Menü

Szénhidrátszegény pizzareceptek

Sokak kedvence a pizza, megmondom őszintén, én is nagyon szeretem. Főleg, ha a szénhidráttartalma miatt sem kell aggódnom!

Paleo karfiol pizza

Hozzávalók
Pizza tészta
40 dkg karfiol
1 dkg kókuszzsír
1 dl víz
20 dkg cheddar sajt
2 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Tetejére
2 db tojás
10 dkg sajt
15 dkg sonka
10 dkg gomba

Elkészítés:

Pizza tészta
A karfiolt daráljuk le, vagy vágjuk össze morzsásra. Kicsit pirítsuk meg egy kis zsíron, pároljuk, majd amikor megpuhult, hűtsük le. Majd keverjük össze a sajttal, tojásokkal és a fűszerekkel. Egy kizsírozott vagy sütőpapíros tepsibe egyengetjük, majd süssük elő 170 fokon, légkeverésesen kb 15 perc alatt.

Tetejére
Amíg sül, összekeverjük a tojásokat a sajttal, megfűszerezhetjük, rakhatunk fokhagymát bele, majd ha kicsit megpirult a tészta, ezt ráegyengetjük. Majd sonkát, gombát teszünk rá, és vissza a sütőbe pirulásig!

Lisztmentes pizza

Hozzávalók

tészta
1 közepes db karfiol
2 db tojás
2 gerezd fokhagyma (zúzott)
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál oregánó
40 g parmezán sajt (reszelt)
40 g mozzarella (reszelt)
só ízlés szerint

pizzaszósz

1 kis db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál majoranna (elhagyható)
1 teáskanál kakukkfű (elhagyható)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
4 közepes db paradicsom (sűrített paradicsom vagy ketchup is lehet)

Miután kissé megpárolódott, kiöntjük egy rossz konyharuha közepére. A széleit ráhajtogatjuk, majd alaposan kicsavarjuk a felesleges vizet, amennyit csak bírunk.
A kicsavart karfiolt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a 2 tojást, a zúzott fokhagymákat, sajtokat és fűszereket. Alaposan összekeverjük a masszát.
Sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott tepsibe/pizzaformába tesszük a masszát, késsel vagy kanállal szépen eligazítjuk olyan vastagra, amilyen tetszik.
Berakjuk a sütőbe, kb. 10 perc alatt félig megsült. Miután egy picit kezd pirulni, kivesszük, rátesszük a szószt és a feltéteket, mérsékeljük a hőmérsékletet 200 °C-ra, majd addig sütjük, ameddig szépen megpirul a teteje.

Pizzaszósz
A hagymát kis darabokra felkockázzuk, egy kevés olajon megfonnyasztjuk. Miután a hagyma megfonnyadt, belerakjuk a zúzott fokhagymát, a meghámozott és feldarabolt paradicsomot és a fűszereket. Ízlés szerint lehet bele sűrített paradicsomot és/vagy ketchupot is tenni. Folyamatos kevergetés mellett főzzük további 5 percig.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.