Menü

Ha elér minket a téli depresszió, többet kell fényre menni!

Az a legszebb időjárás, amikor napsütésre lépünk ki az ajtón reggel. Máris más hangulatban indulunk el dolgozni, ügyet intézni, sportolni, vagy bárhová. A szabad levegőn eltöltött idő, a napfényfürdő segíthet a téli depresszió enyhítésében.

Ismét elérkezett a téli depresszió tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb hónapok elé néznek. Sajnos nem tehetjük meg, hogy hetekre elutazunk valami egzotikus vidékre, így kénytelenek vagyunk tudomásul venni: téli hónapok következnek.

A téli depresszió a leggyakoribb szezonális betegség. Tapasztaljuk néha a nyáron is ezt a hangulatváltozást, de inkább télen tapasztalható. A téli depresszió tünetei és azok intenzitása széles skálán mozoghat.

Az évszakokkal összefüggő hangulatzavarok közül a téli depresszió a legismertebb, tünetei közül általában a fáradtság, levertség, fokozott alvásigény, ételek utáni sóvárgás és az ezzel járó súlygyarapodás említendő.

A nappali fényben, napsütésben eltöltött idő azonban segít megelőzni a téli depressziót és a lehangoltságot, rossz kedvet.

A téli depresszió egyik okozója a korai sötétedés, a hideg, ezért a korai sötétség beálltakor, téli depresszió esetén fokozódik a hangulatromlás, megnő az alvásigény, fáradtabb az ember este, többet eszik és hízik, kevesebbet mozog.

Az évszakváltozás hatását svájci kutatók vizsgálták, s arra jutottak, hogy a hangulatromlás a tél elején mélypontjához közeledett, s egészen a tavasz beköszöntéig tartott.

A téli depressziót fokozza az is, hogy ilyenkor a fent említett okok miatt egyre több időt töltünk a négy fal között, s egyre kevesebbet a szabad levegőn.

Ahogy a tavaszi napsütés melege szabadtéri futásra csábítja az embert, úgy veszi kedvét a sötét, esős, borús, hideg, ködös időjárás. A téli depresszióban szenvedők a korai kelésben, a reggeli fényterápiában, a téli napfényben végzett mozgásban találhatnak segítséget a problémára.

A fényterápia az év bármely szakaszában jót tesz, nemcsak télen élvezhetjük pozitív hatásait.

Hiába van hideg, egy könnyű séta, laza kocogás és máris jobban kezdődik a nap, jobb lesz a hangulat. Mindig is hangoztattam, hogy egy reggeli szabadtéri kocogással elkerülhető a depresszió és az ezzel járó tünetegyüttes, a hízásról nem is beszélve.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.