Menü

Hallottál már az U-vitaminról?

Hallott már az U-vitaminról? Ha nem, talán az lehet az oka, hogy valójában nem is vitaminról van szó, hanem egy, a metioninsavak csoportjába tartozó szerves ionról. De akkor miért hívják vitaminnak? Erre az egyszerű válasz az, hogy amikor felfedezték, ezt a nevet adták neki. Akkor a következő tulajdonságaival voltak tisztában: vízben oldódik, a szervezet nem képes a tárolására, hiánya pedig az immunrendszer legyengülését, gyomorpanaszokat és különböző nyálkahártya-problémákat okozhat. Ezek fényében talán nem is olyan meglepő, miért gondolták vitaminnak ezt az anyagot.

Hivatalos neve S-metilmetionin, vagy metil-metionin, adagolása pedig általában 50 mg-os tabletták formájában történik. Bár nincsenek erre vonatkozóan általános elvek, tapasztalati úton jutottak erre az eredményre. Orvosi rendelvényre kapható, így, ha szedjük is, folyamatos ellenőrzés mellett ajánlott csak, mivel az előírt átlagos adagolás egyénenként eltérhet.

Na de miért olyan fontos ez? Ahogy előbb írtuk, az immunrendszer egészséges működésében és a gyomor-, valamint a bél-nyálkahártya megfelelő működésében játszik szerepet, ezen kívül pedig gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Segít a nyálkahártya állapotának visszaállításában és regenerálásában, azonban, ha szervezetünkben nincs elég U-vitamin, akkor akár bőrön és az emésztőrendszerben is megjelenhetnek kisebb fekélyek, az emésztés hatékonysága csökken és legyengülhet az immunrendszerünk.

Milyen táplálékok tartalmazzák az U-vitamint? Nagyrészt zöldségekben és gyümölcsökben található meg, mint például a nyers kelkáposzta, saláta, paradicsom, zöldhagyma, retek, banán, petrezselyem, spárga vagy csalán levél. Azért emeljük ki, hogy nyers, mert az U-vitamin főzés közben elveszíti hatékonyságát, így a legjobb természetes módja annak, hogy szervezetünk hozzájusson ehhez a furcsa ’vitaminhoz’, az a nyers zöldségek fogyasztása. Persze kapható tabletta formájában is, ez viszont orvosi rendelvényhez kötött és csak ellenőrzés melletti szedése ajánlott.

Egy jó megoldás lehet az U-vitamin bevitelére, ha nyers zöldségekből készítünk salátát, majd egy kis sóval, borssal, fokhagymával és olívaolajjal ízesítjük. Ilyen salátába épp kiváló a paradicsom, a retek, a zöldhagyma és a saláta, esetleg egy kis spenótlevél is díszítés gyanánt. Ha édesszájúak vagyunk, a banánturmix lesz a megfelelő választás, hiszen, ha tejjel és mézzel készítjük, nem csak a banánban található U-vitamint, de a tejben található rengeteg ásványi anyagot és fehérjét, valamint a mézben található antioxidáns anyagokat is bevisszük a szervezetünkbe és biztosan nem fog semmiben hiányt szenvedni az immunrendszerünk.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani