Menü

A gyömbér jótékony hatásai

A gyömbér vagy más néven gyömbérgyökér használata szinte mindennapossá vált a hazai konyhában is. De tudod-e milyen sok jótékony hatással rendelkezik? Hiszen ez nem merül ki a megfázás tüneteinek enyhítésére szolgáló gyömbértea elkészítésében.

A gyömbér egy Délkelet-Ázsiából származó virágzó növény, melynek gyökerét ma már az egész világ fűszerként hasznosítja. Tudósok egy csoportja a világ egyik legegészségesebb fűszereként tartja számon. Számos formában felhasználható: frissen, szárítva, porként, olaj formájában vagy italként is.

Ennyi felvezetés után azonban nézzük meg közelebbről, mi mindent profitálhatunk a használatából.

A gyömbér gingerolt tartalmaz, ami a gyömbér egyik legerősebb hatóanyaga, és számos egészségügyi folyamatban szerepet játszik: emésztésjavító, hányingercsökkentő, segít a megfázás elleni küzdelemben, illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében. A gyömbér legfőképpen ennek az összetevőnek köszönheti jellegzetes illatát, illetve zamatát.

Hányingercsökkentő hatása van: várandós nők a 16. hétig nyugodtan fogyaszthatnak gyömbért a reggeli rosszullétek enyhítésére, utána azonban vigyázniuk kell, mert a túl nagy mennyiségű gyömbérfogyasztás koraszüléshez vezethet. Manapság már sok orvosi készítmény is tartalmaz gyömbérkivonatot.

Segíthet a kemoterápia okozta hányinger enyhítésében is.

Segíthet a fogyásban is: ezt a hatását úgy éri el, hogy enyhíti a szervezetben jelenlévő gyulladásos folyamatokat, illetve segít abban, hogy több kalóriát égessünk el.

Segít a krónikus ízületi gyulladás (osteoarthritis) elleni küzdelemben: kutatási eredmények azt mutatják, hogy azok a páciensek, akik rendszeresen fogyasztottak gyömbért, jelentős fájdalomcsökkenésről számoltak be. Mellékhatásként pedig mindössze annyit figyeltek meg, hogy néhány résztvevő elégedetlen volt a gyömbér jellegzetes ízével.

A vércukorszint csökkentése: a gyömbér anti-diabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, tehát segít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében, de a már kialakult cukorbetegség kezelése során is pozitív hatásokkal bír, hiszen nem hat az éhgyomri vércukorszintre.

Segíthet a krónikus emésztési zavarral küszködőknek: ha gyakran tapasztalunk fájdalmat vagy kényelmetlen érzést a gyomrunk felső része táján, érdemes a gyömbérrel próbálkoznunk, hiszen a gyömbér segít a gyomor mihamarabbi kiürítésében, ezáltal az emésztés felgyorsításában.

Menstruációs fájdalmak csökkentése: mint már láthattuk, a gyömbérfogyasztás igen sokszor fájdalomcsökkentő mechanizmusokat indít be. Nincs ez másképp a menstruációval együtt járó kellemetlenségek esetén sem.

Az agyi funkciók javítása, és ezáltal az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzése: tudvalevő, hogy az oxidatív stressz és a különféle gyulladásos folyamatok elősegítik az öregedést. Ezek viszont az Alzheimer-kór, illetve a korral járó kognitív hanyatlás kulcsfaktorai. Néhány kutatás mutatja, hogy a gyömbér hatóanyagai révén csökkenti a gyulladásos folyamatokat, ezáltal segíthet a neurális betegségek kialakulásának megelőzésében.

Fertőzések elleni védelem: végül, de nem utolsó sorban elmondhatjuk, hogy a gyömbér számos baktérium növekedését képes gátolni, így hatékonyan alkalmazható egészségünk megőrzése érdekében.

Hogyan adjuk hozzá a gyömbért az életünkhöz, étrendünkhöz? Természetesen étel vagy ital formájában.

Néhány tipp:

friss gyömbér tea
citromos vagy narancsos, gyömbéres csirke
fokhagymás, gyömbéres csirke esetleg mentával is fűszerezve

Fort Molnár Henriett

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.