Menü

Mikor vegyük be a vitaminokat?

A vitaminok olyan tápanyagok, amikre a szervezetnek szüksége van az optimális működéshez, viszont magától nem tudja előállítani, vagyis nekünk kell úgymond készen bevinni. Ha változatosan táplálkozunk, akkor nagyrészt fedezzük a szervezetünk átlagos vitaminszükségletét, ám ha sok feldolgozott és kész élelmiszert fogyasztunk, esetleg kevés zöldséget és gyümölcsöt, nem árt, ha különböző vitaminkészítményekkel pótoljuk a hiányt.

Sokan ősszel és télen szednek csak vitamint, mivel kevesebb gyümölcs és zöldség érthető el, illetve kevesebb a napfény is, de nem csak az év ezen szakában érdemes vitamint szedni. Tavasszal és nyáron éppúgy támogatás lehet a szervezetünknek, mint a hidegebb hónapokban.

A vitaminhiány sokáig nem okoz látványos tüneteket, azonban később változatos panaszokhoz vezethet, mint például fakó és gyenge körmök, hajhullás, fáradékonyság, energiahiány vagy a memória romlása.

A vitaminok egy része zsírban, másik része pedig vízben oldódik. Épp ezért sosem javasolt a vitaminokat reggel, éhgyomorra bevenni, érdemes valamit fogyasztani előtte. Az a fő különbség a zsírban és a vízben oldódó vitamin közt, hogy az előbbi a szervezet képes a zsírszövetben eltárolni, míg a vízben oldódókat nem, azokat a vesék kiválasztják és a felesleg azonnal ki is ürül a szervezetből.

A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a C- és a legtöbb B-vitamin, mint például a B2, vagyis a riboflavin, a B3, másik nevén niacin és a B5 is, vagyis a pantoténsav. Ezeket folyamatosan pótolnunk kell, mivel a szervezetünk kiválasztja az akkor épp felesleges mennyiséget. Ezeknél nem fontos, hogy együnk előtte, sőt, a B12 vitamin esetében sokszor halljuk azt is, hogy érdemes éhgyomorra bevenni, mivel savas környezetben jobban tud felszívódni. Az, hogy a nap folyamán mikor vesszük be, nem fontos a felszívódásuk szempontjából, azonban érdemes már reggel, mivel az anyagcsere-folyamatokban viszont fontos szerepük van.

A zsírban oldódó vitaminok a D-, az E-, az A- és a K-vitamin. Ezeknek a felszívódáshoz zsírra van szükségük, így itt javasolt az étkezés során, vagy étkezés után bevenni. Bár nyáron a szervezetünk elég D-vitamint állít elő napfény hatására, a hidegebb hónapokban érdemes ezt mesterségesen bevinni. Ha nem szeretnénk vitamin készítményt fogyasztani, akkor tejtermékek, tojássárgája, illetve olajos halak fogyasztásával is pótolhatjuk a kiesett mennyiséget, ez általában 1500-2000 NE.

A legtöbb vitamin nyugodtan szedhető szinte bármely gyógyszerrel, azonban a K-vitamin esetében érdemes figyelembe venni, hogy bizonyos véralvadásgátlók hatásába beavatkozhat. Szintén jó tanács, hogy a D-vitamin csonterősítő hatásának fokozása miatt érdemes olyan készítményt szedni, amiben eleve van magnézium is kalcium is, mivel ezek is hozzájárulnak a csontok egészségéhez.

Az alkohol toleranciaszint

Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Ennek mértéke személyenként nagyon eltérő lehet: függ a nemtől, a genetikától, testsúlytól stb. – fontos viszont, hogy rendszeres fogyasztással ez a szint folyamatosan emelkedik, azaz elkezdjük „bírni az ivást”.

Antibiotikum és az alkohol párban fogyasztása

Az alkoholfogyasztás sokak életének fontos része, ennek ellenére a mai napig vannak olyan tények az italozással kapcsolatban, amelyekkel nem vagyunk teljesen tisztában.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.