Menü

Búzacsíra – hogyan neveljük otthon

A boltok polcain is találkozhatunk a búzacsírával, sokszor egészen borsos áron, nem véletlenül, hiszen tele van tápanyagokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és fehérjével. Egy kész egészségbombáról van szó, hiszen felsorolni is nehéz, mennyi értékes hatóanyag található benne. De hisz csak csíra, nem igaz?

Otthon is könnyen nevelhetünk magunknak búzacsírát, mindössze néhány bio búzamagra lesz szükségünk. Ha még nem csíráztattunk növényt, akkor sem lesz nehéz dolgunk. A legjobb módszer, ha a magokat egy üvegtálba tesszük, leöntjük vízzel és lefedjük egy gézlappal. Naponta locsoljuk, de ügyeljük rá, hogy álljanak a magok túlzottan a vízben és lehetőleg világos helyen csináljuk. A csírák nagyjából 1 héten belül leszedhető állapotban lesznek, ha elegendő fényt és vizet kapnak. Ha nem jutnak elég fényhez, később érik el ezt az állapotot.

A búzacsírából nyugodtan fogyasszunk akár minden nap. Kiváló kiegészítője lehet salátának, de akár joghurthoz is adhatjuk, összekeverhetjük magokkal, de főételek ’díszítésére’ is kiválóan alkalmas. A leszüretelt búzacsíra hűtőben pár napig eltartható, de ha kiszárítjuk és ledaráljuk, akár müzlibe vagy szószokba is belekeverhetjük.

Legfontosabb hatóanyagai az antioxidánsok, melyek köztudottan semlegesítik a szervezetünkben a szabadgyököket, amik károsítják a sejteket és gyorsítják az öregedést és növelik a gyulladások kialakulásának kockázatát. Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz vasat és káliumot, ami miatt szívvédő tulajdonsággal bír, illetve a koleszterinszintünkre is jó hatással van, mivel csökkenti a káros, vagyis LDL koleszterin mennyiségét a vérben.

Immunerősítő tulajdonsága sem elhanyagolható, ezt pedig a benne található szelénnek, klorofillnak és omega-3 zsírsavnak köszönhető. Bővelkedik E- és A-vitaminban is, valamint folsavtartalma miatt pedig várandós nőknek is ajánlják, mivel ez csökkenti a születési rendellenességek kialakulásának esélyét.

Az emésztésre is jó hatással van, mivel fokozza az anyagcserét, magas rosttartalma révén pedig hozzájárul a bél tisztításához és a méreganyagok eltávolításához. Annak ellenére, hogy élénkítő hatású, megnyugtatja az idegrendszert és csökkenti a stresszt, valamint az izomgörcsökre is jó hatással van.

A búzacsíra fogyasztásánál mindenképp fontos figyelembe venni, hogy glutént tartalmaz, így az erre érzékenyeknek sajnos kerülniük kell a fogyasztását.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!