Menü

A leggyakoribb mérgező szobanövény

Sokféle veszélyforrás leselkedik a kisgyerekekre otthonunkban, nem lehet az asztalon felejteni egy kést, biztonságossá kell tenni a konnektorokat, kerítéssel vigyázzuk épségét, ahol lépcső veszélye fenyeget, elpakoljuk az esetlegesen elérhető gyógyszereket, vegyszereket és még sorolhatnám, azonban most a virágok közül a mérgező szobanövényeket emelném ki, melyek fokozott óvatosságot igényelnek.

Sok szobanövény komoly veszélyforrás, hiszen mérgezést okozhatnak, ezért ezeket olyan helyre célszerű tenni, ahol a kisgyermek nem érheti el.

A leggyakoribb mérgező szobanövények egyike a buzogányvirág, melynek minden része mérgező, még véletlenül sem kerülhet kisgyermek közelébe. Mérgező lehet a szobai ciklámen, gyomorfájást, hányást, hasmenést okoz, a gumója pedig erősen mérgező.

Távol tartandó a gyerekektől a könnyezőpálma, ugyanis súlyos esetben nyelési nehézségeket okozhat.

Nem múlhat el tél színes mikulásvirág nélkül, érthető, hiszen gyönyörű és népszerű, azonban tudni kell, hogy minden része mérgező, már kis mennyiségben is hasmenést, hányást okoz.

Létezik olyan növény, melyet úgy hívnak, hogy anyósnyelv, ennek hajtása és levele is mérgező; hányást, hasmenést okoz, de kemény, szúrós végű levelei is veszélyesek a gyerekekre.

A szobai kankalin hajtása és levele is mérgező, ahogy ugyanez elmondható az amarilliszről, mely gyomor - és bélgyulladáshoz hasonló tüneteket okoz.

A kroton levele és szára is mérgező nedvet tartalmaz, hasmenést, hányást és égető, maró érzést okoz.

Kedvelt szobanövény a legénypálma, de az már kevésbé ismert, hogy minden része erősen mérgező.

Mérgező virágaink egyike a jácint. A növény minden része mérgező; gyomor és bélpanaszokat okoz, irritálja a nyálkahártyát. A növénnyel való érintkezés után alapos kézmosás szükséges.

A népszerű fikusz szára és levelei egyaránt mérgezőek, hasfájást, hasmenést, hányást okoz.

Ha még nem gondoltunk eddig veszélyforrásként a leanderre, akkor jó, ha megjegyezzük, hogy ennek a növénynek is minden része mérgező; görcsöket, hasfájást, hányást, súlyosabb esetben keringési zavarokat is okozhat.

Amennyiben a gyermekünk bármilyen növényt megkóstol, vagy megrágcsált, azonnal vigyük orvoshoz, ha pedig biztosak vagyunk abban, hogy mérgező növényből evett, akkor haladéktalanul hívjuk a mentőket. A védekezés mellett fontos a megelőzés. A veszélyes növényeinket tegyük a kicsik számára elérhetetlen helyekre. Előzzük meg a bajt!

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.