Menü

Mediterrán étrend a fogyásért

A mediterrán diéta a fogyni vágyók egyik leggyakoribb választása. Kutatók is kimutatták, hogy ha hosszú távon szeretnénk fogyni, ez a diéta a leginkább alkalmas rá, mivel nem kell semmit megvonnunk magunktól, egyenletesen fogyasztunk zsírokat, szénhidrátot és fehérjét, így sokáig fenntartható, kifejezetten vitamindús és ha esetleg más fajta étrendre térünk át, akkor is kisebb a visszahízás esélye, vagyis a jojóeffektus.

A diéta alapja természetesen rengeteg zöldség és gyümölcs, de teljes kiőrlésű gabona is szerepel benne, a zsírokat olívaolaj és más magvak formájában, a fehérjét pedig főként halakból és szárnyasokból nyerjük ebben az étrendben. A zöldségek és gyümölcsök magas rosttartalmukkal járulnak hozzá az emésztés javításához. Az említett zsiradékokat, amikre a szervezetnek szüksége van, nem csak olívaolajból, de a halakból is nyerhetjük, valamint fehérjeforrásként a szárnyasok és halak mellett fogyasszunk bátran különböző hüvelyeseket, mint például a lencse változatait (barna és vörös) vagy zöldbabot.

Természetesen fogyasztható a diéta alatt tojás, tej, joghurt, kefír és különböző zsírszegény sajtok is, mint például feta. A tésztáknál ügyeljünk arra, hogy lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből vagy durumlisztből készüljenek, de a rizs, bulgur vagy kuszkusz is kiváló alternatíva lehet.

A gyümölcsök közül leginkább ebbe a diéta illők a narancs, eper, málna, citrom, mandarin, grapefruit, szőlő és barack. Akár gyümölcssalátát is csinálhatunk nassolni, egy kis sajttal kifejezetten finom például a szőlő, de mézzel vagy joghurttal leöntve is egészséges desszert lehet.

Egyebek mellett a fogyás mértéke is ennél a diétánál a legnagyobb, mivel itt nem arra fektetik a hangsúlyt, hogy csak egyfajta tápanyagot ne fogyasszunk. Az Atkins-diétánál például nagyon kevés a szénhidrát, de a zsírok megvonásával történő diéta sem vezet feltétlenül jobb eredményre, mivel sok vitamin zsírban oldódik, azok nélkül pedig az emésztés és a tápanyag feldolgozásának hatékonysága is csökken.

A mediterrán diéta egy másik pozitív mellékhatása, hogy nagy mértékben csökkenti a rossz koleszterin szintjét a vérben. Ez azért fontos, mert a kor előrehaladtával az étrendünknek egyre nagyobb szerepe van az egészségünk megőrzésében, főleg a koleszterinszint normális határokon belül tartásában.

Ha tehát a déli étrendhez hasonlóan étkezünk, akkor van a legjobb esélyünk a súlyunk csökkentésére hosszú távon, valamint egészségünk is meg fogja köszönni. Persze, ha valaki mondjuk nem bírja a halat, nyugodtan fogyasszon szárnyasokat és hüvelyeseket fehérjeforrásként, de ha tehetjük, minél több hallal készült ételt válasszunk mindennapi fogásnak.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Varázsitalnak számít a maté tea

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Sütés nélküli kávés finomság gyorsan

Hétvégi ebéd után nagyon jól tud esni egy kávés édesség. Válogass kedvedre: a habkönnyű tiramisutól kezdve, keksztekercsen át a kávés kókuszgolyóig itt mindent megtalálsz!

A reishi gomba jótékony hatásai

A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.