Menü

A gyömbér jótékony hatásai

A gyömbér vagy más néven gyömbérgyökér használata szinte mindennapossá vált a hazai konyhában is. De tudod-e milyen sok jótékony hatással rendelkezik? Hiszen ez nem merül ki a megfázás tüneteinek enyhítésére szolgáló gyömbértea elkészítésében.

A gyömbér egy Délkelet-Ázsiából származó virágzó növény, melynek gyökerét ma már az egész világ fűszerként hasznosítja. Tudósok egy csoportja a világ egyik legegészségesebb fűszereként tartja számon. Számos formában felhasználható: frissen, szárítva, porként, olaj formájában vagy italként is.

Ennyi felvezetés után azonban nézzük meg közelebbről, mi mindent profitálhatunk a használatából.

A gyömbér gingerolt tartalmaz, ami a gyömbér egyik legerősebb hatóanyaga, és számos egészségügyi folyamatban szerepet játszik: emésztésjavító, hányingercsökkentő, segít a megfázás elleni küzdelemben, illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében. A gyömbér legfőképpen ennek az összetevőnek köszönheti jellegzetes illatát, illetve zamatát.

Hányingercsökkentő hatása van: várandós nők a 16. hétig nyugodtan fogyaszthatnak gyömbért a reggeli rosszullétek enyhítésére, utána azonban vigyázniuk kell, mert a túl nagy mennyiségű gyömbérfogyasztás koraszüléshez vezethet. Manapság már sok orvosi készítmény is tartalmaz gyömbérkivonatot.

Segíthet a kemoterápia okozta hányinger enyhítésében is.

Segíthet a fogyásban is: ezt a hatását úgy éri el, hogy enyhíti a szervezetben jelenlévő gyulladásos folyamatokat, illetve segít abban, hogy több kalóriát égessünk el.

Segít a krónikus ízületi gyulladás (osteoarthritis) elleni küzdelemben: kutatási eredmények azt mutatják, hogy azok a páciensek, akik rendszeresen fogyasztottak gyömbért, jelentős fájdalomcsökkenésről számoltak be. Mellékhatásként pedig mindössze annyit figyeltek meg, hogy néhány résztvevő elégedetlen volt a gyömbér jellegzetes ízével.

A vércukorszint csökkentése: a gyömbér anti-diabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, tehát segít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében, de a már kialakult cukorbetegség kezelése során is pozitív hatásokkal bír, hiszen nem hat az éhgyomri vércukorszintre.

Segíthet a krónikus emésztési zavarral küszködőknek: ha gyakran tapasztalunk fájdalmat vagy kényelmetlen érzést a gyomrunk felső része táján, érdemes a gyömbérrel próbálkoznunk, hiszen a gyömbér segít a gyomor mihamarabbi kiürítésében, ezáltal az emésztés felgyorsításában.

Menstruációs fájdalmak csökkentése: mint már láthattuk, a gyömbérfogyasztás igen sokszor fájdalomcsökkentő mechanizmusokat indít be. Nincs ez másképp a menstruációval együtt járó kellemetlenségek esetén sem.

Az agyi funkciók javítása, és ezáltal az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzése: tudvalevő, hogy az oxidatív stressz és a különféle gyulladásos folyamatok elősegítik az öregedést. Ezek viszont az Alzheimer-kór, illetve a korral járó kognitív hanyatlás kulcsfaktorai. Néhány kutatás mutatja, hogy a gyömbér hatóanyagai révén csökkenti a gyulladásos folyamatokat, ezáltal segíthet a neurális betegségek kialakulásának megelőzésében.

Fertőzések elleni védelem: végül, de nem utolsó sorban elmondhatjuk, hogy a gyömbér számos baktérium növekedését képes gátolni, így hatékonyan alkalmazható egészségünk megőrzése érdekében.

Hogyan adjuk hozzá a gyömbért az életünkhöz, étrendünkhöz? Természetesen étel vagy ital formájában.

Néhány tipp:

friss gyömbér tea
citromos vagy narancsos, gyömbéres csirke
fokhagymás, gyömbéres csirke esetleg mentával is fűszerezve

Fort Molnár Henriett

Varázsitalnak számít a maté tea

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?