Menü

A munkahelyi stressz

Az egészen biztos, hogy az állapotot sokan ismerik. A munkahelyi stressz nemcsak egy szitokszó, hanem tényleges probléma, ugyanis hatással van a mentális és a fizikai egészségre, az egész szervezetünkre. A munkahelyi stressz nemcsak az alkalmazottakra jelent negatívumot, de a cégnek is hátrány, ha a dolgozói rendszeresen és folyamatosan túlhajszoltak és stresszesek, mert az kihat a munkavégzésre.

Számtalan cikk és kutatás foglalkozik a munkahelyi stresszel, amely a munkavállalók több, mint 80%-át érinti. Az életünk többféle okból kifolyólag lehet feszült és stresszes, de a munkahelyi stressz mind közül a leggyakoribb.

A nagyfokú munkahelyi idegeskedés kihat a magánéletre is, hiszen sokszor hazavisszük a munkát és az ezzel járó feszültséget.

A munkahelyi stressz leggyakoribb kiváltó okai lehetnek többek között a felgyülemlő határidős feladatok mennyisége, a nyomás, a túlzott elvárások, az alacsony bérezés, az előléptetés utáni folyamatos harc, az állandó megfelelési kényszer, a rossz menedzsment, a nem megfelelő kommunikáció.

A fent említett tényezők stresszt váltanak ki és ezáltal hatást gyakorolnak a fizikai és mentális egészségre, mely kihat a magánéletre is.

A túlzott és folyamatosan fennálló munkahelyi stressz kiégéshez vezethet, később pedig az állandó szorongás depresszióhoz, hiszen a kimerültség, a feszültség, az alváshiány, a mentális problémák előfutárai.

A stressz szervezetünkben kortizolt termel és adrenalint szabadít fel, felgyorsul a szívverés, ezzel védekezik a testünk a veszélyhelyzetben. Ez egy bizonyos mértékig normális, azonban egy idő után a kortizol szint magas lesz, ami a fent említett módokon kihat az életminőségre.

A stressz megfelelő kezelése nagyon fontos, ami alatt nem a túlzott kávéfogyasztást, dohányzást, alkoholizálást és nassolást kell érteni, hanem életmódbeli változtatásokat, rendszeres sport bevezetését, szabadidő hasznos eltöltését, meditációt, zenehallgatást, olvasást, családunkkal való minőségi időtöltést, lényeg, hogy mindenképp válasszuk szét a munkahelyi dolgokat és a magánéletet. Minden ember másként birkózik meg a stresszel, ezért érdemes több módszert is kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Ha úgy érezzük, hogy a mi életünkre is jellemzőek a fent említett problémák, melyek a stresszkezelési módszerekkel sem javulnak, akkor mindenképp keressünk fel mielőbb egy szakembert.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!