Menü

Hallottad már a kifejezést: ayurvéda?

Az Ayurvéda tudom, kicsit hókuszpókuszosan hangzik, azonban a legősibb gyógyító tudományról van szó, mondhatni, egyidős az emberiséggel, s alkalmazása, tanulmányozása ma is aktuális. Népszerűsége és hatékonysága, sikeressége elsősorban annak köszönhető, hogy a megelőzésre fekteti a hangsúlyt és holisztikus szemléletű tudomány.

Az Ayurvéda Indiából származik, több mint 5000 éves múltú komplex gyógymód, jelentése: „az Élet tudománya”. Holisztikus szemléletű életmódot képvisel, s magába foglal diétát, étrendet, mozgást, méregtelenítést, masszázst, gyógynövények használatát, lelki harmóniát, megelőzést.

Az Ayurvéda arra törekszik, hogy az ember testét és elméjét egyensúlyban tartsa, s segítségével fenntarthassák az emberek a jó egészséget és a jó közérzetet.

Az Ayurvéda egyfajta a megbetegedések megelőzésére törekszik az életmód megváltoztatásával és természetes gyógymódok kialakításával. Filozófiája azon alapul, hogy az elme és a test megbonthatatlan egységet alkotnak.

Az Ayurvéda természetesen nem helyettesíti az orvosi kezelést, viszont rendkívül jó megelőző módszer.

Az egyik legkorábbi védikus szöveg, az Atharvavéda, amely már tartalmaz orvoslással kapcsolatos fejezeteket.

Az Ayurvéda felfogásában, az Univerzumban minden 5 elemből áll: tűz, víz, föld, levegő és éter.

Ezeknek az elemeknek a kombinációja alkotja a 3 különböző bio - fizikai erőt (Dosha), melyek név szerint:

Vata, azaz a levegő és éter
Pitta, azaz a tűz és víz
Kapha, azaz a víz és föld

Ezek együttesen szabályozzák az elme és a test funkcióit.

Az Ayurvédikus kezelések speciális masszázsokat jelentenek, gyógynövény terápiát, életviteli tanácsadást, jógát, olajakat, kozmetikumokat, meditációt, méregtelenítést, immunrendszer erősítést, megújulást, étrendet.

Mindenki más, különbözőek vagyunk, például mindenki más-más ételt emészt meg könnyedén. Ezért figyelembe veszik a külső és a belső tulajdonságokat is, amikor megállapítják, hogy ki milyen típusba tartozik (vata, pita, kapha), kinek milyen étrend javasolt.

Az étrendi ajánlások a diéta, fogyókúra szempontjából hasznosak, azonban van néhány örök érvényű tanács, melyeket illik megfogadni:

könnyű ételeket együnk, vagyis száműzzük ételünkből a sok zsírt és cukrot.
többször fogyasszunk kevés ételt
ne televízió előtt étkezzünk és közben a telefont se nyomkodjuk.
alaposan rágjunk meg minden falatot.
fogyasszunk többször gyógyteákat.
csak akkor együnk, ha valójában éhesek vagyunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.