Menü

Ezért nagyon fontos elengedni a benned lévő haragot, dühöt és gyűlöletet

A harag, düh, gyűlölet igen erőteljes érzelmi megtapasztalások, amelyek minőségükből adódóan a tűz elemhez tartoznak. Az EGO parazsa ez, amelyre egy más személy vagy életesemény, ha olajat önt, akkor féktelen lángokká lobban.

Sokszor megfékezhetetlen és olyan belső primitív reakciókat indít be, amely közelebb áll az állati ösztönhöz, mint egy tudatos emberi megnyilvánuláshoz. Mindennek a titka az önkontroll. Ha valaki megbánt, akkor bocsássunk meg neki, ne tápláljuk magunkban a dühöt.

Hogyan maradjunk pozitívak, és egészségesek?

Ha egészségesek, és boldogok szeretnénk lenni, érdemes betartani néhány fontos dolgot:

● Táplálkozzunk egészségesen és kiegyensúlyozottan, mozogjunk eleget, legyünk optimisták, tele reménnyel.

● Fontos, hogy éljünk önmagunknak, legyünk rugalmasak és tudni kell engedni a változásnak.

● Őrizzük meg az egyensúlyt a kiadott energia, és a pihenés, feltöltődés között.

● Ne figyeljünk oda a negatív dolgokra, próbáljunk megszabadulni az ártó, rosszindulatú gondolatoktól, mert ettől függhet egészségi állapotunk a jövőben.

Hogyan csillapítható a harag?

A benned lévő tűz a legkönnyebben a vízzel oltható. Egy keleti hagyomány szerint a tűz elemet a mutató, míg a víz elemet a hüvelykujj képviseli. Ha haragos vagy akkor a hüvelykujjaddal fedd el a mutató ujjad körömházát és a módszer rendeltetése szerint ez jó haragcsillapító. Ha nem is vallod a keleti nézeteket pszichológiai szempontból amúgy is hasznos lehet, mert legalább egyféle kondicionált reflexként kialakítva ezt a kapcsot tudatosítod a negatív érzelmi megtapasztalásodat.

Igen a harag tudatosítása az első lépés.

Figyeld meg magad, szelíden és ítéletmentesen. Adj választ magadnak a következő kérdésekre:

Mi az, vagy ki az, ami dühbe gurít? Mit gondolsz, miért tudja kiváltani belőled ezt az érzést.

Szoktál magadra dühös lenni? Haragtartó vagy? Ha igen, mit gondolsz ki az, akire hat a harag, aki ellen érzed vagy saját magadra?

Mi az, amit tehetnél, és csak tőled függ, ami segítene elengedni a haragod?

Milyen lehetőségeid és eszközeid vannak arra, hogy kimond a haragod?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolása már sokszor önmagában segít. Tanuld meg úgy megfogalmazni mindazt, ami lelkedet nyomja, hogy a másik tudtára add mit érzel de ne vádaskodj és ítélkezz!

A megfelelő kommunikáció ez esetek nagyrészben segít a konfliktusok enyhítésében.

Bocsáss meg. Elsősorban önmagadnak aztán a másiknak mindazért, ha bántott téged gondolattal, szóval vagy cselekedettel. A megbocsájtásról bővebben a következő bejegyzéseinkben lesz szó.

A haragban lévő energiát hasznosítsd. Sportolj! Ez sokat segít.

Vegyél papírt és ceruzát és írd ki magadból a haragod aztán tépd össze és dobd el. Neked már erre nincs szükséged.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.