Menü

Mik azok a fitoösztrogének és miért tesznek jót a hormonrendszernek?

Előfordul, hogy a hormonháztartásunk valamilyen okból kifolyólag felborul. Ez lehet valamilyen betegség, helytelen táplálkozás, túlzott mértékű stressz, vagy akár a változókori menopauza miatt is. A tünetek is nagyon változatosak, egészen az alvászavartól, a hajhulláson át a hangulatingadozásig előfordulhatnak, sokszor egymástól akár függetlennek is tűnhetnek.

Ha felborul a hormonrendszerünk, természetesen orvosi kivizsgálás javasolt. Általában egy endokrinológiai vérvizsgálatot végeznek, de különböző hormonrendszerre irányuló vizsgálatok is léteznek. Ettől függetlenül nem csak gyógyszeres kezelés létezik. Vannak olyan természetes, növényi hatóanyagok, amik segítenek újra stabilizálni a hormonháztartást és emellett csökkentik a változókorral járó panaszokat is.

A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek, amik hasonlítanak a női nemi hormonhoz, így kapcsolódni tudnak azok receptoraihoz, az ösztrogénreceptorokhoz. Az emberi táplálkozásban is találhatók olyan növények, amik fitoösztrogént tartalmaznak. Ilyen például a szója, vagy a lenmag.

A fitoösztrogének egy összefoglaló név, ide tartoznak többek között az izoflavonoidok, a lignánok, amik a fentebb említett növényekben, a szójában és a lenmagban fordulnak elő. Érdekesség, hogy azokon a területeken, ahol hagyományosan sokat fogyasztanak ebből az élelmiszerből, kisebb az emlőrák és a béldaganat előfordulási esélye, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések esélyét is csökkenti, mint például az érelmeszesedés.

Fontos megemlíteni, hogy az egészséges bélflóra is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a fitoösztrogének megfelelően felszívódjanak és kifejtsék hatásukat. Egy antibiotikumos kúra például szinte teljesen megakadályozza ezeknek a növényi összetevőknek a felszívódását, ráadásul a fitoösztrogének egyébként is gyorsan, akár 1-3 nap alatt kiürülnek a szervezetből.

Fitoösztrogén tartalmú növények:

lenmag
szója
maca
barátcserje
orvosi macskagyökér
vörös ginzeng
orbáncfű
komló

A szójában található izoflavonoidok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, valamint javítják a vérkeringést és az alvást is. A lenmag fogyasztása rosttartalma miatt is egészséges, de más egészségügyi előnye is van. Akár lisztként feldolgozva is felhasználható, de nyersen, joghurtba, salátába vagy turmixba is kiváló.

A vörös ginzeng is fitoösztrogén forrás, ez pedig a hőhullámok, a fáradság és depresszív hangulat ellen hatásos leginkább, de alvászavarokra is ajánlják.

Egy másik jól ismert növény a komló. Ezt alvászavarok, nyugtalanság és szorongás esetén szokták javasolni, de nem csak magában, akár teakeverékek és étrendkiegészítők formájában is megtaláljuk a boltok polcain.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.