Menü

Ha elér minket a téli depresszió, többet kell fényre menni!

Az a legszebb időjárás, amikor napsütésre lépünk ki az ajtón reggel. Máris más hangulatban indulunk el dolgozni, ügyet intézni, sportolni, vagy bárhová. A szabad levegőn eltöltött idő, a napfényfürdő segíthet a téli depresszió enyhítésében.

Ismét elérkezett a téli depresszió tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb hónapok elé néznek. Sajnos nem tehetjük meg, hogy hetekre elutazunk valami egzotikus vidékre, így kénytelenek vagyunk tudomásul venni: téli hónapok következnek.

A téli depresszió a leggyakoribb szezonális betegség. Tapasztaljuk néha a nyáron is ezt a hangulatváltozást, de inkább télen tapasztalható. A téli depresszió tünetei és azok intenzitása széles skálán mozoghat.

Az évszakokkal összefüggő hangulatzavarok közül a téli depresszió a legismertebb, tünetei közül általában a fáradtság, levertség, fokozott alvásigény, ételek utáni sóvárgás és az ezzel járó súlygyarapodás említendő.

A nappali fényben, napsütésben eltöltött idő azonban segít megelőzni a téli depressziót és a lehangoltságot, rossz kedvet.

A téli depresszió egyik okozója a korai sötétedés, a hideg, ezért a korai sötétség beálltakor, téli depresszió esetén fokozódik a hangulatromlás, megnő az alvásigény, fáradtabb az ember este, többet eszik és hízik, kevesebbet mozog.

Az évszakváltozás hatását svájci kutatók vizsgálták, s arra jutottak, hogy a hangulatromlás a tél elején mélypontjához közeledett, s egészen a tavasz beköszöntéig tartott.

A téli depressziót fokozza az is, hogy ilyenkor a fent említett okok miatt egyre több időt töltünk a négy fal között, s egyre kevesebbet a szabad levegőn.

Ahogy a tavaszi napsütés melege szabadtéri futásra csábítja az embert, úgy veszi kedvét a sötét, esős, borús, hideg, ködös időjárás. A téli depresszióban szenvedők a korai kelésben, a reggeli fényterápiában, a téli napfényben végzett mozgásban találhatnak segítséget a problémára.

A fényterápia az év bármely szakaszában jót tesz, nemcsak télen élvezhetjük pozitív hatásait.

Hiába van hideg, egy könnyű séta, laza kocogás és máris jobban kezdődik a nap, jobb lesz a hangulat. Mindig is hangoztattam, hogy egy reggeli szabadtéri kocogással elkerülhető a depresszió és az ezzel járó tünetegyüttes, a hízásról nem is beszélve.

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.

Mi az integrációs zavar

A szenzoros integrációs zavar elméletét a 70-es évek elején dolgozta ki egy gyermekpszichológus. Az integrációs zavar lényege, hogy az agy nem képes megfelelően működni, ami különféle magatartásbeli, beilleszkedési és tanulási zavarokat okozhat.

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?

Farsangi hagyományok és népszokások

A farsang a vízkereszttől húshagyókedd éjfélig, és a nagyböjtig tartó 40 napos időszak. Hagyományosan a vidám lakodalmak, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény vallás szempontjából semmilyen hivatalos ünnep nem kötődik hozzá. Alapvetően csak néphagyományokra épül.

Érdekességek és tévhitek a balkezességről

Az emberek zöme jobb- vagy balkezes, de van, akinek mindkét keze ügyes. A balkezességről számos érdekesség elmondható és sok tévhit kering, erről szól mai cikkünk.