Menü

Hallottad már a kifejezést: ayurvéda?

Az Ayurvéda tudom, kicsit hókuszpókuszosan hangzik, azonban a legősibb gyógyító tudományról van szó, mondhatni, egyidős az emberiséggel, s alkalmazása, tanulmányozása ma is aktuális. Népszerűsége és hatékonysága, sikeressége elsősorban annak köszönhető, hogy a megelőzésre fekteti a hangsúlyt és holisztikus szemléletű tudomány.

Az Ayurvéda Indiából származik, több mint 5000 éves múltú komplex gyógymód, jelentése: „az Élet tudománya”. Holisztikus szemléletű életmódot képvisel, s magába foglal diétát, étrendet, mozgást, méregtelenítést, masszázst, gyógynövények használatát, lelki harmóniát, megelőzést.

Az Ayurvéda arra törekszik, hogy az ember testét és elméjét egyensúlyban tartsa, s segítségével fenntarthassák az emberek a jó egészséget és a jó közérzetet.

Az Ayurvéda egyfajta a megbetegedések megelőzésére törekszik az életmód megváltoztatásával és természetes gyógymódok kialakításával. Filozófiája azon alapul, hogy az elme és a test megbonthatatlan egységet alkotnak.

Az Ayurvéda természetesen nem helyettesíti az orvosi kezelést, viszont rendkívül jó megelőző módszer.

Az egyik legkorábbi védikus szöveg, az Atharvavéda, amely már tartalmaz orvoslással kapcsolatos fejezeteket.

Az Ayurvéda felfogásában, az Univerzumban minden 5 elemből áll: tűz, víz, föld, levegő és éter.

Ezeknek az elemeknek a kombinációja alkotja a 3 különböző bio - fizikai erőt (Dosha), melyek név szerint:

Vata, azaz a levegő és éter
Pitta, azaz a tűz és víz
Kapha, azaz a víz és föld

Ezek együttesen szabályozzák az elme és a test funkcióit.

Az Ayurvédikus kezelések speciális masszázsokat jelentenek, gyógynövény terápiát, életviteli tanácsadást, jógát, olajakat, kozmetikumokat, meditációt, méregtelenítést, immunrendszer erősítést, megújulást, étrendet.

Mindenki más, különbözőek vagyunk, például mindenki más-más ételt emészt meg könnyedén. Ezért figyelembe veszik a külső és a belső tulajdonságokat is, amikor megállapítják, hogy ki milyen típusba tartozik (vata, pita, kapha), kinek milyen étrend javasolt.

Az étrendi ajánlások a diéta, fogyókúra szempontjából hasznosak, azonban van néhány örök érvényű tanács, melyeket illik megfogadni:

könnyű ételeket együnk, vagyis száműzzük ételünkből a sok zsírt és cukrot.
többször fogyasszunk kevés ételt
ne televízió előtt étkezzünk és közben a telefont se nyomkodjuk.
alaposan rágjunk meg minden falatot.
fogyasszunk többször gyógyteákat.
csak akkor együnk, ha valójában éhesek vagyunk.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!