Menü

Mik azok a fitoösztrogének és miért tesznek jót a hormonrendszernek?

Előfordul, hogy a hormonháztartásunk valamilyen okból kifolyólag felborul. Ez lehet valamilyen betegség, helytelen táplálkozás, túlzott mértékű stressz, vagy akár a változókori menopauza miatt is. A tünetek is nagyon változatosak, egészen az alvászavartól, a hajhulláson át a hangulatingadozásig előfordulhatnak, sokszor egymástól akár függetlennek is tűnhetnek.

Ha felborul a hormonrendszerünk, természetesen orvosi kivizsgálás javasolt. Általában egy endokrinológiai vérvizsgálatot végeznek, de különböző hormonrendszerre irányuló vizsgálatok is léteznek. Ettől függetlenül nem csak gyógyszeres kezelés létezik. Vannak olyan természetes, növényi hatóanyagok, amik segítenek újra stabilizálni a hormonháztartást és emellett csökkentik a változókorral járó panaszokat is.

A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek, amik hasonlítanak a női nemi hormonhoz, így kapcsolódni tudnak azok receptoraihoz, az ösztrogénreceptorokhoz. Az emberi táplálkozásban is találhatók olyan növények, amik fitoösztrogént tartalmaznak. Ilyen például a szója, vagy a lenmag.

A fitoösztrogének egy összefoglaló név, ide tartoznak többek között az izoflavonoidok, a lignánok, amik a fentebb említett növényekben, a szójában és a lenmagban fordulnak elő. Érdekesség, hogy azokon a területeken, ahol hagyományosan sokat fogyasztanak ebből az élelmiszerből, kisebb az emlőrák és a béldaganat előfordulási esélye, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések esélyét is csökkenti, mint például az érelmeszesedés.

Fontos megemlíteni, hogy az egészséges bélflóra is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a fitoösztrogének megfelelően felszívódjanak és kifejtsék hatásukat. Egy antibiotikumos kúra például szinte teljesen megakadályozza ezeknek a növényi összetevőknek a felszívódását, ráadásul a fitoösztrogének egyébként is gyorsan, akár 1-3 nap alatt kiürülnek a szervezetből.

Fitoösztrogén tartalmú növények:

lenmag
szója
maca
barátcserje
orvosi macskagyökér
vörös ginzeng
orbáncfű
komló

A szójában található izoflavonoidok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, valamint javítják a vérkeringést és az alvást is. A lenmag fogyasztása rosttartalma miatt is egészséges, de más egészségügyi előnye is van. Akár lisztként feldolgozva is felhasználható, de nyersen, joghurtba, salátába vagy turmixba is kiváló.

A vörös ginzeng is fitoösztrogén forrás, ez pedig a hőhullámok, a fáradság és depresszív hangulat ellen hatásos leginkább, de alvászavarokra is ajánlják.

Egy másik jól ismert növény a komló. Ezt alvászavarok, nyugtalanság és szorongás esetén szokták javasolni, de nem csak magában, akár teakeverékek és étrendkiegészítők formájában is megtaláljuk a boltok polcain.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.