Menü

Mit jelent a BLW hozzátáplálás?

Magyarországon hivatalosan 6 hónapos korban lehet megkezdeni a hozzátáplálást, illetve akkor, amikor a baba már biztonsággal tud egyedül ülni és a szájához venni az ételeket. Mit jelent a BLW hozzátáplálás és miben tér el a hagyományostól?

A BLW rövidítés a „baby-led weaning” kifejezésből ered (mondjuk ezt én se tudtam volna, de utánanéztem) lényegében az igény szerinti hozzátáplálást jelenti, ha gyorsan szeretném magyarázni és lefordítani. A BLW egy olyan táplálás, melynél nem pürésítünk, nincs etetőcumi, nincs etetőkanál. A baba önállóan eszik.

Ez így elég furán hangzik, pláne elsőgyerekes anyukák néznek csodálkozva, mások ennek lelkes hívei és támogatják, sőt szorgalmazzák, hogy az ételt a baba ne turmixolva kapja, hanem vehesse kézbe.

Akik e módszert követik, nem adnak sárgarépapürét a kicsiknek, hanem répát párolnak és karikákra felszeletelve, vagy vékony csíkokra vágva kínálják fel a babájuknak, az étkezések pedig lehetőleg a családdal együtt történnek, így a kicsi a kezdetektől együtt ehet a családtagokkal.

Olyan szilárd ételekkel lehet próbálkozni, amit meg tudnak fogni az ujjacskáikkal.

A BLW hozzátáplálás előnyei közé sorolják, hogy a baba viszonylag korán megtanul egyedül, önállóan enni, többféle ételt megkóstol, szeretnek később is együtt enni a családdal, s kevésbé válogatósak.

Természetesen ezek nagyon apró falatkákat jelentenek, biztonságosan elfogyasztva, mindig felnőtt felügyelete mellett, amikor a baba már stabilan ül. Másképp ezt a módszert el sem tudnám képzelni és ki se merném próbálni.

Érdekesség, hogy ma már létezik BLW szakácskönyv is, rengeteg recepttel, menüvel, akár az egész család számára. A BLW tehát egy sajátos hozzátáplálási módszer, a szilárd ételek bevezetésére, a pürék helyett falatkás megoldással.

Én azt gondolom, akár a hagyományos étkeztetést, akár a BLW táplálást is választja valaki, nem befolyásolja, hogy mennyire lesz majd válogatós a gyerek, a legújabb tanulmányok szerint nem függ ettől.

Ha valakinek szimpatikussá válik a BLW étkezés, számukra, azaz babáik számára ajánlunk néhány kézzel ehető ételt. (Itt ismételném önmagam, hogy még véletlenül sem és még egy fél percre sem hagyhatjuk egyedül a babát)

BLW kompatibilis az avokádó, a kölesgolyó, a krékerek, az áfonya, a banánkarikák, a brokkoli picire szelve, a sütőtök, a karfiol, a rántotta, a sajtok szétmorzsolva, a darálthús, a tészták, puha barack, krumpli kicsire kockázva, a rizs, édesburgonya, a cukkini, a puhára főzött répa.

Aki elkezdi a hozzátáplálást akár BLW, akár hagyományos módon, figyeljen arra, hogy mindig az életkornak megfelelő ételeket készítsen a babájának.

Ha pótvizsgázik a gyerek…

Több okból is előfordulhat, hogy valakinek osztályozóvizsgát, javítóvizsgát kell tennie, nem feltétlen hanyag volt, lehet, hogy betegség miatt maradt ki sokáig az iskolából, vagy egész más oka van annak, hogy tanév közben nem sikerült valamely tantárgyat kellőképp elsajátítani, az augusztusi pótvizsgákon újra lehetőséget kapnak a diákok. Hogyan készítsük fel a gyereket a pótvizsgára?

Anya, aki nélkül nem menne

Az anya az a személy, aki mindent egyben tart. Anya főz, mos, takarít, gyereket rendez, életet koordinál, bevásárol. Félreértés ne essék, a férfiak szép szerepet vállalhatnak ebben, de mi van akkor, ha túl sok tennivaló hárul anyára és kidől a sorból?

Az úszás jótékony hatásai gyermekkorban

Amikor a középső fiam az iskolai szűrésről egy ortopédiai beutalóval és egy hanyagtartásról, gerincferdülésről szóló papírral érkezett haza, kissé megijedtem. Kicsi kora óta odafigyelek milyen cipőt hord, sportol, egészségesen eszik, most mihez kezdjek ezzel a problémával. Akik hasonló cipőben járnak, nekik ajánlott mai írásomat.

Hogyan foglaljuk le a gyerekeinket nyári szünetben?

Három gyerekkel vagyok itthon a nyári szünetben. Szerintem ennyi bevezető a témához pont elég. Elképesztően nehéz feladat a három fiamat szórakoztatni, pláne, ha ezt pénztárcabarát módon szeretném megoldani. Összeállításunkban erre gyűjtöttem tippeket, szerencsére a világháló segít az ötletelésben, én pedig most csokorba szedtem a legjobbakat.

Kánikula kisbabával

Sokan szeretjük a nyarat, a strandolást, a nyaralást, az utazást, azonban kisbabánkat a nyári nagy melegben különösen óvni kell, hiszen a hőség rájuk nézve veszélyes lehet. néhány tanács betartásával elkerülhetjük a kánikula okozta kellemetlenségeket, problémákat.