Menü

A legédesebb tök, a Hokkaido tök

Ilyenkor ősszel az egyik legkedveltebb idényzöldség a sütőtök. Persze a sütőtök kifejezés csak egy gyűjtőnév, sok tökfajta tartozhat ide, lényegében az étkezési célú felhasználás alapján sorolják ide a fajtákat.

A Hokkaido tök az egyik legédesebb a sütőtökök közül. Nevezik japán töknek, vagy Red Kuri Squashnak is. Nevét egyébként onnan kapta, hogy amikor Amerikából Japánba került, Hokkaido szigetén nemesítették és gyakorlatilag ez a ma is ismert változata.

Nagyjából 1-1,5 kg és kisebb, kerekebb, mint a szokásos pézsmatök, amiből a sült tököt készítjük általában. Héja vékony, színe pedig sötét narancssárga. Íze nagyon jellegzetes, édes, diós-gesztenyés aromájú. Leves, sütemény, pép, krém vagy sült tök is készíthető belőle.

Akár saját kertünkben is elültethetjük, mivel ellenálló fajta. A lényeg, hogy tápanyagdús földben legyen és folyamatosan érje a nap. Ezen kívül szárazságtűrő és júliustól szeptemberig tart a betakarítás. Akkor érdemes leszedni, ha már a szára elszáradt.

Hűvös helyen is sokáig eláll, de fagyasztani is lehet még hosszabb tárolás esetére. Igaz, nem olyan rég került az itthoni konyhákban gyakorivá, régen inkább csak a dobosi, esetleg a kanadai, vagy másnéven butternut squash közül lehetett választani.

Ahogy fentebb is említettük, változatosan elkészíthető és szerencsére épp találni belőle a boltok polcain. Desszertnek, előételként, levesként, de akár főételhez szószként is tálalható, azonban nézzünk meg egy klasszikust. Mutatunk egy mennyei sütőtökkrémleves receptet, amit garantált, hogy mindenki imádni fog, egy őszi hétvégéhez pedig tökéletesen illik.

Egy nagyobb darab hokkaido tökre, egy teáskanálnyi vajra, egy vöröshagymára, 2 dl tejszínre és egy csipetnyi sóra, valamint borsra lesz szükségünk. Először oldjuk fel vajban a fűszereket – tehetünk a só és bors mellé ízlés szerint kardamomot és szegfűszeget – majd a vajon dinszteljük üvegesre a vöröshagymát, ezt pedig öntsük fel körülbelül 1-1,5 liter vízzel. Tegyük bele a kockákra vágott, megtisztított tököt és addig főzzük közepes lángon, amíg a tök teljesen meg nem puhul. Ezután már beleönthetjük óvatosan a tejszínt és botmixerrel pürésíthetjük. Tálaláskor reszelhetünk esetleg gesztenyét is a tetejére, de sajttal vagy levesgyönggyel is nagyon népszerű.

A sütőtök fajtáknak egyébként általánosan magas a kalcium, cink, réz, vas és foszfor tartalma, valamint gazdag vitaminokban, ilyen például a C-, A-, B1-, B2- és B6-vitamin. Régóta ismert jótékony hatása a megfázásos, meghűléses problémákra, de tüdőgyulladás esetén is szokták ajánlani.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.