Menü

Hallottad már a kifejezést: ayurvéda?

Az Ayurvéda tudom, kicsit hókuszpókuszosan hangzik, azonban a legősibb gyógyító tudományról van szó, mondhatni, egyidős az emberiséggel, s alkalmazása, tanulmányozása ma is aktuális. Népszerűsége és hatékonysága, sikeressége elsősorban annak köszönhető, hogy a megelőzésre fekteti a hangsúlyt és holisztikus szemléletű tudomány.

Az Ayurvéda Indiából származik, több mint 5000 éves múltú komplex gyógymód, jelentése: „az Élet tudománya”. Holisztikus szemléletű életmódot képvisel, s magába foglal diétát, étrendet, mozgást, méregtelenítést, masszázst, gyógynövények használatát, lelki harmóniát, megelőzést.

Az Ayurvéda arra törekszik, hogy az ember testét és elméjét egyensúlyban tartsa, s segítségével fenntarthassák az emberek a jó egészséget és a jó közérzetet.

Az Ayurvéda egyfajta a megbetegedések megelőzésére törekszik az életmód megváltoztatásával és természetes gyógymódok kialakításával. Filozófiája azon alapul, hogy az elme és a test megbonthatatlan egységet alkotnak.

Az Ayurvéda természetesen nem helyettesíti az orvosi kezelést, viszont rendkívül jó megelőző módszer.

Az egyik legkorábbi védikus szöveg, az Atharvavéda, amely már tartalmaz orvoslással kapcsolatos fejezeteket.

Az Ayurvéda felfogásában, az Univerzumban minden 5 elemből áll: tűz, víz, föld, levegő és éter.

Ezeknek az elemeknek a kombinációja alkotja a 3 különböző bio - fizikai erőt (Dosha), melyek név szerint:

Vata, azaz a levegő és éter
Pitta, azaz a tűz és víz
Kapha, azaz a víz és föld

Ezek együttesen szabályozzák az elme és a test funkcióit.

Az Ayurvédikus kezelések speciális masszázsokat jelentenek, gyógynövény terápiát, életviteli tanácsadást, jógát, olajakat, kozmetikumokat, meditációt, méregtelenítést, immunrendszer erősítést, megújulást, étrendet.

Mindenki más, különbözőek vagyunk, például mindenki más-más ételt emészt meg könnyedén. Ezért figyelembe veszik a külső és a belső tulajdonságokat is, amikor megállapítják, hogy ki milyen típusba tartozik (vata, pita, kapha), kinek milyen étrend javasolt.

Az étrendi ajánlások a diéta, fogyókúra szempontjából hasznosak, azonban van néhány örök érvényű tanács, melyeket illik megfogadni:

könnyű ételeket együnk, vagyis száműzzük ételünkből a sok zsírt és cukrot.
többször fogyasszunk kevés ételt
ne televízió előtt étkezzünk és közben a telefont se nyomkodjuk.
alaposan rágjunk meg minden falatot.
fogyasszunk többször gyógyteákat.
csak akkor együnk, ha valójában éhesek vagyunk.

Hogyan tároljuk a házi tojást?

A vásárlás során a minőségi élelmiszer kiválasztása nagyon fontos. Az is elengedhetetlen, hogy ezeket megbízható helyről szerezzük be és figyeljünk arra is, hogy a termék friss legyen. Az alapvető élelmiszerek közé tartozik a tojás, viszont tárolásában és kezelésében igen körülményes tud lenni.

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Mint a jégcsap, olyan hideg? Melegítsd fel magad!

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

A háztartási munkák réme a por. Szinte hiábavaló küzdelmet vívunk az apró, majdcsak láthatatlan szemcsékkel, amelyek alattomos módon már a takarítás után azonnal visszaülnek.
Úgy érzed, hogy hiába takarítasz nap, mint nap, a por szinte már akkor megtalálható, ahogy portalanítás után elvetted onnan a kezedet?

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!