Menü

A gyömbér jótékony hatásai

A gyömbér vagy más néven gyömbérgyökér használata szinte mindennapossá vált a hazai konyhában is. De tudod-e milyen sok jótékony hatással rendelkezik? Hiszen ez nem merül ki a megfázás tüneteinek enyhítésére szolgáló gyömbértea elkészítésében.

A gyömbér egy Délkelet-Ázsiából származó virágzó növény, melynek gyökerét ma már az egész világ fűszerként hasznosítja. Tudósok egy csoportja a világ egyik legegészségesebb fűszereként tartja számon. Számos formában felhasználható: frissen, szárítva, porként, olaj formájában vagy italként is.

Ennyi felvezetés után azonban nézzük meg közelebbről, mi mindent profitálhatunk a használatából.

A gyömbér gingerolt tartalmaz, ami a gyömbér egyik legerősebb hatóanyaga, és számos egészségügyi folyamatban szerepet játszik: emésztésjavító, hányingercsökkentő, segít a megfázás elleni küzdelemben, illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében. A gyömbér legfőképpen ennek az összetevőnek köszönheti jellegzetes illatát, illetve zamatát.

Hányingercsökkentő hatása van: várandós nők a 16. hétig nyugodtan fogyaszthatnak gyömbért a reggeli rosszullétek enyhítésére, utána azonban vigyázniuk kell, mert a túl nagy mennyiségű gyömbérfogyasztás koraszüléshez vezethet. Manapság már sok orvosi készítmény is tartalmaz gyömbérkivonatot.

Segíthet a kemoterápia okozta hányinger enyhítésében is.

Segíthet a fogyásban is: ezt a hatását úgy éri el, hogy enyhíti a szervezetben jelenlévő gyulladásos folyamatokat, illetve segít abban, hogy több kalóriát égessünk el.

Segít a krónikus ízületi gyulladás (osteoarthritis) elleni küzdelemben: kutatási eredmények azt mutatják, hogy azok a páciensek, akik rendszeresen fogyasztottak gyömbért, jelentős fájdalomcsökkenésről számoltak be. Mellékhatásként pedig mindössze annyit figyeltek meg, hogy néhány résztvevő elégedetlen volt a gyömbér jellegzetes ízével.

A vércukorszint csökkentése: a gyömbér anti-diabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, tehát segít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében, de a már kialakult cukorbetegség kezelése során is pozitív hatásokkal bír, hiszen nem hat az éhgyomri vércukorszintre.

Segíthet a krónikus emésztési zavarral küszködőknek: ha gyakran tapasztalunk fájdalmat vagy kényelmetlen érzést a gyomrunk felső része táján, érdemes a gyömbérrel próbálkoznunk, hiszen a gyömbér segít a gyomor mihamarabbi kiürítésében, ezáltal az emésztés felgyorsításában.

Menstruációs fájdalmak csökkentése: mint már láthattuk, a gyömbérfogyasztás igen sokszor fájdalomcsökkentő mechanizmusokat indít be. Nincs ez másképp a menstruációval együtt járó kellemetlenségek esetén sem.

Az agyi funkciók javítása, és ezáltal az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzése: tudvalevő, hogy az oxidatív stressz és a különféle gyulladásos folyamatok elősegítik az öregedést. Ezek viszont az Alzheimer-kór, illetve a korral járó kognitív hanyatlás kulcsfaktorai. Néhány kutatás mutatja, hogy a gyömbér hatóanyagai révén csökkenti a gyulladásos folyamatokat, ezáltal segíthet a neurális betegségek kialakulásának megelőzésében.

Fertőzések elleni védelem: végül, de nem utolsó sorban elmondhatjuk, hogy a gyömbér számos baktérium növekedését képes gátolni, így hatékonyan alkalmazható egészségünk megőrzése érdekében.

Hogyan adjuk hozzá a gyömbért az életünkhöz, étrendünkhöz? Természetesen étel vagy ital formájában.

Néhány tipp:

friss gyömbér tea
citromos vagy narancsos, gyömbéres csirke
fokhagymás, gyömbéres csirke esetleg mentával is fűszerezve

Fort Molnár Henriett

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.