Szerencsehozó szilveszteri és újévi ételek
- Dátum: 2021.12.29., 07:44
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- édesség, energia, étkezés, finomságok, főzés, konyha, szilveszter, újév, ünnep
A legtöbb babona a gasztronómiában talán a szilvesztert övezi, gondoljunk csak a lencsére, vagy a malacra.
Ezeknek a babonáknak régi paraszti gyökerei vannak. Azt, hogy mit ettek az év utolsó, illetve a következő év első napján a hiedelmek szerint hatása volt a következő év termésére, tehát a család jólétére.

Léteznek az úgynevezett babonák, amik évszázadok óta átszövik az életünket. A legtöbb babona a gasztronómiában talán a szilvesztert övezi, gondoljunk csak a lencsére, vagy a malacra. Ezeknek a babonáknak régi paraszti gyökerei vannak. Azt, hogy mit ettek az év utolsó, illetve a következő év első napján a hiedelmek szerint hatása volt a következő év termésére, tehát a család jólétére. Nézzük meg tehát, mit együnk, illetve miket ne együnk, ha a szerencse kerekét a magunk malmára akarjuk forgatni.
December 31-én együnk halat, vadat, szárnyast
Bár az év végi lakmározások a lencse és a malac köré épülnek, ezek pénzhozó ’hatásai’ csak január elsején érvényesek. Az év utolsó napján olyan állatok húsait kell fogyasztani, amik elviszik az előző év problémáit. A hal elúszik vele, a szárnyas elkaparja, a vad elfut vele.
Szerencsepogácsa

Sok helyen szokás volt szilveszterkor pogácsát is sütni. A pogácsák közül egybe egy pénzérmét rejtettek el. Aki ezt megtalálta, és meg is ette 31. éjfél előtt, annak lett következő évben a legnagyobb szerencséje.
Január elsején már lehet malackodni
Ha biztosra akarunk menni, hogy ránk találjon az anyagi jólét, akkor éjfél után már ehetünk jobbnál jobb malacfalatokat. A babona szerint ugyanis a malac az orrával előre túrja a szerencsét. Szilveszterkor szimbolikus étel például a pirosra sült malac, de a virsli mustárral is megteszi jobb híján. Figyelem! A baromfi virsli, és a gabonakolbászkák nem számítanak a bőséghozó újévi ételek közé.
Csicseriborsó, bab, lencse

A hagyományok szerint a szemes termések, mint a bab, de főként a lencse a gazdagságot, és a szerencsét jelképezik. A szokások szerint újév első napján tehát lencsét is érdemes ennünk. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, pástétomot, salátát, az elkészítés módjának se szeri, se száma
Ha a sós finomságok mellé édes sütit is készítenél, süss mákos kevertet. Az apró, fekete szemek is a gazdagságot jelképezik. Gluténmentes változatban is kínálhatod. A tetejére azért kerüljön csokimáz!
A muffinok mindig praktikusak, hisz finomak, mutatósak és villámgyorsan elkészíthetőek. Csempéssz a tésztába mazsolaszemeket! Így a babona szerint nem kell szűkölködnöd majd az új esztendőben.
A fagyöngy – karácsonyi jelkép és gyógyító növény
Mindenki ismeri a fagyöngyöt, amit nem csak a fákon látunk csomókban, hanem leszedve a karácsony egyik jelképe, de ez a növény egy dísznél sokkal több.
A karácsony üzenete a rohanó világban
A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.
Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében
A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.