Menü

Mikor vegyük be a vitaminokat?

A vitaminok olyan tápanyagok, amikre a szervezetnek szüksége van az optimális működéshez, viszont magától nem tudja előállítani, vagyis nekünk kell úgymond készen bevinni. Ha változatosan táplálkozunk, akkor nagyrészt fedezzük a szervezetünk átlagos vitaminszükségletét, ám ha sok feldolgozott és kész élelmiszert fogyasztunk, esetleg kevés zöldséget és gyümölcsöt, nem árt, ha különböző vitaminkészítményekkel pótoljuk a hiányt.

Sokan ősszel és télen szednek csak vitamint, mivel kevesebb gyümölcs és zöldség érthető el, illetve kevesebb a napfény is, de nem csak az év ezen szakában érdemes vitamint szedni. Tavasszal és nyáron éppúgy támogatás lehet a szervezetünknek, mint a hidegebb hónapokban.

A vitaminhiány sokáig nem okoz látványos tüneteket, azonban később változatos panaszokhoz vezethet, mint például fakó és gyenge körmök, hajhullás, fáradékonyság, energiahiány vagy a memória romlása.

A vitaminok egy része zsírban, másik része pedig vízben oldódik. Épp ezért sosem javasolt a vitaminokat reggel, éhgyomorra bevenni, érdemes valamit fogyasztani előtte. Az a fő különbség a zsírban és a vízben oldódó vitamin közt, hogy az előbbi a szervezet képes a zsírszövetben eltárolni, míg a vízben oldódókat nem, azokat a vesék kiválasztják és a felesleg azonnal ki is ürül a szervezetből.

A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a C- és a legtöbb B-vitamin, mint például a B2, vagyis a riboflavin, a B3, másik nevén niacin és a B5 is, vagyis a pantoténsav. Ezeket folyamatosan pótolnunk kell, mivel a szervezetünk kiválasztja az akkor épp felesleges mennyiséget. Ezeknél nem fontos, hogy együnk előtte, sőt, a B12 vitamin esetében sokszor halljuk azt is, hogy érdemes éhgyomorra bevenni, mivel savas környezetben jobban tud felszívódni. Az, hogy a nap folyamán mikor vesszük be, nem fontos a felszívódásuk szempontjából, azonban érdemes már reggel, mivel az anyagcsere-folyamatokban viszont fontos szerepük van.

A zsírban oldódó vitaminok a D-, az E-, az A- és a K-vitamin. Ezeknek a felszívódáshoz zsírra van szükségük, így itt javasolt az étkezés során, vagy étkezés után bevenni. Bár nyáron a szervezetünk elég D-vitamint állít elő napfény hatására, a hidegebb hónapokban érdemes ezt mesterségesen bevinni. Ha nem szeretnénk vitamin készítményt fogyasztani, akkor tejtermékek, tojássárgája, illetve olajos halak fogyasztásával is pótolhatjuk a kiesett mennyiséget, ez általában 1500-2000 NE.

A legtöbb vitamin nyugodtan szedhető szinte bármely gyógyszerrel, azonban a K-vitamin esetében érdemes figyelembe venni, hogy bizonyos véralvadásgátlók hatásába beavatkozhat. Szintén jó tanács, hogy a D-vitamin csonterősítő hatásának fokozása miatt érdemes olyan készítményt szedni, amiben eleve van magnézium is kalcium is, mivel ezek is hozzájárulnak a csontok egészségéhez.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Varázsitalnak számít a maté tea

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Sütés nélküli kávés finomság gyorsan

Hétvégi ebéd után nagyon jól tud esni egy kávés édesség. Válogass kedvedre: a habkönnyű tiramisutól kezdve, keksztekercsen át a kávés kókuszgolyóig itt mindent megtalálsz!

A reishi gomba jótékony hatásai

A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.