Menü

Mediterrán étrend a fogyásért

A mediterrán diéta a fogyni vágyók egyik leggyakoribb választása. Kutatók is kimutatták, hogy ha hosszú távon szeretnénk fogyni, ez a diéta a leginkább alkalmas rá, mivel nem kell semmit megvonnunk magunktól, egyenletesen fogyasztunk zsírokat, szénhidrátot és fehérjét, így sokáig fenntartható, kifejezetten vitamindús és ha esetleg más fajta étrendre térünk át, akkor is kisebb a visszahízás esélye, vagyis a jojóeffektus.

A diéta alapja természetesen rengeteg zöldség és gyümölcs, de teljes kiőrlésű gabona is szerepel benne, a zsírokat olívaolaj és más magvak formájában, a fehérjét pedig főként halakból és szárnyasokból nyerjük ebben az étrendben. A zöldségek és gyümölcsök magas rosttartalmukkal járulnak hozzá az emésztés javításához. Az említett zsiradékokat, amikre a szervezetnek szüksége van, nem csak olívaolajból, de a halakból is nyerhetjük, valamint fehérjeforrásként a szárnyasok és halak mellett fogyasszunk bátran különböző hüvelyeseket, mint például a lencse változatait (barna és vörös) vagy zöldbabot.

Természetesen fogyasztható a diéta alatt tojás, tej, joghurt, kefír és különböző zsírszegény sajtok is, mint például feta. A tésztáknál ügyeljünk arra, hogy lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből vagy durumlisztből készüljenek, de a rizs, bulgur vagy kuszkusz is kiváló alternatíva lehet.

A gyümölcsök közül leginkább ebbe a diéta illők a narancs, eper, málna, citrom, mandarin, grapefruit, szőlő és barack. Akár gyümölcssalátát is csinálhatunk nassolni, egy kis sajttal kifejezetten finom például a szőlő, de mézzel vagy joghurttal leöntve is egészséges desszert lehet.

Egyebek mellett a fogyás mértéke is ennél a diétánál a legnagyobb, mivel itt nem arra fektetik a hangsúlyt, hogy csak egyfajta tápanyagot ne fogyasszunk. Az Atkins-diétánál például nagyon kevés a szénhidrát, de a zsírok megvonásával történő diéta sem vezet feltétlenül jobb eredményre, mivel sok vitamin zsírban oldódik, azok nélkül pedig az emésztés és a tápanyag feldolgozásának hatékonysága is csökken.

A mediterrán diéta egy másik pozitív mellékhatása, hogy nagy mértékben csökkenti a rossz koleszterin szintjét a vérben. Ez azért fontos, mert a kor előrehaladtával az étrendünknek egyre nagyobb szerepe van az egészségünk megőrzésében, főleg a koleszterinszint normális határokon belül tartásában.

Ha tehát a déli étrendhez hasonlóan étkezünk, akkor van a legjobb esélyünk a súlyunk csökkentésére hosszú távon, valamint egészségünk is meg fogja köszönni. Persze, ha valaki mondjuk nem bírja a halat, nyugodtan fogyasszon szárnyasokat és hüvelyeseket fehérjeforrásként, de ha tehetjük, minél több hallal készült ételt válasszunk mindennapi fogásnak.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.