Menü

Érdekes tudnivalók az articsókáról

Az articsóka származását tekintve Észak-Afrikában őshonos növényfaj, már az ókori kultúrákban is kiemelt ínyencségnek számított, ugyanis afrodiziákumnak vélték.

Jelenleg Európában a déli országokban (Olaszország, Spanyolország) termesztik, éppen ezért szerves részét is képzi ezeknek az országoknak, illetve Franciaország gasztronómiájának is. Magyarországon sokáig nem élelmiszerként, hanem dísznövényként tartották, hatalmas méretű, dekoratív bimbóiért és a bogáncsra emlékeztető, bíborlila virágáért. A bíbor virágzat mellett az articsóka levelei is figyelemre méltóak: ezek filces tapintású, puha szőrrel borított növényi részek.

Hol kapható articsóka Magyarországon?

A friss articsóka ritkaságnak számít Magyarországon, hiszen nem képzi részét a helyi gasztronómiának, leginkább ínyencségnek használjuk azt, vagy külföldi éttermekben kóstolhatjuk meg. Mivel az articsóka nem egy általános élelmiszer, sajnos nem, vagy csak nagyon ritkán vásárolhatjuk meg azt az ismert nagy áruházláncok polcain. Az articsóka leginkább gourmet élelmiszerboltokban, vagy magától a termelőtől szerezhető be, akikkel az interneten könnyűszerrel felvehetjük a kapcsolatot és ellátogathatunk hozzájuk, vagy a piacra, ahol értékesítenek.

Univerzális articsóka recept

Az articsóka fogyasztható nyersen, felkockázva, articsóka saláta formájában, valamilyen öntettel kísérve, vagy megpárolhatjuk, megsüthetjük, sőt, grillezhetjük is. A legegyszerűbb articsóka recept az articsóka főzése vagy párolása: az articsóka 10 percen belül puha és ízletes lesz, azonban ügyeljünk arra, hogy ne főzzük péppé! Ha mégis bekövetkezik az utóbbi eset, akár az articsóka pesto vagy valamilyen articsóka mártás elkészítését is fontolóra vehetjük. Az articsóka egyébként pizzafeltétként is népszerű eleség. Az articsóka szíve félbe vágva egyszerűen megsüthető sütőben vagy serpenyőben, illetve meg is grillezhető akár grillfunkciós sütőben, akár szabad tűz fölött. Átpiríthatjuk olívaolajon vagy habzó vajban is, az articsókához minden zsiradék illik, azonban arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy ne fűszerezzük túl, ugyanis az articsóka igazi különlegességét egyedi, eredeti íze adja.

Az articsóka felhasználása

Ahogy fent írtuk, az articsóka virágrügyét borító kemény, sziromszerű pikkelyek bármilyen dekoratívak is legyenek, nem ehetőek. Ezeket a kemény részeket el kell távolítanunk a termésről, ugyanis alattuk található az articsókaszív, a növény ténylegesen ehető, zsenge része. Az articsóka íze önmagában is erőteljes, jellegzetes, éppen ezért nem szükséges fűszerezni, viszont számos mártás illik mellé.

Az articsókát bármilyen módon elkészíthetjük: rajtunk múlik, hogy főzzük, pároljuk, blansírozzuk, sütjük, vagy csak marináljuk valamilyen lében, az articsóka minden esetben különleges étel. Az elkészített articsóka szívhez remekül illik a rácsepegtetett citromé, vagy a citromos marinád, ami csak még inkább kihangsúlyozza az articsóka karakterességét. Az articsóka a tányéron köretként és főelemként is egyaránt megállja a helyét, népszerű a mediterrán gasztronómiában, illetve a vegetárius, vegán konyhán is.

Milyen íze van az articsókának?

Az articsóka íze első kóstolásra édeskés, sokakat zöldborsóra vagy káposztára emlékeztet. Az articsóka textúrája, akár friss, akár konzerv articsóka virágbimbókból készül, leginkább az utóbbira emlékeztet, világos zöld színe, puhasága miatt.

A citromos, esetleg ecetes ízesítésnek köszönhetően egy izgalmas édes-savanyú kombinációt kaphatunk, amellyel bármilyen asztaltársaságot lenyűgözhetünk.

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.