Menü

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, hiszen ahogy a legkisebbeket megérinti az ünnep, az semmihez sem hasonlítható, azonban kicsikkel az ünnepvárás – háromgyerekes anyukaként tudom - cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen.

A karácsonyvárás kisgyerekkel mindig a közös készülődésről szólnak és arról, hogyan lehet őket is bevonni a folyamatokba, úgy, mint közös ajándékkészítés, karácsonyi képeslapok rajzolása a nagyinak, színezés, dekorációkészítés, karácsonyfadíszek gyártása, hóemberek rajzolása, ragasztása, mézeskalács sütése, ők nagyon élvezik ezeket a közös tevékenységeket, s az ünnep hangulata, a várakozás izgalma ezzel már elő is van készítve.

Az ünnep eljövetelekor elsődleges feladat a karácsonyfa atombiztossá tétele, mondhatnám viccesen.

Idén lett egyéves a kisfiam, bizony igencsak „kártevő” korszakába lépett, semmi sincs tőle biztonságban, ezért számtalan dologra figyelni kell, hogy megelőzzük az apróbb baleseteket, károkat. A kicsik ilyenkor megbabonázva nézik a fenyőt, a ragyogó díszeket, csillogó csecsebecséket, csörgő-zörgő szaloncukrokat.

Amíg nincs gyerekünk, bele sem gondolunk, hogy ilyenkor egy pici gyerekre mennyi veszély leselkedik, s rájuk nekünk felnőtteknek kell vigyáznunk.

A tűlevelek szúrnak, a díszek törnek, a konnektor veszélyes, a fát magára ránthatja.

A fenyőt érdemes magas asztalra, komódra tenni, vagy kikötni, rögzíteni, nehogy a kicsire dőljön.

Számos veszélyt rejt a fenyőfa, de kis odafigyeléssel megkímélhetjük magunkat és a babát attól, hogy az ügyeleten kelljen kikötni.

A díszítésben talán nem most jön el a legdrágább és legféltettebb családi sokéves üvegdíszek használata, törekedjünk a natúr díszítésre, kevésbé törékeny díszekkel, vagy papír dekorációval. Nagyon szép fa-, illetve szalmából font díszeket lehet kapni, a toboz és a dió is ünnepi hangulatot kölcsönöz a fenyőnek. A kényesebb, törékenyebb díszeket tegyük a kicsi számára elérhetetlen magasságba.

A szaloncukrokat se érjék el, nehogy a hozzátáplálás sorrendje felülíródjon a fáról lógó habkarikák, mézeskalácsok és szaloncukrok miatt, de ez még a kisebb gond, a félrenyelés veszélye már annál nagyobb!

Gyakori, hogy az ügyeletet égéssérülésekkel, forrázások miatt keresik fel a szülők ünnepek alatt. A gyerekeknek nem lenne szabad a tűzhely, sütő közelében tartózkodniuk, mert könnyen megvan a baj.

Karácsonykor sokan dekorálják az otthonukat gyertyákkal, szép asztalterítővel azonban egy lelógó asztalterítő hatalmas veszélyforrás a kicsik számára. Figyeljünk erre és soha egy pillanatra sem hagyjuk egyedül a gyereket.

A babákat az ünnepi forgatag, jövés menés, rengeteg új inger nyűgössé teheti, a villogó izzósor és a megannyi csillogás fárasztja őket, ezzel mindenképp számolni kell. Ünnepek alatt a gyerekek napirendje teljesen felborul, több helyre utaznak vagy sokan jönnek hozzájuk látogatóba. A túl nagy zaj, a sok ember kimeríti a gyerekeket, stresszesek lesznek ettől. A stresszmentes karácsonyról azonban már egy másik cikkben fogok írni. Jó ünnepi készülődést kívánok mindenkinek!

Mik a teendők kullancscsípés esetén?

A kullancsszezon minden év egyik kellemetlen, senki számára sem vágyott időszaka, amely jellemzően a tavaszi időjárás közepétől egészen ősz végéig tart, ez az időszak pedig a klímaváltozásnak köszönhetően egyre hosszabb. Az atkafélék rendjébe tartozó kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, ezek közül a legismertebb és legveszélyesebb a Lyme-kór, amelyről ebben az írásban írok részletesebben, valamint írok annak megelőzéséről, felismeréséről, tüneteiről és a kullancseltávolítás helyes technikájáról is

Közeledik a parlagfű szezon

Sajnos azért fontos erről írni, mert aki még sosem volt allergiás a parlagfűre, az sem lehet bizonyos abban, hogy nem válik ráérzékennyé. Mutatjuk milyen tünetekkel kezdődik a parlagfűallergia.

A legjobb természetes szúnyogriasztók

Nyáron mindig meg kell küzdjünk a rovarokkal, különösen a szúnyogok okoznak sok kellemetlenséget.

A citromsav és az aszkorbinsav közötti különbség

Míg a citromsav és az aszkorbinsav hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, két teljesen különböző vegyületről van szó, melyeket teljesen eltérő célokra használunk.

8 dolog, amit saját kezűleg is elkészíthetsz

Évtizedekkel, századokkal ezelőtt teljesen természetes volt, hogy a mindennapi élethez szükséges „termékeket” otthon készítették el a családok tagjai. Ma már egyszerűen csak levesszük őket a boltok polcairól. De vajon melyek azok a dolgok, ahol „megéri” a bolti verziót lecserélni az otthonira?