Elhanyagolt csodaszerünk – a homoktövis
- Dátum: 2022.01.21., 05:17
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- antioxidáns, anyagcsere, ásványi anyag, asztma, csodaszer, emésztés, érrendszer, gyógynövény, hajhullás, homoktövis, immunrendszer, meddőség, megfázás, öregedés, sebgyógyulás, szív, vas, vércukorszint, vérszegénység, vitamin
A homoktövis eredetileg Ázsiában volt őshonos, de ma már az egész világon megtalálható, csakúgy, mint Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában is szinte mindenhol. Főként vízparti és vízközeli helyeken nő, de sziklákon és hegyvidéken sem ritka. Magyarországon a Duna mentén és a Balaton partján gyakori, valamint védett növénynek számít.
De mitől is csodaszer ez a bogyós gyümölcs? Bár általában ősszel és télen fogyasztják, egész évben hasznos lehet, mert amellett, hogy tele van vitaminokkal, antioxidáns és ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható. Ráadásul nem csak pozitív egészségügyi hatása miatt érdemes fogyasztani, hanem íze miatt is; a konyhában számtalan módon felhasználható.
Bár néhány kivételes esetben nem ajánlott a fogyasztása, mint például szoptatás alatt, asztmás betegeknél és emésztőrendszeri problémákkal küzdőknél, de minden más esetben akár kúraszerűen, rendszeresen is érdemes fogyasztani, hiszen ez a gyümölcs nem csak íze miatt közkedvelt, de szinte a legtöbb általános betegség esetén is segítséget nyújt, mint például megfázás, gyomorégés, magas vércukorszint és érelmeszesedés, sőt, kisebb külső sérüléseken is alkalmazható.
Számos pozitív hatása közül az egyik legfontosabb, hogy védi és erősíti az immunrendszert, ezzel növelve a szervezet ellenálló képességét, valamint véd a különböző fertőzések ellen és javítja az általános egészségügyi állapotot. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük C-vitamint, B-vitamint, E-vitamint, valamint vasat is, ami miatt a vérszegénységgel küzdőknek is érdemes rendszeresen fogyasztani belőle.
Ezen kívül antioxidáns tartalma miatt késlelteti az öregedési folyamatot, valamint fokozza az anyagcserét, ami a diétázóknak is jó hír, hiszen tökéletes nassolnivaló készíthető belőle, amit bármikor nyugodtan fogyaszthatunk. Magas C-vitamin tartalma is támogatja az immunrendszert, illetve véd a megfázás ellen.
A szív-és érrendszerre is pozitív hatása van, többek között lassítja az érelmeszesedést és csökkenti a vércukorszintet, így idős embereknek különösen ajánlott a fogyasztása, különösen, ha érelmeszesedéssel vagy magas vércukorszinttel küzdenek.
Szintén magas antioxidáns tartalmának köszönheti azt a tulajdonságát, hogy felgyorsítja a sebgyógyulást. Kenőcs formájában alkalmazva nyugodtan kenjünk a sebre, mert nem csak segít a gyógyulásban, hanem fertőtleníti is a sérülést.
Hajhullás ellen is gyakran ajánlják, több homoktövissel készült sampon és hajápoló szer is kapható, valamint pozitív hatással van az emésztésre is, ezen kívül pedig meddőség esetén kiegészítő kezelésként szokták ajánlani, mivel növeli a termékenységet.
Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.
Élelmiszerek és adalékanyagok

Az élelmiszergyártás során 3000-nél is több különböző adalékot használnak a termékek megjelenésének, ízének és eltarthatóságának javítására. Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása szigorú feltételekhez kötött, ugyanis egy részük ártalmas lehet.
Vitaminok a szellemi egészségünkhöz

Testünknek különféle tápanyagokra van szüksége a megfelelő működéshez. Ahogy például az erős csontokhoz kalcium kell, a jó emésztéshez és megfelelő bélműködéshez rostok, úgy az agyunk számára is vannak fontos vitaminok és ásványi anyagok. Melyek a legfontosabb vitaminok és tápanyagok a szellemi egészségünkhöz?
A dió részeinek gyógyító hatása

A dió nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Nem csak a dióbél használható fel, hanem a termés majdnem minden része.
A fermentálásról

A fermentált zöldségek nemcsak azért annyira egészségesek, mert hőkezelés nélkül, nyersen, minden tápértékével együtt fogyaszthatjuk őket, hanem mert a számunkra oly fontos pre- és probiotikumokat tartalmazzák.