Menü

„Kütyü”függőség

Szakemberek szerint a drognál, alkoholnál, cigarettánál is veszélyesebb manapság az úgymond „kütyümánia” - ként nevezett jelenség. Modern korunk függőségével állunk szemben. Nagy probléma a társadalom egészére jellemző „kütyümánia” és az ezzel automatikusan létrejövő szókincscsökkenés, személytelenség, kommunikációképtelenség.

Nem tudunk beszélgetni egymással. Személyesen, egymás előtt, nyilvános helyen, hiszen ezek fő platformja manapság már a közösségi oldalak. Ez pedig egy komoly probléma.

Az emberek nem értenek szót egymással. Nem ismerik egymást valójában, annak ellenére, hogy többségük minden percüket a nyilvánosság előtt élik a közösségi oldalakon. Ez a közléskényszer egy komoly függőség.

Becsapós, hiszen eleinte jó tapasztalatokkal, jó érzésekkel jár, a sok like, a chatelés, ünnepekkor a sok jókívánság, kíváncsian lessük ki mit csinál, hol jár, mit posztol, barátokat szerzünk – vagy legalábbis azt gondoljuk, a közösségi oldalak görgetése sokaknak örömérzetet jelent, kicsit oldja a napi szorongásukat, ami még nem káros függőség, azonban amikor épp amiatt kezdünk el szorongani, hogy másoknak milyen jó, merre járnak, hol nyaralnak, milyen okos, kitűnő tanuló a gyerekük, milyen boldogok, s emiatt szorongás alakul ki bennünk, hogy ezt a posztolt életszínvonalat esetleg mi nem tudjuk megütni, ráadásul a mi gyerekünk csak hármas lett matekból (ami lehet, hogy neki épp annyi erőfeszítésbe került, mint a másik gyereknek a négyes, vagy ötös érdemjegy), külföldi nyaralás helyett két nap jut a Balatonon, vagy annyi sem… nos ez már frusztrációt okoz bennünk.

Egy függőség onnantól számít károsnak, ha hatalma lesz felettünk, ha megváltoztatja negatív irányban a személyiségünket. Károssá akkor válik, ha 24 órában hozzátartozik a komfortérzetünkhöz, hogy a telefont lessük, ha anélkül egy lépést sem teszünk, ha átveszi az irányítást az életünk felett. Ekkor már kütyüfüggőségről beszélünk.

Az idősebb generációk megkongatták a vészharangot, szerintük az „ő idejükben” sokkal jobb volt, s való igaz az informatikai forradalom magával hozza az egyre modernebb és újabb kütyüket, telefonokat, tableteket, melyek használata kihat a személyes kapcsolatainkra. Az emberek zombi módjára „simogatják” érintőképernyős mobiljukat, görgetve a posztokat, felgyorsul az információáradat, pedig a közölt posztok nagy része a külvilágnak szól, köze sincs a valósághoz, vagy veszélyeket rejt magában.

A kiposztolt romantikusan vacsorázó párok lehet, hogy már válnak, a gyerekekről feltett temérdek fotó veszélyes, amit hiába hangoztatunk, bizonyos szülők képtelenek megállni, hogy a gyerekeiket közszemlére tegyék, az utazások, drága nyaralások dicsekvése elszomorítja azokat, akiknek nem telik rá és még sorolhatnám.

A lájkvadászat mindennapos, pedig nincs jelentősége.

Az internet és a mobiltelefon alapvetően nem káros, de ha nem állítunk fel szabályokat, akkor a kütyüfüggőséggel könnyen az internet rabjává válhatunk.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.