Menü

A kakaó igazi csodaszer

A kakaó és a belőle készített csokoládé kicsik és nagyok kedvence. Különleges ízéhez azonban értékes hatóanyagok is társulnak, ezért valóban érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Csak éppen nem mindegy, hogyan!Milyen kakaót és csokoládét vásároljunk?

A kakaónak három fajtáját különböztethetjük meg. A kakaó királyának a Criollo kakaót nevezik, mely kicsit kesernyés, de rendkívül zamatos és lágy ízű. A termelés kb. 85 százalékát adja a Forastero kakaófajta, mely kevésbé zamatos, viszont kesernyésebb ízű. A Trinidadról származó Trinitario fajta az előző kettő hibridje, jellegében viszont inkább a Criollora emlékeztet. Ma Afrikában termelik a legtöbb kakaót, Magyarországra a legnagyobb mennyiségben Elefántcsontpartból érkezik.

Ha kakaót vásárolunk, figyeljük annak kakaóvaj-tartalmát. A jó minőségű kakaóhoz legalább 20 százalékos vajtartalom szükséges. A csokoládé esetében igyekezzünk magas kakaótartalmú fajtákat választani. A legnemesebb csokoládék a kakaón kívül, csak nádcukrot és Bourbon vaníliát tartalmaznak.

Ahogyan a boroknál, úgy a kakaónál is elmondható, hogy a más-más területről származó fajták, különböző ízvilágot nyújtanak. Keressük meg a számunkra legízletesebbet!

Fiatalítja a bőrt, csökkenti a striákat

Nemcsak belülről, kívülről is fiatalít. Lassítja a bőr öregedését, javítja annak rugalmasságát és pótolja a száraz bőr nedvességtartalmát. A kakaóvaj a kakaóbabból közvetlenül kipréselt vaj és igen könnyen felszívódik a bőrben, helyileg kifejtve áldásos hatását. A terhességi csíkok ellen is igazi csodaszer, hatékonyan felveszi a harcot a has és a comb környékén kialakult striákkal, könnyen bemasszírozható és az illata is isteni.

A kakaó egészségre gyakorolt hatásai:

Tartalmaz kalciumot, folátot, rezet, mangánt, nátriumot, káliumot, cinket, niacint, K-vitamint, rostot. Jelentős komponensei a cserzőanyagok, keményítő, fehérje és szabad aminosavak.

A kakaópor értékes forrása a magnéziumnak, amely elengedhetetlen az anyagcsere megfelelő működéséhez, a tápanyagok energiává alakításához. Szabályozza az idegi és izomműködést, szerepet játszik a véralvadás folyamatában, a csontok és fogak felépítésében.

A kívánatosnál alacsonyabb magnézium-bevitel kockázati tényező a magas vérnyomásnál, agyvérzésnél és a szabálytalan szívműködésnél.

A benne található foszfor egyes fehérjék, nukleinsavak, enzimek valamint a B-vitamin aktív alakjának alkotóeleme. Részt vesz a csontok szilárdságának biztosításában, az energiatárolásban-és, átvitelben, a fehérje,- szénhidrát-, zsíranyagcserében.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást, javítja az endothel funkciót (melynek károsodása során az érfalban kóros eltérés jelentkezik). Fő flavonoidja, az epikatekin és polifenoljai révén a bélrendszeri daganatok megelőzésében fontos.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!