Menü

A legédesebb tök, a Hokkaido tök

Ilyenkor ősszel az egyik legkedveltebb idényzöldség a sütőtök. Persze a sütőtök kifejezés csak egy gyűjtőnév, sok tökfajta tartozhat ide, lényegében az étkezési célú felhasználás alapján sorolják ide a fajtákat.

A Hokkaido tök az egyik legédesebb a sütőtökök közül. Nevezik japán töknek, vagy Red Kuri Squashnak is. Nevét egyébként onnan kapta, hogy amikor Amerikából Japánba került, Hokkaido szigetén nemesítették és gyakorlatilag ez a ma is ismert változata.

Nagyjából 1-1,5 kg és kisebb, kerekebb, mint a szokásos pézsmatök, amiből a sült tököt készítjük általában. Héja vékony, színe pedig sötét narancssárga. Íze nagyon jellegzetes, édes, diós-gesztenyés aromájú. Leves, sütemény, pép, krém vagy sült tök is készíthető belőle.

Akár saját kertünkben is elültethetjük, mivel ellenálló fajta. A lényeg, hogy tápanyagdús földben legyen és folyamatosan érje a nap. Ezen kívül szárazságtűrő és júliustól szeptemberig tart a betakarítás. Akkor érdemes leszedni, ha már a szára elszáradt.

Hűvös helyen is sokáig eláll, de fagyasztani is lehet még hosszabb tárolás esetére. Igaz, nem olyan rég került az itthoni konyhákban gyakorivá, régen inkább csak a dobosi, esetleg a kanadai, vagy másnéven butternut squash közül lehetett választani.

Ahogy fentebb is említettük, változatosan elkészíthető és szerencsére épp találni belőle a boltok polcain. Desszertnek, előételként, levesként, de akár főételhez szószként is tálalható, azonban nézzünk meg egy klasszikust. Mutatunk egy mennyei sütőtökkrémleves receptet, amit garantált, hogy mindenki imádni fog, egy őszi hétvégéhez pedig tökéletesen illik.

Egy nagyobb darab hokkaido tökre, egy teáskanálnyi vajra, egy vöröshagymára, 2 dl tejszínre és egy csipetnyi sóra, valamint borsra lesz szükségünk. Először oldjuk fel vajban a fűszereket – tehetünk a só és bors mellé ízlés szerint kardamomot és szegfűszeget – majd a vajon dinszteljük üvegesre a vöröshagymát, ezt pedig öntsük fel körülbelül 1-1,5 liter vízzel. Tegyük bele a kockákra vágott, megtisztított tököt és addig főzzük közepes lángon, amíg a tök teljesen meg nem puhul. Ezután már beleönthetjük óvatosan a tejszínt és botmixerrel pürésíthetjük. Tálaláskor reszelhetünk esetleg gesztenyét is a tetejére, de sajttal vagy levesgyönggyel is nagyon népszerű.

A sütőtök fajtáknak egyébként általánosan magas a kalcium, cink, réz, vas és foszfor tartalma, valamint gazdag vitaminokban, ilyen például a C-, A-, B1-, B2- és B6-vitamin. Régóta ismert jótékony hatása a megfázásos, meghűléses problémákra, de tüdőgyulladás esetén is szokták ajánlani.

A legjobb pisztáciás finomságok

A pisztácia nagyon közkedvelt csemege, amit a legtöbben filmnézés közben rágcsálnivalóként fogyasztanak. Kevesen tudják, hogy ez a csonthéjas gyümölcs főételek és desszertek alapanyagaként is kiváló lehet. Markáns, jellegzetes ízének köszönhetően ínycsiklandozó sütemények készülhetnek belőle.

A körte jótékony hatásai

A körte hazánkban a kevésbé népszerű gyümölcsök közé tartozik. Érdemes viszont nagyobb figyelmet szentelni ennek az értékes gyümölcsnek, hiszen rengeteg jótékony hatással van szervezetünkre a rendszeres fogyasztása.

A-vitamin vagy béta-karotin

Nem csak az A-vitamin legfontosabb forrása, de sok betegség is megelőzhető a béta-karotinnal.

Készítsd el a saját házi pestodat!

Ha te is odavagy a bolti verzióért, de szeretnéd kipróbálni, vajon mennyire bonyolult otthon elkészíteni, vagy egyszerűen csak biztosra akarsz menni, milyen összetevőkkel dolgozol, és tudni, hogy amit elfogyasztasz, valóban mit tartalmaz, kattints!

Babérlevél, a népi gyógymód egyik alapköve

Mindenki ismeri a babérlevelet, hiszen a konyhában előszeretettel használjuk fűszerként, főleg ételek savanykás mellékízéért felelős, de vajon hánya tudják, hogy mi mindenre is jó még?