Menü

A legédesebb tök, a Hokkaido tök

Ilyenkor ősszel az egyik legkedveltebb idényzöldség a sütőtök. Persze a sütőtök kifejezés csak egy gyűjtőnév, sok tökfajta tartozhat ide, lényegében az étkezési célú felhasználás alapján sorolják ide a fajtákat.

A Hokkaido tök az egyik legédesebb a sütőtökök közül. Nevezik japán töknek, vagy Red Kuri Squashnak is. Nevét egyébként onnan kapta, hogy amikor Amerikából Japánba került, Hokkaido szigetén nemesítették és gyakorlatilag ez a ma is ismert változata.

Nagyjából 1-1,5 kg és kisebb, kerekebb, mint a szokásos pézsmatök, amiből a sült tököt készítjük általában. Héja vékony, színe pedig sötét narancssárga. Íze nagyon jellegzetes, édes, diós-gesztenyés aromájú. Leves, sütemény, pép, krém vagy sült tök is készíthető belőle.

Akár saját kertünkben is elültethetjük, mivel ellenálló fajta. A lényeg, hogy tápanyagdús földben legyen és folyamatosan érje a nap. Ezen kívül szárazságtűrő és júliustól szeptemberig tart a betakarítás. Akkor érdemes leszedni, ha már a szára elszáradt.

Hűvös helyen is sokáig eláll, de fagyasztani is lehet még hosszabb tárolás esetére. Igaz, nem olyan rég került az itthoni konyhákban gyakorivá, régen inkább csak a dobosi, esetleg a kanadai, vagy másnéven butternut squash közül lehetett választani.

Ahogy fentebb is említettük, változatosan elkészíthető és szerencsére épp találni belőle a boltok polcain. Desszertnek, előételként, levesként, de akár főételhez szószként is tálalható, azonban nézzünk meg egy klasszikust. Mutatunk egy mennyei sütőtökkrémleves receptet, amit garantált, hogy mindenki imádni fog, egy őszi hétvégéhez pedig tökéletesen illik.

Egy nagyobb darab hokkaido tökre, egy teáskanálnyi vajra, egy vöröshagymára, 2 dl tejszínre és egy csipetnyi sóra, valamint borsra lesz szükségünk. Először oldjuk fel vajban a fűszereket – tehetünk a só és bors mellé ízlés szerint kardamomot és szegfűszeget – majd a vajon dinszteljük üvegesre a vöröshagymát, ezt pedig öntsük fel körülbelül 1-1,5 liter vízzel. Tegyük bele a kockákra vágott, megtisztított tököt és addig főzzük közepes lángon, amíg a tök teljesen meg nem puhul. Ezután már beleönthetjük óvatosan a tejszínt és botmixerrel pürésíthetjük. Tálaláskor reszelhetünk esetleg gesztenyét is a tetejére, de sajttal vagy levesgyönggyel is nagyon népszerű.

A sütőtök fajtáknak egyébként általánosan magas a kalcium, cink, réz, vas és foszfor tartalma, valamint gazdag vitaminokban, ilyen például a C-, A-, B1-, B2- és B6-vitamin. Régóta ismert jótékony hatása a megfázásos, meghűléses problémákra, de tüdőgyulladás esetén is szokták ajánlani.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?