Elhanyagolt csodaszerünk – a homoktövis
- Dátum: 2022.01.21., 05:17
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- antioxidáns, anyagcsere, ásványi anyag, asztma, csodaszer, emésztés, érrendszer, gyógynövény, hajhullás, homoktövis, immunrendszer, meddőség, megfázás, öregedés, sebgyógyulás, szív, vas, vércukorszint, vérszegénység, vitamin
A homoktövis eredetileg Ázsiában volt őshonos, de ma már az egész világon megtalálható, csakúgy, mint Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában is szinte mindenhol. Főként vízparti és vízközeli helyeken nő, de sziklákon és hegyvidéken sem ritka. Magyarországon a Duna mentén és a Balaton partján gyakori, valamint védett növénynek számít.
De mitől is csodaszer ez a bogyós gyümölcs? Bár általában ősszel és télen fogyasztják, egész évben hasznos lehet, mert amellett, hogy tele van vitaminokkal, antioxidáns és ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható. Ráadásul nem csak pozitív egészségügyi hatása miatt érdemes fogyasztani, hanem íze miatt is; a konyhában számtalan módon felhasználható.
Bár néhány kivételes esetben nem ajánlott a fogyasztása, mint például szoptatás alatt, asztmás betegeknél és emésztőrendszeri problémákkal küzdőknél, de minden más esetben akár kúraszerűen, rendszeresen is érdemes fogyasztani, hiszen ez a gyümölcs nem csak íze miatt közkedvelt, de szinte a legtöbb általános betegség esetén is segítséget nyújt, mint például megfázás, gyomorégés, magas vércukorszint és érelmeszesedés, sőt, kisebb külső sérüléseken is alkalmazható.
Számos pozitív hatása közül az egyik legfontosabb, hogy védi és erősíti az immunrendszert, ezzel növelve a szervezet ellenálló képességét, valamint véd a különböző fertőzések ellen és javítja az általános egészségügyi állapotot. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük C-vitamint, B-vitamint, E-vitamint, valamint vasat is, ami miatt a vérszegénységgel küzdőknek is érdemes rendszeresen fogyasztani belőle.
Ezen kívül antioxidáns tartalma miatt késlelteti az öregedési folyamatot, valamint fokozza az anyagcserét, ami a diétázóknak is jó hír, hiszen tökéletes nassolnivaló készíthető belőle, amit bármikor nyugodtan fogyaszthatunk. Magas C-vitamin tartalma is támogatja az immunrendszert, illetve véd a megfázás ellen.
A szív-és érrendszerre is pozitív hatása van, többek között lassítja az érelmeszesedést és csökkenti a vércukorszintet, így idős embereknek különösen ajánlott a fogyasztása, különösen, ha érelmeszesedéssel vagy magas vércukorszinttel küzdenek.
Szintén magas antioxidáns tartalmának köszönheti azt a tulajdonságát, hogy felgyorsítja a sebgyógyulást. Kenőcs formájában alkalmazva nyugodtan kenjünk a sebre, mert nem csak segít a gyógyulásban, hanem fertőtleníti is a sérülést.
Hajhullás ellen is gyakran ajánlják, több homoktövissel készült sampon és hajápoló szer is kapható, valamint pozitív hatással van az emésztésre is, ezen kívül pedig meddőség esetén kiegészítő kezelésként szokták ajánlani, mivel növeli a termékenységet.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.