Búzacsíra – hogyan neveljük otthon
- Dátum: 2022.01.04., 15:45
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- A-vitamin, antioxidáns, búzacsíra, csíra, E-vitamin, egészség, emésztés, folsav, gyulladáscsökkentő, izomgörcs, kálium, klorofill, omega-3 zsírsav, rost, stresszoldó, szelén, vas, vitamin
A boltok polcain is találkozhatunk a búzacsírával, sokszor egészen borsos áron, nem véletlenül, hiszen tele van tápanyagokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és fehérjével. Egy kész egészségbombáról van szó, hiszen felsorolni is nehéz, mennyi értékes hatóanyag található benne. De hisz csak csíra, nem igaz?
Otthon is könnyen nevelhetünk magunknak búzacsírát, mindössze néhány bio búzamagra lesz szükségünk. Ha még nem csíráztattunk növényt, akkor sem lesz nehéz dolgunk. A legjobb módszer, ha a magokat egy üvegtálba tesszük, leöntjük vízzel és lefedjük egy gézlappal. Naponta locsoljuk, de ügyeljük rá, hogy álljanak a magok túlzottan a vízben és lehetőleg világos helyen csináljuk. A csírák nagyjából 1 héten belül leszedhető állapotban lesznek, ha elegendő fényt és vizet kapnak. Ha nem jutnak elég fényhez, később érik el ezt az állapotot.
A búzacsírából nyugodtan fogyasszunk akár minden nap. Kiváló kiegészítője lehet salátának, de akár joghurthoz is adhatjuk, összekeverhetjük magokkal, de főételek ’díszítésére’ is kiválóan alkalmas. A leszüretelt búzacsíra hűtőben pár napig eltartható, de ha kiszárítjuk és ledaráljuk, akár müzlibe vagy szószokba is belekeverhetjük.
Legfontosabb hatóanyagai az antioxidánsok, melyek köztudottan semlegesítik a szervezetünkben a szabadgyököket, amik károsítják a sejteket és gyorsítják az öregedést és növelik a gyulladások kialakulásának kockázatát. Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz vasat és káliumot, ami miatt szívvédő tulajdonsággal bír, illetve a koleszterinszintünkre is jó hatással van, mivel csökkenti a káros, vagyis LDL koleszterin mennyiségét a vérben.
Immunerősítő tulajdonsága sem elhanyagolható, ezt pedig a benne található szelénnek, klorofillnak és omega-3 zsírsavnak köszönhető. Bővelkedik E- és A-vitaminban is, valamint folsavtartalma miatt pedig várandós nőknek is ajánlják, mivel ez csökkenti a születési rendellenességek kialakulásának esélyét.
Az emésztésre is jó hatással van, mivel fokozza az anyagcserét, magas rosttartalma révén pedig hozzájárul a bél tisztításához és a méreganyagok eltávolításához. Annak ellenére, hogy élénkítő hatású, megnyugtatja az idegrendszert és csökkenti a stresszt, valamint az izomgörcsökre is jó hatással van.
A búzacsíra fogyasztásánál mindenképp fontos figyelembe venni, hogy glutént tartalmaz, így az erre érzékenyeknek sajnos kerülniük kell a fogyasztását.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.
Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.
Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?
Mit rejt egy energiaital? A koffein hatása a fiatal szervezetre

Egyre inkább köztudott, hogy az üdítők világa vonzza a kamaszokat. A 2024-es magyarországi korhatárosítás, amely nemrégiben lépett életbe megtiltotta az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak, bizonyos feltételek mellett. A döntést sokan felesleges szabályozásnak, mások bölcs lépésnek tartják. Azonban az biztos, hogy a koffeinen túl más adalékanyagok is veszélyt jelentenek. Ugyanis a serkentő löttyök tömkelege nem csak tömény erő dobozba zárva, hanem komplexebb termékek sokasága.