Menü

A CLA előfordulása

A fogyás alapvető feltétele az, hogy kevesebb energiát vigyünk be a szervezetbe, mint amennyit elhasznál a szervezetünk, így a keletkező energiahiányt a testünk a tartalékaiból fogja kiegészíteni, ezzel segítve a zsírpárnák bontását. Az energiahiányt pedig a megfelelő tápanyagbevitellel tudjuk kontrollálni. A táplálék-kiegészítők nagy segítségünkre lehetnek abban, hogy kontrollálni tudjuk a kalória bevitelt például úgy, hogy az étvágyat csökkentik vagy segítik a nagyobb energiafelhasználást mozgással vagy mozgás nélkül.

A CLA a Conjugated Linoleic Acid rövidítése, ami magyarul konjugált linolsavat jelent. A linolsav egy zsírsav, amelynek az elnevezése a lenből származik, bár nem csak abban található meg. A konjugált szó pedig összetartozót jelent. A lenmagból köztudottan az egyik leghasznosabb többszörösen telítetlen zsírsav forrás, a lenmagolaj is készül. A CLA tehát többszörösen telítetlen esszenciális zsírsav forrás.

A CLA megtalálható számos élelmiszerben, amelyeket jellemzően napi szinten fogyasztunk. Ugyanakkor ez az adott ételek zsírtartalmának töredékét jelenti. Ha megnézzük az egyes élelmiszerek zsírtartalmának CLA tartalmát, láthatjuk, hogy csak rengeteg zsír fogyasztásával juthatunk csak hozzá ahhoz a CLA mennyiséghez, amelyre szükségünk van annak előnyös hatásainak kiaknázásához. Ez pedig egyértelműen túlzott zsírfogyasztáshoz vezethet. Tehát, bár elméletileg lehet élelmiszerből elég CLA-t bevinni, gyakorlatban ez jelentős többlet kalória bevitelét is jelenti. Ezért érdemes ebben az esetben táplálék-kiegészítőhöz fordulni, hogy elkerüljük a felesleges kalóriabevitelt.

Jellemzően az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak CLA-t, így vegetáriánusoknak is érdemes elgondolkodni, hogy táplálék-kiegészítő formájában visznek be CLA-t. A marhahús és a bárányhús, valamint a tehéntej és a túró 4,5-5,5 mg CLA-t tartalmaz a 1 zsírtartalmuk grammjában, a sajtok közül pedig a cheddar sajt tartalmaz nagyobb mennyiséget, pontosan, ami 3,6 mg-ot / 1 gramm zsír. Ugyanakkor a csirkehúsban, sertéshúsban még 1 mg CLA sem található meg a zsírtartalom grammját tekintve.

CLA tartalom a különböző élelmiszerekben zsírtartalmában:

Marha: 4.2 mg / 1 g zsír

Bárány: 5.6 mg / 1 g zsír

Csirke: 0.9 mg / 1 g zsír

Sertés: 0.6 mg / 1 g zsír

Tehéntej: 5.5 mg / 1 g zsír

Túró: 4.5 mg / 1 g zsír

Cheddar sajt: 3.6 mg / 1 g zsír

A kutatások jellemzően 1-2 g közötti CLA mennyiségeket alkalmaztak. A kutatások során olykor alkalmaztak 3 g mennyiség feletti adagot, ahol bár mellékhatást nem észleltek, a hatás fokozódását sem tapasztalták, így annak ilyen mértékű növelése nem szükséges. A túladagolást tekintve semmilyen toxikus, egészségre káros hatást nem találtak, ám az anyagcsere gyorsításának kellemetlen tünetei lehetnek, akárcsak bármilyen túlzott zsír vagy olaj fogyasztása esetén.

CLA 400 - 80 lágyzselatin kapszulaA CLA-t lehet hosszú távon fogyasztani annak egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt.

Adagolása a korábban említett mennyiségben a nap során szétbontva ajánlott két étkezés után, így például ebéd és vacsora vagy más, két nagyobb étkezés után.

A CLA fogyasztható mind egészséges testsúllyal rendelkezőknek, akik szeretnék ezt megőrizni, mind azoknak, akik fogyni szeretnének, vagy a testkompozíciójukon javítani. Az élelmiszerekben ugyan megtalálható ez a zsírsav, de mennyisége nem elégséges ahhoz, hogy célt érjünk, így csupán ételekből nehézkes bevinni a szükséges adagot. Pontosan ilyen esetekben ajánlott a táplálék-kiegészítőként történő fogyasztása.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.