Menü

Mik azok a fitoösztrogének és miért tesznek jót a hormonrendszernek?

Előfordul, hogy a hormonháztartásunk valamilyen okból kifolyólag felborul. Ez lehet valamilyen betegség, helytelen táplálkozás, túlzott mértékű stressz, vagy akár a változókori menopauza miatt is. A tünetek is nagyon változatosak, egészen az alvászavartól, a hajhulláson át a hangulatingadozásig előfordulhatnak, sokszor egymástól akár függetlennek is tűnhetnek.

Ha felborul a hormonrendszerünk, természetesen orvosi kivizsgálás javasolt. Általában egy endokrinológiai vérvizsgálatot végeznek, de különböző hormonrendszerre irányuló vizsgálatok is léteznek. Ettől függetlenül nem csak gyógyszeres kezelés létezik. Vannak olyan természetes, növényi hatóanyagok, amik segítenek újra stabilizálni a hormonháztartást és emellett csökkentik a változókorral járó panaszokat is.

A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek, amik hasonlítanak a női nemi hormonhoz, így kapcsolódni tudnak azok receptoraihoz, az ösztrogénreceptorokhoz. Az emberi táplálkozásban is találhatók olyan növények, amik fitoösztrogént tartalmaznak. Ilyen például a szója, vagy a lenmag.

A fitoösztrogének egy összefoglaló név, ide tartoznak többek között az izoflavonoidok, a lignánok, amik a fentebb említett növényekben, a szójában és a lenmagban fordulnak elő. Érdekesség, hogy azokon a területeken, ahol hagyományosan sokat fogyasztanak ebből az élelmiszerből, kisebb az emlőrák és a béldaganat előfordulási esélye, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések esélyét is csökkenti, mint például az érelmeszesedés.

Fontos megemlíteni, hogy az egészséges bélflóra is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a fitoösztrogének megfelelően felszívódjanak és kifejtsék hatásukat. Egy antibiotikumos kúra például szinte teljesen megakadályozza ezeknek a növényi összetevőknek a felszívódását, ráadásul a fitoösztrogének egyébként is gyorsan, akár 1-3 nap alatt kiürülnek a szervezetből.

Fitoösztrogén tartalmú növények:

lenmag
szója
maca
barátcserje
orvosi macskagyökér
vörös ginzeng
orbáncfű
komló

A szójában található izoflavonoidok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, valamint javítják a vérkeringést és az alvást is. A lenmag fogyasztása rosttartalma miatt is egészséges, de más egészségügyi előnye is van. Akár lisztként feldolgozva is felhasználható, de nyersen, joghurtba, salátába vagy turmixba is kiváló.

A vörös ginzeng is fitoösztrogén forrás, ez pedig a hőhullámok, a fáradság és depresszív hangulat ellen hatásos leginkább, de alvászavarokra is ajánlják.

Egy másik jól ismert növény a komló. Ezt alvászavarok, nyugtalanság és szorongás esetén szokták javasolni, de nem csak magában, akár teakeverékek és étrendkiegészítők formájában is megtaláljuk a boltok polcain.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.