Menü

Érdekes tudnivalók az articsókáról

Az articsóka származását tekintve Észak-Afrikában őshonos növényfaj, már az ókori kultúrákban is kiemelt ínyencségnek számított, ugyanis afrodiziákumnak vélték.

Jelenleg Európában a déli országokban (Olaszország, Spanyolország) termesztik, éppen ezért szerves részét is képzi ezeknek az országoknak, illetve Franciaország gasztronómiájának is. Magyarországon sokáig nem élelmiszerként, hanem dísznövényként tartották, hatalmas méretű, dekoratív bimbóiért és a bogáncsra emlékeztető, bíborlila virágáért. A bíbor virágzat mellett az articsóka levelei is figyelemre méltóak: ezek filces tapintású, puha szőrrel borított növényi részek.

Hol kapható articsóka Magyarországon?

A friss articsóka ritkaságnak számít Magyarországon, hiszen nem képzi részét a helyi gasztronómiának, leginkább ínyencségnek használjuk azt, vagy külföldi éttermekben kóstolhatjuk meg. Mivel az articsóka nem egy általános élelmiszer, sajnos nem, vagy csak nagyon ritkán vásárolhatjuk meg azt az ismert nagy áruházláncok polcain. Az articsóka leginkább gourmet élelmiszerboltokban, vagy magától a termelőtől szerezhető be, akikkel az interneten könnyűszerrel felvehetjük a kapcsolatot és ellátogathatunk hozzájuk, vagy a piacra, ahol értékesítenek.

Univerzális articsóka recept

Az articsóka fogyasztható nyersen, felkockázva, articsóka saláta formájában, valamilyen öntettel kísérve, vagy megpárolhatjuk, megsüthetjük, sőt, grillezhetjük is. A legegyszerűbb articsóka recept az articsóka főzése vagy párolása: az articsóka 10 percen belül puha és ízletes lesz, azonban ügyeljünk arra, hogy ne főzzük péppé! Ha mégis bekövetkezik az utóbbi eset, akár az articsóka pesto vagy valamilyen articsóka mártás elkészítését is fontolóra vehetjük. Az articsóka egyébként pizzafeltétként is népszerű eleség. Az articsóka szíve félbe vágva egyszerűen megsüthető sütőben vagy serpenyőben, illetve meg is grillezhető akár grillfunkciós sütőben, akár szabad tűz fölött. Átpiríthatjuk olívaolajon vagy habzó vajban is, az articsókához minden zsiradék illik, azonban arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy ne fűszerezzük túl, ugyanis az articsóka igazi különlegességét egyedi, eredeti íze adja.

Az articsóka felhasználása

Ahogy fent írtuk, az articsóka virágrügyét borító kemény, sziromszerű pikkelyek bármilyen dekoratívak is legyenek, nem ehetőek. Ezeket a kemény részeket el kell távolítanunk a termésről, ugyanis alattuk található az articsókaszív, a növény ténylegesen ehető, zsenge része. Az articsóka íze önmagában is erőteljes, jellegzetes, éppen ezért nem szükséges fűszerezni, viszont számos mártás illik mellé.

Az articsókát bármilyen módon elkészíthetjük: rajtunk múlik, hogy főzzük, pároljuk, blansírozzuk, sütjük, vagy csak marináljuk valamilyen lében, az articsóka minden esetben különleges étel. Az elkészített articsóka szívhez remekül illik a rácsepegtetett citromé, vagy a citromos marinád, ami csak még inkább kihangsúlyozza az articsóka karakterességét. Az articsóka a tányéron köretként és főelemként is egyaránt megállja a helyét, népszerű a mediterrán gasztronómiában, illetve a vegetárius, vegán konyhán is.

Milyen íze van az articsókának?

Az articsóka íze első kóstolásra édeskés, sokakat zöldborsóra vagy káposztára emlékeztet. Az articsóka textúrája, akár friss, akár konzerv articsóka virágbimbókból készül, leginkább az utóbbira emlékeztet, világos zöld színe, puhasága miatt.

A citromos, esetleg ecetes ízesítésnek köszönhetően egy izgalmas édes-savanyú kombinációt kaphatunk, amellyel bármilyen asztaltársaságot lenyűgözhetünk.

A-vitamin vagy béta-karotin

Nem csak az A-vitamin legfontosabb forrása, de sok betegség is megelőzhető a béta-karotinnal.

Készítsd el a saját házi pestodat!

Ha te is odavagy a bolti verzióért, de szeretnéd kipróbálni, vajon mennyire bonyolult otthon elkészíteni, vagy egyszerűen csak biztosra akarsz menni, milyen összetevőkkel dolgozol, és tudni, hogy amit elfogyasztasz, valóban mit tartalmaz, kattints!

Babérlevél, a népi gyógymód egyik alapköve

Mindenki ismeri a babérlevelet, hiszen a konyhában előszeretettel használjuk fűszerként, főleg ételek savanykás mellékízéért felelős, de vajon hánya tudják, hogy mi mindenre is jó még?

A raclette sajt készítésének titkai

A raclette-et Svájcban a múlt évszázad végén „fedezték fel”. Wallis szőlőhegyein a szüret végén már igencsak csípős hideg volt, szívesen ettek volna valami meleget. Minthogy a svájci hegyek telis teli vannak tehenekkel, a kamrák és pincék mindig dugig vannak finomabbnál finomabb sajttal.

Melyik csokoládét válasszuk?

Mint tudjuk, a csokoládé nem éppen a diéták alapeleme, azonban ezek közül is választhatunk jót és rosszat. Mutatjuk, hogyan érdemes dönteni.