Menü

Mit jelent a BLW hozzátáplálás?

Magyarországon hivatalosan 6 hónapos korban lehet megkezdeni a hozzátáplálást, illetve akkor, amikor a baba már biztonsággal tud egyedül ülni és a szájához venni az ételeket. Mit jelent a BLW hozzátáplálás és miben tér el a hagyományostól?

A BLW rövidítés a „baby-led weaning” kifejezésből ered (mondjuk ezt én se tudtam volna, de utánanéztem) lényegében az igény szerinti hozzátáplálást jelenti, ha gyorsan szeretném magyarázni és lefordítani. A BLW egy olyan táplálás, melynél nem pürésítünk, nincs etetőcumi, nincs etetőkanál. A baba önállóan eszik.

Ez így elég furán hangzik, pláne elsőgyerekes anyukák néznek csodálkozva, mások ennek lelkes hívei és támogatják, sőt szorgalmazzák, hogy az ételt a baba ne turmixolva kapja, hanem vehesse kézbe.

Akik e módszert követik, nem adnak sárgarépapürét a kicsiknek, hanem répát párolnak és karikákra felszeletelve, vagy vékony csíkokra vágva kínálják fel a babájuknak, az étkezések pedig lehetőleg a családdal együtt történnek, így a kicsi a kezdetektől együtt ehet a családtagokkal.

Olyan szilárd ételekkel lehet próbálkozni, amit meg tudnak fogni az ujjacskáikkal.

A BLW hozzátáplálás előnyei közé sorolják, hogy a baba viszonylag korán megtanul egyedül, önállóan enni, többféle ételt megkóstol, szeretnek később is együtt enni a családdal, s kevésbé válogatósak.

Természetesen ezek nagyon apró falatkákat jelentenek, biztonságosan elfogyasztva, mindig felnőtt felügyelete mellett, amikor a baba már stabilan ül. Másképp ezt a módszert el sem tudnám képzelni és ki se merném próbálni.

Érdekesség, hogy ma már létezik BLW szakácskönyv is, rengeteg recepttel, menüvel, akár az egész család számára. A BLW tehát egy sajátos hozzátáplálási módszer, a szilárd ételek bevezetésére, a pürék helyett falatkás megoldással.

Én azt gondolom, akár a hagyományos étkeztetést, akár a BLW táplálást is választja valaki, nem befolyásolja, hogy mennyire lesz majd válogatós a gyerek, a legújabb tanulmányok szerint nem függ ettől.

Ha valakinek szimpatikussá válik a BLW étkezés, számukra, azaz babáik számára ajánlunk néhány kézzel ehető ételt. (Itt ismételném önmagam, hogy még véletlenül sem és még egy fél percre sem hagyhatjuk egyedül a babát)

BLW kompatibilis az avokádó, a kölesgolyó, a krékerek, az áfonya, a banánkarikák, a brokkoli picire szelve, a sütőtök, a karfiol, a rántotta, a sajtok szétmorzsolva, a darálthús, a tészták, puha barack, krumpli kicsire kockázva, a rizs, édesburgonya, a cukkini, a puhára főzött répa.

Aki elkezdi a hozzátáplálást akár BLW, akár hagyományos módon, figyeljen arra, hogy mindig az életkornak megfelelő ételeket készítsen a babájának.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Kutyák hatása a gyerekekre

Szakemberek szinte testvéri kötelékhez hasonlítják a kutya és a gyermek barátságát, ugyanis minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Ez csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és támogatja a szocializációjukat.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.