Menü

Búzacsíra – hogyan neveljük otthon

A boltok polcain is találkozhatunk a búzacsírával, sokszor egészen borsos áron, nem véletlenül, hiszen tele van tápanyagokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és fehérjével. Egy kész egészségbombáról van szó, hiszen felsorolni is nehéz, mennyi értékes hatóanyag található benne. De hisz csak csíra, nem igaz?

Otthon is könnyen nevelhetünk magunknak búzacsírát, mindössze néhány bio búzamagra lesz szükségünk. Ha még nem csíráztattunk növényt, akkor sem lesz nehéz dolgunk. A legjobb módszer, ha a magokat egy üvegtálba tesszük, leöntjük vízzel és lefedjük egy gézlappal. Naponta locsoljuk, de ügyeljük rá, hogy álljanak a magok túlzottan a vízben és lehetőleg világos helyen csináljuk. A csírák nagyjából 1 héten belül leszedhető állapotban lesznek, ha elegendő fényt és vizet kapnak. Ha nem jutnak elég fényhez, később érik el ezt az állapotot.

A búzacsírából nyugodtan fogyasszunk akár minden nap. Kiváló kiegészítője lehet salátának, de akár joghurthoz is adhatjuk, összekeverhetjük magokkal, de főételek ’díszítésére’ is kiválóan alkalmas. A leszüretelt búzacsíra hűtőben pár napig eltartható, de ha kiszárítjuk és ledaráljuk, akár müzlibe vagy szószokba is belekeverhetjük.

Legfontosabb hatóanyagai az antioxidánsok, melyek köztudottan semlegesítik a szervezetünkben a szabadgyököket, amik károsítják a sejteket és gyorsítják az öregedést és növelik a gyulladások kialakulásának kockázatát. Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz vasat és káliumot, ami miatt szívvédő tulajdonsággal bír, illetve a koleszterinszintünkre is jó hatással van, mivel csökkenti a káros, vagyis LDL koleszterin mennyiségét a vérben.

Immunerősítő tulajdonsága sem elhanyagolható, ezt pedig a benne található szelénnek, klorofillnak és omega-3 zsírsavnak köszönhető. Bővelkedik E- és A-vitaminban is, valamint folsavtartalma miatt pedig várandós nőknek is ajánlják, mivel ez csökkenti a születési rendellenességek kialakulásának esélyét.

Az emésztésre is jó hatással van, mivel fokozza az anyagcserét, magas rosttartalma révén pedig hozzájárul a bél tisztításához és a méreganyagok eltávolításához. Annak ellenére, hogy élénkítő hatású, megnyugtatja az idegrendszert és csökkenti a stresszt, valamint az izomgörcsökre is jó hatással van.

A búzacsíra fogyasztásánál mindenképp fontos figyelembe venni, hogy glutént tartalmaz, így az erre érzékenyeknek sajnos kerülniük kell a fogyasztását.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.