Menü

Gyógyfürdő otthon, pár perc alatt

Kinek ne esne jól ebben a hideg, téli időben egy kellemes, forró gyógyfürdő? Persze nem mindenkinek van lehetősége gyógyfürdőkbe és spa-ba járni, de van egy jó hírünk: vannak olyan gyógyfürdők, amiket otthon is elkészíthetünk mi magunk, feltéve, ha nem tusolónk, hanem kád van a fürdőszobában.

Az egyik ilyen egyszerű, otthon is könnyedén elkészíthető fürdő az illóolajos fürdő. Ezek általában relaxáló, lazító fürdők, aminek nem mellesleg csodás illata is van. Az illóolajok értékes anyagok, amiket a növények különböző részeiből nyernek ki és változatos gyógyhatással rendelkeznek. Két irányból is hat szervezetünkre, ha illóolajos fürdőt veszünk: egyrészt a meleg víz felületéről ahogy párolog az illóolaj, úgy mi is belélegezzük, valamint a bőrünkön keresztül is felszívódnak.

Általában az illóolajos aromafürdőt mozgásszervi és nőgyógyászati panaszokra, izomfájdalomra, alvászavarra és feszültségre, stresszre szokták javasolni. Ilyen illóolaj például a levendula, kamilla, rózsa, eukaliptusz és jázmin is. Tegyünk a tetszőleges illóolajból körülbelül 5-10 cseppet egy kanál mézbe, tejbe vagy tejszínbe és keverjük el a fürdővízben. Az ajánlott fürdőzési idő aromaterápiás fürdő esetén 15-20 perc.

Egy másik nagyszerű, otthon is elkészíthető fürdő a tengeri sós gyógyfürdő. A tengeri sóban rengeteg ásványi anyag van, ami jó hatással van az izmainkra és a bőrünkre, valamint stresszoldóként is hat. Méregtelenítő hatását a bőrünkön keresztül fejti ki, valamint lehet kombinálni a fentebb említett illóolajokkal is kedvünk szerint.

Nagyjából fél kilogramm tengeri só szükséges egy fürdő elkészítéséhez, ezt fel is oldhatjuk a meleg vízben, de akár a fürdőben ülve, a bőrünket átradírozva is adagolhatjuk a sót a vízbe, így megszabadulhatunk az elhalt hámsejtektől is. Ha illóolajjal szeretnénk kombinálni, ezesetben egy kicsivel többet, nagyjából 30 cseppet adjunk a fürdővízhez, a fürdőzési idő pedig itt is 15-20 perc.

Végül pedig nézzük a gyógynövényes fürdőt. Régóta ismert a gyógynövények jótékony hatása szervezetünkre, ezt pedig nem csak teákkal, de fürdővel is kihasználhatjuk. Lehet egy gyógynövényt önmagában is felhasználni, de keveréket is készíthetünk. Ahogy az aromafürdőnél, úgy itt is a légzőszerveinken és a bőrünkön keresztül jut be a hatóanyag a szervezetünkbe.

A fürdő elkészítése sem bonyolult. Egy liter forrásban lévő vízbe tegyünk egy maréknyit abból a gyógynövényből vagy keverékből, amiből szeretnénk a fürdőt készíteni. Ezt hagyjuk állni pár percet, szűrjük le, majd adjuk a fürdővízhez forrón. A fürdőzési idő itt is nagyjából 20 perc.

Néhány tipp arra az esetre, ha a sok növény közt nehéz eligazodni: görcsökre, reumára, hátfájásra és gyomorproblémákra kifejezetten hatásos az angyalgyökér, nyugtalanságra, álmatlanságra pedig a macskagyökér. A feketefenyő általános immunerősítő hatással bír, a levendula pedig nyugtatja az idegeket és relaxáló hatással van az izmokra is.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, azonban kicsikkel az ünnepvárás cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen. Mi mindenre figyeljünk oda?

Black Friday és ami mögötte van, avagy valódi kedvezmények vagy átverés?

A „Black Friday” - magyarul „Fekete Péntek” egy minden évben november végén beköszönő vásárlásra ösztönző program, kereskedelmi kedvezmény. Az akcióban részt vevő üzletek akár 50-70%-os kedvezménnyel csábítják a vásárlóikat. Mennyire valósak az ilyenkor csábító akciók? Valódi kedvezmények vagy átverés?

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja.