Menü

A leggyakoribb mérgező szobanövény

Sokféle veszélyforrás leselkedik a kisgyerekekre otthonunkban, nem lehet az asztalon felejteni egy kést, biztonságossá kell tenni a konnektorokat, kerítéssel vigyázzuk épségét, ahol lépcső veszélye fenyeget, elpakoljuk az esetlegesen elérhető gyógyszereket, vegyszereket és még sorolhatnám, azonban most a virágok közül a mérgező szobanövényeket emelném ki, melyek fokozott óvatosságot igényelnek.

Sok szobanövény komoly veszélyforrás, hiszen mérgezést okozhatnak, ezért ezeket olyan helyre célszerű tenni, ahol a kisgyermek nem érheti el.

A leggyakoribb mérgező szobanövények egyike a buzogányvirág, melynek minden része mérgező, még véletlenül sem kerülhet kisgyermek közelébe. Mérgező lehet a szobai ciklámen, gyomorfájást, hányást, hasmenést okoz, a gumója pedig erősen mérgező.

Távol tartandó a gyerekektől a könnyezőpálma, ugyanis súlyos esetben nyelési nehézségeket okozhat.

Nem múlhat el tél színes mikulásvirág nélkül, érthető, hiszen gyönyörű és népszerű, azonban tudni kell, hogy minden része mérgező, már kis mennyiségben is hasmenést, hányást okoz.

Létezik olyan növény, melyet úgy hívnak, hogy anyósnyelv, ennek hajtása és levele is mérgező; hányást, hasmenést okoz, de kemény, szúrós végű levelei is veszélyesek a gyerekekre.

A szobai kankalin hajtása és levele is mérgező, ahogy ugyanez elmondható az amarilliszről, mely gyomor - és bélgyulladáshoz hasonló tüneteket okoz.

A kroton levele és szára is mérgező nedvet tartalmaz, hasmenést, hányást és égető, maró érzést okoz.

Kedvelt szobanövény a legénypálma, de az már kevésbé ismert, hogy minden része erősen mérgező.

Mérgező virágaink egyike a jácint. A növény minden része mérgező; gyomor és bélpanaszokat okoz, irritálja a nyálkahártyát. A növénnyel való érintkezés után alapos kézmosás szükséges.

A népszerű fikusz szára és levelei egyaránt mérgezőek, hasfájást, hasmenést, hányást okoz.

Ha még nem gondoltunk eddig veszélyforrásként a leanderre, akkor jó, ha megjegyezzük, hogy ennek a növénynek is minden része mérgező; görcsöket, hasfájást, hányást, súlyosabb esetben keringési zavarokat is okozhat.

Amennyiben a gyermekünk bármilyen növényt megkóstol, vagy megrágcsált, azonnal vigyük orvoshoz, ha pedig biztosak vagyunk abban, hogy mérgező növényből evett, akkor haladéktalanul hívjuk a mentőket. A védekezés mellett fontos a megelőzés. A veszélyes növényeinket tegyük a kicsik számára elérhetetlen helyekre. Előzzük meg a bajt!

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak