Menü

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad. A liofilizálás vagy fagyasztva szárítás tartósításra szolgáló víztelenítés, mely három lépésből álló folyamat: fagyasztásból, majd két lépcsőben történő szárításból tevődik össze.

A liofilezett anyagokat hűtés nélkül tárolhatjuk, szobahőmérsékleten, méghozzá akár éveken keresztül, hiszen a folyamat az élelmiszerek hosszú idejű eltarthatóságát tudja biztosítani. Az élelmiszerek nem romlanak meg, ami annak köszönhető, hogy víz hiányában nem élnek meg rajta a mikroorganizmusok. Mivel a fagyasztva szárítás során az íz- és illatanyagok változatlanul megmaradnak, ezért ez kedvelt eljárás az élelmiszerek tartósítására is.

A fagyasztva szárítás tehát egyszerűen megfogalmazva egy víztelenítési eljárás, melynek legnagyobb előnye, hogy a hasznos tápanyagok benne maradnak a liofilizált anyagban. A liofilizálás kíméletes módszer, ugyanakkor igen költséges, mert speciális berendezés, úgynevezett liofilizátor szükséges hozzá.

A liofilizálásnak több lépcsőfoka van, elsőként a szárítandó anyagot szétosztják tálcákra, és beteszik a liofilizáló gépbe, majd lehűtik, megfagyasztják az anyagot, ezután a liofilizáló berendezés belsejéből elszívják a levegőt és csökkentik a nyomást.

A kialakult alacsony légnyomás mellett megindul a víz szabályozott párolgása, majd bekövetkezik a szublimáció.

A szárítási ciklus során elkezdik a tálcákat melegíteni, 20°C-os véghőmérsékletig. A szárítási ciklus 24-48 órán keresztül tart, melynek a végén a liofilizátorban visszaállítják a szokásos légnyomást, s máris elkészül a kíméletesen megszárított kész, liofilizált zöldség, gyümölcs, melynek értékes összetevői nem károsodtak, beltartalmi értékei megmaradtak és mely eljárás során semmiféle kémiai adalékra nem volt szükség.

A liofilizált termékben nemcsak a fontos tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok) maradnak benne, hanem az íz, a szín és az illatanyagok is.

A zöldségek, gyümölcsök szerkezete megmarad a szárítás során, ezáltal a kész termék nem deformálódik, megőrzi küllemét, így akár díszítésre is felhasználhatóak.

A liofilizált élelmiszerek rengeteg vitamint, egyéb értékes tápanyagot tartalmaznak, erősítik az immunrendszert, alacsony kalóriatartalmúak, egészségesek, rostokban gazdagok, támogatják a diétát. Érdemes vásárláskor ezeket az élelmiszereket keresni.

Hatékony energetizáló gyógynövény

Fáradt és lehangolt? Sajnos nem léteznek varázslatok, amelyektől egy pillanat alatt felfrissülünk. Léteznek azonban természetes gyógynövények, amelyek fellendítik az energiaszintjeinket. Adjunk erőt a testünknek ezzel a tíz növénnyel, hogy leküzdhesse az ilyen lehangolt pillanatokat!

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.

Dekorációs ötletek teraszra

Az őszi lombhullásig szinte minden szabad időt szívesen tölt el a család egy meghitt teraszon, ahol helyet kaphatnak a kerti ülőgarnitúra mellett a szolár lámpák, növények, dekortárgyak, gyertyák. Egy kert és hozzá egy terasz folyamatos elfoglaltságot ad az embernek őszig, de érdemes dolgozni érte

Égési sérülések kisgyermekkorban

A kisgyermekkorban sajnos gyakoriak a balesetek, hiszen az örökmozgók folyton lendületben vannak, szaladgálnak, kúsznak-másznak, felmásznak, belenyúlnak, kipakolnak, bemásznak, bebújnak, leesnek, nekiszaladnak, beütik, megégetik és még sorolhatnám. Sajnos a kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését az égések okozzák.