Menü

Sajt a diéta alatt – igenis lehetséges

Ha diétába kezd valaki, elsőre úgy tűnhet, szinte mindentől meg kell válnia, amit korábban napi szinten fogyasztott. Valóban a legtöbb általános élelmiszert és megszokott ételeket érdemes elhagyni, mint például a fehér lisztet, a cukrot, a zsíros ételeket, ám ha jobban körülnézünk, rengeteg olyan élelmiszer akad, ami belefér a diétába is. Ilyen például a sokak által tabuként kezelt sajt.

Sajtból is ezer meg egy fajta van, így természetesen akad zsírszegény és fehérjegazdag sajt is. Ráadásul a vegetáriánus diéták esetében a hús helyett a tejtermékekkel is tudunk fehérjét bevinni, amibe beletartozik a sajt is, persze könnyebb fajtákat érdemes itt is választani.

A zsíros sajtokat kerüljük, mint például a camambert, a brie, mascarpone vagy halloumi. Ezek fehérjetartalma alacsony és elég zsírosak.

A feta sajt jó választás lehet, mivel egy átlagos szeletben 55 kalória és majdnem 3 gramm fehérje található, így kiválóan alkalmas diétás ételekhez. Kifejezetten salátákba és gyümölcsök mellé finom.

Bár nem gondolnánk, de a cheddar sajt is nyugodtan fogyasztható. Bár egy kicsit több kalória van benne, mint a feta sajtban, egészen pontosan egy szeletben 87, ám fehérjetartalma hasonlóan magas és mellette más hasznos tápanyag is található benne. Brokkolival, lilahagymával salátába nagyszerű párosítás.

Talán kevesebben ismerik, de a Monterey Jack sajt még az előző kettőnél is több fehérjét tartalmaz, egészen pontosan egy szeletben 7 gramm van, illetve 78 kalória. Karfiollal, vagy más tepsiben sült zöldséggel mennyei íze van.

A következő diétabarát sajt a sokak által ismert és kedvelt mozzarella sajt. Mindössze 62 kalória, nagyon alacsony a zsírtartalma és egy átlagos szeletben közel 5 gramm fehérje található. Paradicsommal fogyasztják leggyakrabban, de szendvicsre, sonkával, hallal, vagy salátában is megállja a helyét. Feltétként és tepsis ételek tetejére olvasztva is kiváló.

Végül pedig egy érdekesség. A cottage cheese eredeti fordítása bár túró, de aki kóstolt már a boltokban kapható ’cottage cheese’-t, az tudja, hogy valójában ez egy friss sajt, amit nem erjesztenek vagy érlelnek. Az eljárás hasonlít a ricottához és a mascarponehez, viszont itt kicsi gömbökbe áll össze a tej és a végeredmény egy fehérjében gazdag, alacsony zsírtartalmú könnyed sajt. Ezen kívül jó kalciumforrás és kalóriatartalma is nagyon kicsi. Ezen tulajdonságai miatt a sportolók és diétázók egyik kedvence, ráadásul nagyon változatosan fogyasztható.

Akár salátába is kiváló, de gyümölccsel fogyasztva desszertként is remek. Müzli mellé, zabpalacsintával, szendvicsre vagy extrudált kenyérre kenve, magvakkal vagy akár hús mellé is finom.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.