Menü

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad. A liofilizálás vagy fagyasztva szárítás tartósításra szolgáló víztelenítés, mely három lépésből álló folyamat: fagyasztásból, majd két lépcsőben történő szárításból tevődik össze.

A liofilezett anyagokat hűtés nélkül tárolhatjuk, szobahőmérsékleten, méghozzá akár éveken keresztül, hiszen a folyamat az élelmiszerek hosszú idejű eltarthatóságát tudja biztosítani. Az élelmiszerek nem romlanak meg, ami annak köszönhető, hogy víz hiányában nem élnek meg rajta a mikroorganizmusok. Mivel a fagyasztva szárítás során az íz- és illatanyagok változatlanul megmaradnak, ezért ez kedvelt eljárás az élelmiszerek tartósítására is.

A fagyasztva szárítás tehát egyszerűen megfogalmazva egy víztelenítési eljárás, melynek legnagyobb előnye, hogy a hasznos tápanyagok benne maradnak a liofilizált anyagban. A liofilizálás kíméletes módszer, ugyanakkor igen költséges, mert speciális berendezés, úgynevezett liofilizátor szükséges hozzá.

A liofilizálásnak több lépcsőfoka van, elsőként a szárítandó anyagot szétosztják tálcákra, és beteszik a liofilizáló gépbe, majd lehűtik, megfagyasztják az anyagot, ezután a liofilizáló berendezés belsejéből elszívják a levegőt és csökkentik a nyomást.

A kialakult alacsony légnyomás mellett megindul a víz szabályozott párolgása, majd bekövetkezik a szublimáció.

A szárítási ciklus során elkezdik a tálcákat melegíteni, 20°C-os véghőmérsékletig. A szárítási ciklus 24-48 órán keresztül tart, melynek a végén a liofilizátorban visszaállítják a szokásos légnyomást, s máris elkészül a kíméletesen megszárított kész, liofilizált zöldség, gyümölcs, melynek értékes összetevői nem károsodtak, beltartalmi értékei megmaradtak és mely eljárás során semmiféle kémiai adalékra nem volt szükség.

A liofilizált termékben nemcsak a fontos tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok) maradnak benne, hanem az íz, a szín és az illatanyagok is.

A zöldségek, gyümölcsök szerkezete megmarad a szárítás során, ezáltal a kész termék nem deformálódik, megőrzi küllemét, így akár díszítésre is felhasználhatóak.

A liofilizált élelmiszerek rengeteg vitamint, egyéb értékes tápanyagot tartalmaznak, erősítik az immunrendszert, alacsony kalóriatartalmúak, egészségesek, rostokban gazdagok, támogatják a diétát. Érdemes vásárláskor ezeket az élelmiszereket keresni.

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.