Menü

Hallottál már az U-vitaminról?

Hallott már az U-vitaminról? Ha nem, talán az lehet az oka, hogy valójában nem is vitaminról van szó, hanem egy, a metioninsavak csoportjába tartozó szerves ionról. De akkor miért hívják vitaminnak? Erre az egyszerű válasz az, hogy amikor felfedezték, ezt a nevet adták neki. Akkor a következő tulajdonságaival voltak tisztában: vízben oldódik, a szervezet nem képes a tárolására, hiánya pedig az immunrendszer legyengülését, gyomorpanaszokat és különböző nyálkahártya-problémákat okozhat. Ezek fényében talán nem is olyan meglepő, miért gondolták vitaminnak ezt az anyagot.

Hivatalos neve S-metilmetionin, vagy metil-metionin, adagolása pedig általában 50 mg-os tabletták formájában történik. Bár nincsenek erre vonatkozóan általános elvek, tapasztalati úton jutottak erre az eredményre. Orvosi rendelvényre kapható, így, ha szedjük is, folyamatos ellenőrzés mellett ajánlott csak, mivel az előírt átlagos adagolás egyénenként eltérhet.

Na de miért olyan fontos ez? Ahogy előbb írtuk, az immunrendszer egészséges működésében és a gyomor-, valamint a bél-nyálkahártya megfelelő működésében játszik szerepet, ezen kívül pedig gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Segít a nyálkahártya állapotának visszaállításában és regenerálásában, azonban, ha szervezetünkben nincs elég U-vitamin, akkor akár bőrön és az emésztőrendszerben is megjelenhetnek kisebb fekélyek, az emésztés hatékonysága csökken és legyengülhet az immunrendszerünk.

Milyen táplálékok tartalmazzák az U-vitamint? Nagyrészt zöldségekben és gyümölcsökben található meg, mint például a nyers kelkáposzta, saláta, paradicsom, zöldhagyma, retek, banán, petrezselyem, spárga vagy csalán levél. Azért emeljük ki, hogy nyers, mert az U-vitamin főzés közben elveszíti hatékonyságát, így a legjobb természetes módja annak, hogy szervezetünk hozzájusson ehhez a furcsa ’vitaminhoz’, az a nyers zöldségek fogyasztása. Persze kapható tabletta formájában is, ez viszont orvosi rendelvényhez kötött és csak ellenőrzés melletti szedése ajánlott.

Egy jó megoldás lehet az U-vitamin bevitelére, ha nyers zöldségekből készítünk salátát, majd egy kis sóval, borssal, fokhagymával és olívaolajjal ízesítjük. Ilyen salátába épp kiváló a paradicsom, a retek, a zöldhagyma és a saláta, esetleg egy kis spenótlevél is díszítés gyanánt. Ha édesszájúak vagyunk, a banánturmix lesz a megfelelő választás, hiszen, ha tejjel és mézzel készítjük, nem csak a banánban található U-vitamint, de a tejben található rengeteg ásványi anyagot és fehérjét, valamint a mézben található antioxidáns anyagokat is bevisszük a szervezetünkbe és biztosan nem fog semmiben hiányt szenvedni az immunrendszerünk.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.