Menü

Sajt a diéta alatt – igenis lehetséges

Ha diétába kezd valaki, elsőre úgy tűnhet, szinte mindentől meg kell válnia, amit korábban napi szinten fogyasztott. Valóban a legtöbb általános élelmiszert és megszokott ételeket érdemes elhagyni, mint például a fehér lisztet, a cukrot, a zsíros ételeket, ám ha jobban körülnézünk, rengeteg olyan élelmiszer akad, ami belefér a diétába is. Ilyen például a sokak által tabuként kezelt sajt.

Sajtból is ezer meg egy fajta van, így természetesen akad zsírszegény és fehérjegazdag sajt is. Ráadásul a vegetáriánus diéták esetében a hús helyett a tejtermékekkel is tudunk fehérjét bevinni, amibe beletartozik a sajt is, persze könnyebb fajtákat érdemes itt is választani.

A zsíros sajtokat kerüljük, mint például a camambert, a brie, mascarpone vagy halloumi. Ezek fehérjetartalma alacsony és elég zsírosak.

A feta sajt jó választás lehet, mivel egy átlagos szeletben 55 kalória és majdnem 3 gramm fehérje található, így kiválóan alkalmas diétás ételekhez. Kifejezetten salátákba és gyümölcsök mellé finom.

Bár nem gondolnánk, de a cheddar sajt is nyugodtan fogyasztható. Bár egy kicsit több kalória van benne, mint a feta sajtban, egészen pontosan egy szeletben 87, ám fehérjetartalma hasonlóan magas és mellette más hasznos tápanyag is található benne. Brokkolival, lilahagymával salátába nagyszerű párosítás.

Talán kevesebben ismerik, de a Monterey Jack sajt még az előző kettőnél is több fehérjét tartalmaz, egészen pontosan egy szeletben 7 gramm van, illetve 78 kalória. Karfiollal, vagy más tepsiben sült zöldséggel mennyei íze van.

A következő diétabarát sajt a sokak által ismert és kedvelt mozzarella sajt. Mindössze 62 kalória, nagyon alacsony a zsírtartalma és egy átlagos szeletben közel 5 gramm fehérje található. Paradicsommal fogyasztják leggyakrabban, de szendvicsre, sonkával, hallal, vagy salátában is megállja a helyét. Feltétként és tepsis ételek tetejére olvasztva is kiváló.

Végül pedig egy érdekesség. A cottage cheese eredeti fordítása bár túró, de aki kóstolt már a boltokban kapható ’cottage cheese’-t, az tudja, hogy valójában ez egy friss sajt, amit nem erjesztenek vagy érlelnek. Az eljárás hasonlít a ricottához és a mascarponehez, viszont itt kicsi gömbökbe áll össze a tej és a végeredmény egy fehérjében gazdag, alacsony zsírtartalmú könnyed sajt. Ezen kívül jó kalciumforrás és kalóriatartalma is nagyon kicsi. Ezen tulajdonságai miatt a sportolók és diétázók egyik kedvence, ráadásul nagyon változatosan fogyasztható.

Akár salátába is kiváló, de gyümölccsel fogyasztva desszertként is remek. Müzli mellé, zabpalacsintával, szendvicsre vagy extrudált kenyérre kenve, magvakkal vagy akár hús mellé is finom.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.