Menü

Ha elér minket a téli depresszió, többet kell fényre menni!

Az a legszebb időjárás, amikor napsütésre lépünk ki az ajtón reggel. Máris más hangulatban indulunk el dolgozni, ügyet intézni, sportolni, vagy bárhová. A szabad levegőn eltöltött idő, a napfényfürdő segíthet a téli depresszió enyhítésében.

Ismét elérkezett a téli depresszió tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb hónapok elé néznek. Sajnos nem tehetjük meg, hogy hetekre elutazunk valami egzotikus vidékre, így kénytelenek vagyunk tudomásul venni: téli hónapok következnek.

A téli depresszió a leggyakoribb szezonális betegség. Tapasztaljuk néha a nyáron is ezt a hangulatváltozást, de inkább télen tapasztalható. A téli depresszió tünetei és azok intenzitása széles skálán mozoghat.

Az évszakokkal összefüggő hangulatzavarok közül a téli depresszió a legismertebb, tünetei közül általában a fáradtság, levertség, fokozott alvásigény, ételek utáni sóvárgás és az ezzel járó súlygyarapodás említendő.

A nappali fényben, napsütésben eltöltött idő azonban segít megelőzni a téli depressziót és a lehangoltságot, rossz kedvet.

A téli depresszió egyik okozója a korai sötétedés, a hideg, ezért a korai sötétség beálltakor, téli depresszió esetén fokozódik a hangulatromlás, megnő az alvásigény, fáradtabb az ember este, többet eszik és hízik, kevesebbet mozog.

Az évszakváltozás hatását svájci kutatók vizsgálták, s arra jutottak, hogy a hangulatromlás a tél elején mélypontjához közeledett, s egészen a tavasz beköszöntéig tartott.

A téli depressziót fokozza az is, hogy ilyenkor a fent említett okok miatt egyre több időt töltünk a négy fal között, s egyre kevesebbet a szabad levegőn.

Ahogy a tavaszi napsütés melege szabadtéri futásra csábítja az embert, úgy veszi kedvét a sötét, esős, borús, hideg, ködös időjárás. A téli depresszióban szenvedők a korai kelésben, a reggeli fényterápiában, a téli napfényben végzett mozgásban találhatnak segítséget a problémára.

A fényterápia az év bármely szakaszában jót tesz, nemcsak télen élvezhetjük pozitív hatásait.

Hiába van hideg, egy könnyű séta, laza kocogás és máris jobban kezdődik a nap, jobb lesz a hangulat. Mindig is hangoztattam, hogy egy reggeli szabadtéri kocogással elkerülhető a depresszió és az ezzel járó tünetegyüttes, a hízásról nem is beszélve.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!