Menü

Hallottad már a kifejezést: ayurvéda?

Az Ayurvéda tudom, kicsit hókuszpókuszosan hangzik, azonban a legősibb gyógyító tudományról van szó, mondhatni, egyidős az emberiséggel, s alkalmazása, tanulmányozása ma is aktuális. Népszerűsége és hatékonysága, sikeressége elsősorban annak köszönhető, hogy a megelőzésre fekteti a hangsúlyt és holisztikus szemléletű tudomány.

Az Ayurvéda Indiából származik, több mint 5000 éves múltú komplex gyógymód, jelentése: „az Élet tudománya”. Holisztikus szemléletű életmódot képvisel, s magába foglal diétát, étrendet, mozgást, méregtelenítést, masszázst, gyógynövények használatát, lelki harmóniát, megelőzést.

Az Ayurvéda arra törekszik, hogy az ember testét és elméjét egyensúlyban tartsa, s segítségével fenntarthassák az emberek a jó egészséget és a jó közérzetet.

Az Ayurvéda egyfajta a megbetegedések megelőzésére törekszik az életmód megváltoztatásával és természetes gyógymódok kialakításával. Filozófiája azon alapul, hogy az elme és a test megbonthatatlan egységet alkotnak.

Az Ayurvéda természetesen nem helyettesíti az orvosi kezelést, viszont rendkívül jó megelőző módszer.

Az egyik legkorábbi védikus szöveg, az Atharvavéda, amely már tartalmaz orvoslással kapcsolatos fejezeteket.

Az Ayurvéda felfogásában, az Univerzumban minden 5 elemből áll: tűz, víz, föld, levegő és éter.

Ezeknek az elemeknek a kombinációja alkotja a 3 különböző bio - fizikai erőt (Dosha), melyek név szerint:

Vata, azaz a levegő és éter
Pitta, azaz a tűz és víz
Kapha, azaz a víz és föld

Ezek együttesen szabályozzák az elme és a test funkcióit.

Az Ayurvédikus kezelések speciális masszázsokat jelentenek, gyógynövény terápiát, életviteli tanácsadást, jógát, olajakat, kozmetikumokat, meditációt, méregtelenítést, immunrendszer erősítést, megújulást, étrendet.

Mindenki más, különbözőek vagyunk, például mindenki más-más ételt emészt meg könnyedén. Ezért figyelembe veszik a külső és a belső tulajdonságokat is, amikor megállapítják, hogy ki milyen típusba tartozik (vata, pita, kapha), kinek milyen étrend javasolt.

Az étrendi ajánlások a diéta, fogyókúra szempontjából hasznosak, azonban van néhány örök érvényű tanács, melyeket illik megfogadni:

könnyű ételeket együnk, vagyis száműzzük ételünkből a sok zsírt és cukrot.
többször fogyasszunk kevés ételt
ne televízió előtt étkezzünk és közben a telefont se nyomkodjuk.
alaposan rágjunk meg minden falatot.
fogyasszunk többször gyógyteákat.
csak akkor együnk, ha valójában éhesek vagyunk.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.

Ezért jó a délutáni szieszta

Azt eddig is tudtuk, hogy a délutáni alvás, szieszta: kifejezetten jót tehet az egészségnek, de ezt most már a tudomány is alátámasztja. szakemberek szerint elég hetente egy-két alkalommal szunyókálni délután, hogy csökkentsük a szívroham és a stroke rizikóját.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Napi 10 ezer lépés!

Hallottuk már párszor, igaz? Ez a szám az ajánlás arra, hogy mennyit kell megtenni naponta a hosszabb, egészséges életért. Vajon sok vagy reális? Egyáltalán hol és hogyan tudunk ennyit gyalogolni, sétálni?