Menü

A leggyakoribb mérgező szobanövény

Sokféle veszélyforrás leselkedik a kisgyerekekre otthonunkban, nem lehet az asztalon felejteni egy kést, biztonságossá kell tenni a konnektorokat, kerítéssel vigyázzuk épségét, ahol lépcső veszélye fenyeget, elpakoljuk az esetlegesen elérhető gyógyszereket, vegyszereket és még sorolhatnám, azonban most a virágok közül a mérgező szobanövényeket emelném ki, melyek fokozott óvatosságot igényelnek.

Sok szobanövény komoly veszélyforrás, hiszen mérgezést okozhatnak, ezért ezeket olyan helyre célszerű tenni, ahol a kisgyermek nem érheti el.

A leggyakoribb mérgező szobanövények egyike a buzogányvirág, melynek minden része mérgező, még véletlenül sem kerülhet kisgyermek közelébe. Mérgező lehet a szobai ciklámen, gyomorfájást, hányást, hasmenést okoz, a gumója pedig erősen mérgező.

Távol tartandó a gyerekektől a könnyezőpálma, ugyanis súlyos esetben nyelési nehézségeket okozhat.

Nem múlhat el tél színes mikulásvirág nélkül, érthető, hiszen gyönyörű és népszerű, azonban tudni kell, hogy minden része mérgező, már kis mennyiségben is hasmenést, hányást okoz.

Létezik olyan növény, melyet úgy hívnak, hogy anyósnyelv, ennek hajtása és levele is mérgező; hányást, hasmenést okoz, de kemény, szúrós végű levelei is veszélyesek a gyerekekre.

A szobai kankalin hajtása és levele is mérgező, ahogy ugyanez elmondható az amarilliszről, mely gyomor - és bélgyulladáshoz hasonló tüneteket okoz.

A kroton levele és szára is mérgező nedvet tartalmaz, hasmenést, hányást és égető, maró érzést okoz.

Kedvelt szobanövény a legénypálma, de az már kevésbé ismert, hogy minden része erősen mérgező.

Mérgező virágaink egyike a jácint. A növény minden része mérgező; gyomor és bélpanaszokat okoz, irritálja a nyálkahártyát. A növénnyel való érintkezés után alapos kézmosás szükséges.

A népszerű fikusz szára és levelei egyaránt mérgezőek, hasfájást, hasmenést, hányást okoz.

Ha még nem gondoltunk eddig veszélyforrásként a leanderre, akkor jó, ha megjegyezzük, hogy ennek a növénynek is minden része mérgező; görcsöket, hasfájást, hányást, súlyosabb esetben keringési zavarokat is okozhat.

Amennyiben a gyermekünk bármilyen növényt megkóstol, vagy megrágcsált, azonnal vigyük orvoshoz, ha pedig biztosak vagyunk abban, hogy mérgező növényből evett, akkor haladéktalanul hívjuk a mentőket. A védekezés mellett fontos a megelőzés. A veszélyes növényeinket tegyük a kicsik számára elérhetetlen helyekre. Előzzük meg a bajt!

Hatékony energetizáló gyógynövény

Fáradt és lehangolt? Sajnos nem léteznek varázslatok, amelyektől egy pillanat alatt felfrissülünk. Léteznek azonban természetes gyógynövények, amelyek fellendítik az energiaszintjeinket. Adjunk erőt a testünknek ezzel a tíz növénnyel, hogy leküzdhesse az ilyen lehangolt pillanatokat!

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.

Dekorációs ötletek teraszra

Az őszi lombhullásig szinte minden szabad időt szívesen tölt el a család egy meghitt teraszon, ahol helyet kaphatnak a kerti ülőgarnitúra mellett a szolár lámpák, növények, dekortárgyak, gyertyák. Egy kert és hozzá egy terasz folyamatos elfoglaltságot ad az embernek őszig, de érdemes dolgozni érte

Égési sérülések kisgyermekkorban

A kisgyermekkorban sajnos gyakoriak a balesetek, hiszen az örökmozgók folyton lendületben vannak, szaladgálnak, kúsznak-másznak, felmásznak, belenyúlnak, kipakolnak, bemásznak, bebújnak, leesnek, nekiszaladnak, beütik, megégetik és még sorolhatnám. Sajnos a kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését az égések okozzák.