelent.

Egyéb esetekben a 0,8-1 milligramm is elegendő. Fontos megjegyezni, hogy szervezetünk a növényi béta-karotint is képes átváltoztatni A-vitaminná, épp ezért ritkán fordul elő, hogy valaki A-vitamin hiányban szenved. D-vitamin A D-vitamin a csontjaink és a fogaink szempontjából rendkívül fontos, ugyanis ez felel a kalcium élelmiszerekből történő felvételéért. Ha kevés kalcium van a szervezetünkben, akkor a D-vitamin még inkább fokozza az élelmiszerekkel bekerülő kalcium felszívódását. A szakemberek úgy vélik, hogy ennek a vitaminnak számos más hatása is van, amelyek közül a legfontosabb a szervezet immunrendszerének kedvező modulálása.

Idős emberek esetében megfigyelhető, hogy normális D-vitamin ellátottság mellett csökken a csonttörések száma. Ez a vitamin továbbá azért nagyon különleges, mert nem csak élelmiszerekkel tudjuk bevinni, hanem a szervezetünk a D-vitamint előanyagából napfény hatására maga is szintetizálni tudja. E-vitamin Az immunrendszerünk erősítése miatt szükségünk van E-vitaminra, ami ezen kívül még a testünk sejtjeit – pontosabban a sejtmembránt – is védi a szabad gyökökkel szemben, így szerepet játszik a a rák és az arterioszklerózis kialakulásának megelőzésében. Ezeken kívül még a különféle gyulladások előfordulását is megakadályozza. A legtöbb E-vitamint a növényi olajok tartalmazzák, de az avokádóban és a búzacsírában is sok van belőle.

Egy felnőttnek naponta 12-15 milligrammot ajánlott bevinnie, amit normál, de kellően változatos táplálkozással lehet fedezni. K-vitamin A csontanyagcsere és a véralvadás szempontjából nagyon fontos a K-vitamin. Ha a szervezetünkben nincs belőle elegendő mennyiség, akkor gyakoribbak lehetnek a vérzések, továbbá a vérnek sokkal több időre lesz szüksége, hogy megalvadjon. Jó hír azonban, hogy egészséges személyek esetén nagyon ritkán lép fel K-vitaminhiány, ugyanis ez a vitamin számos élelmiszerben megtalálható, így gyakran töltjük újra készleteinket.

Ezek közé tartoznak a különféle leveles zöldségek, a spenót, a savanyú káposzta, a snidling, a karfiol, a kelbimbó, a vörös káposzta, a kelkáposzta, a húsok és a gabonakészítmények. K-vitamin hiányban legtöbbször a krónikus máj-, gyomor- és bélbetegséggel küzdők szenvednek. Rajtuk kívül az újszülöttek és csecsemők esetén anyatejes táplálás mellett pótolni kell a K-vitamint, mert az anyatej K-vitamin tartalma alacsony, és ebben a korban a bélflóra sem termeli még megfelelő mennyiségben.

Tápszeres csecsemőknél ez nem szükséges, mert a tápszerek tartalmaznak az előírt mennyiségben K-vitamint. Mindazonáltal hat hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálás az optimális.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.