Hallottál már az U-vitaminról?
- Dátum: 2022.02.17., 01:46
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- banán, bélrendszer, csalánlevél, fekély, gyomor, gyulladáscsökkentő, gyümölcs, immunrendszer, kelkáposzta, nyálkahártya, nyers zöldség, paradicsom, retek, saláta, szerves ion, U-vitamin, vitamin
Hallott már az U-vitaminról? Ha nem, talán az lehet az oka, hogy valójában nem is vitaminról van szó, hanem egy, a metioninsavak csoportjába tartozó szerves ionról. De akkor miért hívják vitaminnak? Erre az egyszerű válasz az, hogy amikor felfedezték, ezt a nevet adták neki. Akkor a következő tulajdonságaival voltak tisztában: vízben oldódik, a szervezet nem képes a tárolására, hiánya pedig az immunrendszer legyengülését, gyomorpanaszokat és különböző nyálkahártya-problémákat okozhat. Ezek fényében talán nem is olyan meglepő, miért gondolták vitaminnak ezt az anyagot.
Hivatalos neve S-metilmetionin, vagy metil-metionin, adagolása pedig általában 50 mg-os tabletták formájában történik. Bár nincsenek erre vonatkozóan általános elvek, tapasztalati úton jutottak erre az eredményre. Orvosi rendelvényre kapható, így, ha szedjük is, folyamatos ellenőrzés mellett ajánlott csak, mivel az előírt átlagos adagolás egyénenként eltérhet.
Na de miért olyan fontos ez? Ahogy előbb írtuk, az immunrendszer egészséges működésében és a gyomor-, valamint a bél-nyálkahártya megfelelő működésében játszik szerepet, ezen kívül pedig gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Segít a nyálkahártya állapotának visszaállításában és regenerálásában, azonban, ha szervezetünkben nincs elég U-vitamin, akkor akár bőrön és az emésztőrendszerben is megjelenhetnek kisebb fekélyek, az emésztés hatékonysága csökken és legyengülhet az immunrendszerünk.
Milyen táplálékok tartalmazzák az U-vitamint? Nagyrészt zöldségekben és gyümölcsökben található meg, mint például a nyers kelkáposzta, saláta, paradicsom, zöldhagyma, retek, banán, petrezselyem, spárga vagy csalán levél. Azért emeljük ki, hogy nyers, mert az U-vitamin főzés közben elveszíti hatékonyságát, így a legjobb természetes módja annak, hogy szervezetünk hozzájusson ehhez a furcsa ’vitaminhoz’, az a nyers zöldségek fogyasztása. Persze kapható tabletta formájában is, ez viszont orvosi rendelvényhez kötött és csak ellenőrzés melletti szedése ajánlott.
Egy jó megoldás lehet az U-vitamin bevitelére, ha nyers zöldségekből készítünk salátát, majd egy kis sóval, borssal, fokhagymával és olívaolajjal ízesítjük. Ilyen salátába épp kiváló a paradicsom, a retek, a zöldhagyma és a saláta, esetleg egy kis spenótlevél is díszítés gyanánt. Ha édesszájúak vagyunk, a banánturmix lesz a megfelelő választás, hiszen, ha tejjel és mézzel készítjük, nem csak a banánban található U-vitamint, de a tejben található rengeteg ásványi anyagot és fehérjét, valamint a mézben található antioxidáns anyagokat is bevisszük a szervezetünkbe és biztosan nem fog semmiben hiányt szenvedni az immunrendszerünk.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.