Menü

Tiltott tevékenységek ha meg vagyunk fázva

Sokat ronthatunk a náthás betegségen azzal, ha nem tartunk be néhány egyszerű javaslatot. Októbertől márciusig tart a náthás megbetegedések szezonja. Ezek a betegségek, amelyeket a köznyelvben megfázásnak hívunk, tüsszögéssel, orrfolyással, esetleg köhögéssel, lázzal járnak, de szerencsére az esetek nagy többségében komplikációk nélkül zajlanak le.

Bár széles körben elterjedt, hogy ilyenkor nincs mit tenni, mert a nátha gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap, ez nem teljesen igaz. Gyógyszerre (különösen antibiotikumra) az esetek jelentős részében valóban nincs szükség, de a beteg viselkedése komolyan befolyásolja, hogy mennyi idő alatt, mekkora kellemetlenségekkel vészelhetik át a náthát. Mit NEM ajánlatos tenni ilyenkor?

1. Úgy csinálni, mintha nem lenne beteg

Sokan úgy tesznek, mintha nem történt volna velük semmi, egy kis nátha nem akadályozza sem a munkát, sem a sportot. Ez több szempontból is rossz: egyrészt emberek között terjesztik a vírust, másrészt nem támogatják a szervezetüket, hogy megküzdjön a betegséggel. Ha nem adunk legalább egy kis időt a szervezetnek, különösen, ha lázas betegek vagyunk, akkor a tünetek súlyosbodhatnak, a gyógyulás pedig biztosan tovább tart.

2. Túl kevés alvás

Ahhoz, hogy az immunrendszer fel tudja venni a harcot a vírusokkal, kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű alvás. Ha valaki kevesebb, mint 7 órát alszik naponta, és ez viszonylag hosszú időn át így marad, megháromszorozza a kockázatát, hogy elkap valamilyen vírusos betegséget. Ha a megfázás tünetei, az orrdugulás, a köhögés miatt nem tud eleget aludni éjjel, akkor egy délutáni alvással ajánlott bepótolni a kimaradt pihenést.

3. Alkohol és kávé

Még mindig tartja magát a tévhit, hogy a vírusok ellen jó, ha az ember megiszik például egy pohárka pálinkát. Ez azonban nem igaz, az alkohol feleslegesen terheli a beteg szervezetet, súlyosbítja a tüneteket, gátolja a gyógyszerek megfelelő felszívódását. A rendszeres kávéfogyasztók betegen sem szívesen mondanak le a koffeinről, pedig ilyenkor érdemes kevesebbet fogyasztani belőle, ugyanis az alkoholhoz hasonlóan dehidratálja a szervezetet.

4. Túl sok stressz

Sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy a betegség ideje alatt teljesen kimaradjanak a munkából. Ha otthonról folytatják a feladataikat, és ugyanolyan nagy mennyiségű stressz éri őket, mint korábban, azzal biztosan hátráltatják a gyógyulást. Érdemes ilyenkor néhány napot valóban pihenéssel tölteni, mert összességében kevesebb kihagyott munkaórát jelent majd a végén

Bár szinte mindenki kívülről fújja, hogy megfázásos tünetek esetén sok folyadékot kell inni, ezt nem mindenki tartja be. Pedig a folyadék legyen az tea, víz, cukormentes gyümölcs vagy zöldséglé, leves – segít regenerálni a láztól dehidratálttá vált szervezetet, oldja a nyákot, megkönnyíti a felköhögést.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.