A kakaó igazi csodaszer
- Dátum: 2022.02.18., 02:21
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- B-vitamin, csont, daganat, egészség, fogyasztás, kakaó, magnézium, polifenol, szénhidrát, vérnyomás, zsíranyagcsere
A kakaó és a belőle készített csokoládé kicsik és nagyok kedvence. Különleges ízéhez azonban értékes hatóanyagok is társulnak, ezért valóban érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Csak éppen nem mindegy, hogyan!Milyen kakaót és csokoládét vásároljunk?

A kakaónak három fajtáját különböztethetjük meg. A kakaó királyának a Criollo kakaót nevezik, mely kicsit kesernyés, de rendkívül zamatos és lágy ízű. A termelés kb. 85 százalékát adja a Forastero kakaófajta, mely kevésbé zamatos, viszont kesernyésebb ízű. A Trinidadról származó Trinitario fajta az előző kettő hibridje, jellegében viszont inkább a Criollora emlékeztet. Ma Afrikában termelik a legtöbb kakaót, Magyarországra a legnagyobb mennyiségben Elefántcsontpartból érkezik.
Ha kakaót vásárolunk, figyeljük annak kakaóvaj-tartalmát. A jó minőségű kakaóhoz legalább 20 százalékos vajtartalom szükséges. A csokoládé esetében igyekezzünk magas kakaótartalmú fajtákat választani. A legnemesebb csokoládék a kakaón kívül, csak nádcukrot és Bourbon vaníliát tartalmaznak.
Ahogyan a boroknál, úgy a kakaónál is elmondható, hogy a más-más területről származó fajták, különböző ízvilágot nyújtanak. Keressük meg a számunkra legízletesebbet!
Fiatalítja a bőrt, csökkenti a striákat

Nemcsak belülről, kívülről is fiatalít. Lassítja a bőr öregedését, javítja annak rugalmasságát és pótolja a száraz bőr nedvességtartalmát. A kakaóvaj a kakaóbabból közvetlenül kipréselt vaj és igen könnyen felszívódik a bőrben, helyileg kifejtve áldásos hatását. A terhességi csíkok ellen is igazi csodaszer, hatékonyan felveszi a harcot a has és a comb környékén kialakult striákkal, könnyen bemasszírozható és az illata is isteni.
A kakaó egészségre gyakorolt hatásai:
Tartalmaz kalciumot, folátot, rezet, mangánt, nátriumot, káliumot, cinket, niacint, K-vitamint, rostot. Jelentős komponensei a cserzőanyagok, keményítő, fehérje és szabad aminosavak.
A kakaópor értékes forrása a magnéziumnak, amely elengedhetetlen az anyagcsere megfelelő működéséhez, a tápanyagok energiává alakításához. Szabályozza az idegi és izomműködést, szerepet játszik a véralvadás folyamatában, a csontok és fogak felépítésében.

A kívánatosnál alacsonyabb magnézium-bevitel kockázati tényező a magas vérnyomásnál, agyvérzésnél és a szabálytalan szívműködésnél.
A benne található foszfor egyes fehérjék, nukleinsavak, enzimek valamint a B-vitamin aktív alakjának alkotóeleme. Részt vesz a csontok szilárdságának biztosításában, az energiatárolásban-és, átvitelben, a fehérje,- szénhidrát-, zsíranyagcserében.
Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást, javítja az endothel funkciót (melynek károsodása során az érfalban kóros eltérés jelentkezik). Fő flavonoidja, az epikatekin és polifenoljai révén a bélrendszeri daganatok megelőzésében fontos.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.