Menü

Ezért nagyon fontos elengedni a benned lévő haragot, dühöt és gyűlöletet

A harag, düh, gyűlölet igen erőteljes érzelmi megtapasztalások, amelyek minőségükből adódóan a tűz elemhez tartoznak. Az EGO parazsa ez, amelyre egy más személy vagy életesemény, ha olajat önt, akkor féktelen lángokká lobban.

Sokszor megfékezhetetlen és olyan belső primitív reakciókat indít be, amely közelebb áll az állati ösztönhöz, mint egy tudatos emberi megnyilvánuláshoz. Mindennek a titka az önkontroll. Ha valaki megbánt, akkor bocsássunk meg neki, ne tápláljuk magunkban a dühöt.

Hogyan maradjunk pozitívak, és egészségesek?

Ha egészségesek, és boldogok szeretnénk lenni, érdemes betartani néhány fontos dolgot:

● Táplálkozzunk egészségesen és kiegyensúlyozottan, mozogjunk eleget, legyünk optimisták, tele reménnyel.

● Fontos, hogy éljünk önmagunknak, legyünk rugalmasak és tudni kell engedni a változásnak.

● Őrizzük meg az egyensúlyt a kiadott energia, és a pihenés, feltöltődés között.

● Ne figyeljünk oda a negatív dolgokra, próbáljunk megszabadulni az ártó, rosszindulatú gondolatoktól, mert ettől függhet egészségi állapotunk a jövőben.

Hogyan csillapítható a harag?

A benned lévő tűz a legkönnyebben a vízzel oltható. Egy keleti hagyomány szerint a tűz elemet a mutató, míg a víz elemet a hüvelykujj képviseli. Ha haragos vagy akkor a hüvelykujjaddal fedd el a mutató ujjad körömházát és a módszer rendeltetése szerint ez jó haragcsillapító. Ha nem is vallod a keleti nézeteket pszichológiai szempontból amúgy is hasznos lehet, mert legalább egyféle kondicionált reflexként kialakítva ezt a kapcsot tudatosítod a negatív érzelmi megtapasztalásodat.

Igen a harag tudatosítása az első lépés.

Figyeld meg magad, szelíden és ítéletmentesen. Adj választ magadnak a következő kérdésekre:

Mi az, vagy ki az, ami dühbe gurít? Mit gondolsz, miért tudja kiváltani belőled ezt az érzést.

Szoktál magadra dühös lenni? Haragtartó vagy? Ha igen, mit gondolsz ki az, akire hat a harag, aki ellen érzed vagy saját magadra?

Mi az, amit tehetnél, és csak tőled függ, ami segítene elengedni a haragod?

Milyen lehetőségeid és eszközeid vannak arra, hogy kimond a haragod?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolása már sokszor önmagában segít. Tanuld meg úgy megfogalmazni mindazt, ami lelkedet nyomja, hogy a másik tudtára add mit érzel de ne vádaskodj és ítélkezz!

A megfelelő kommunikáció ez esetek nagyrészben segít a konfliktusok enyhítésében.

Bocsáss meg. Elsősorban önmagadnak aztán a másiknak mindazért, ha bántott téged gondolattal, szóval vagy cselekedettel. A megbocsájtásról bővebben a következő bejegyzéseinkben lesz szó.

A haragban lévő energiát hasznosítsd. Sportolj! Ez sokat segít.

Vegyél papírt és ceruzát és írd ki magadból a haragod aztán tépd össze és dobd el. Neked már erre nincs szükséged.

Mit árulnak el rólunk a szorongásaink?

A szorongás nem kellemes az ember számára. Előfordulhat, hogy ez az érzelem szolgál minket és ébren tartja az érzékeinket – ettől nem kell megijedni, ez teljesen természetes. Ha azonban a szorongás állandósul, a forrását nem lehet beazonosítani, ráadásul átveszi az uralmat az életünk felett, nem árt jobban odafigyelni rá. Ne éljen együtt vele! Kérj segítséget!

A bántalmazó kapcsolat korai jelei

A párkapcsolati erőszak az egyik legsúlyosabb probléma ma Magyarországon, és kívülállókban mindig felmerül a kérdés, hogy az áldozat vajon miért nem vette észre korábban, hogy valójában milyen az a kapcsolat, amelyben él.

A manipulátorok hálójában

Negatív szokásaink és berögződött magatartásformáink alapja a destruktív kritika. Az a fajta kritizálás, amelyet gyerekkorunkból hozunk. A felnőttkori viselkedés, a szellemi betegségek, a gyerekkori traumák feldolgozatlansága, az önkorlátozó hiedelmek, a belső gátak nagy része mind a gyerekkorból származik, hiszen ezek azok az évek, amikor kiépülnek a személyiségünk alapjai, a gondolkodásunk és az értékrendünk.

Tulajdonságok, amelyek vonzzák a nárcisztikus személyeket

A nárcisztikusokat magabiztosságuknak, lehengerlő személyiségüknek köszönhetően sokan vonzónak találják, ők azonban nagyon is megválogatják azt, hogy kivel alakítanak ki párkapcsolatot.

A betegségtudat pszichológiája II.

Sokunk megfigyelhette, hogy nap mint nap számos testi és lelki tünetet is megtapasztalhatunk magunkon egészségünkkel kapcsolatban. Nem mindegy, hogy ezeket a jelzéseket hogyan értelmezzük, interpretáljuk önmagunk számára. Bizonyos általunk megtapasztalt problémákat képesek vagyunk felnagyítani, vagy éppen teljesen elnyomjuk magunkban azokat.