Menü

Szénnhidrátszegény, cukormentes túrós sütik

Diéta esetén a magas fehérjetartalmú túrós sütik lehetnek az édességre vágyók kedvencei recept adagonként kevesebb, mint 20 g szénhidráttartalommal!

Szénhidrátcsökkentett csokis-túros muffin

Hozzávalók
Tészta
15 dkg diabetikus liszt
30 g cukrozatlan kakaópor
1 csomag sütőpor
6 db tojás
2 ek édesítőszer
2 evőkanál víz
1 ml rumaroma

Töltelék
25 dkg sovány túró
1 ek édesítőszer
1 citromból nyert citromhéj
1 ml vaníliaaroma

Elkészítés
Először a száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A kakaópornál lényeges, hogy jó minőségű legyen, minél magasabb kakaótartalommal. A tojásokat habosra keverjük az édesítőszerrel, hozzáadjuk a vizet és a rumaromát. Majd a nedves és száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük. Nem kell megijedni, elég híg lesz a tészta.
A túróhoz hozzákeverjük az édesítőt, a citrom reszelt héját és a vanília kivonatot. A tésztát a muffin formába kanalazzuk, majd mindegyik közepébe egy kis kanálnyi túró tölteléket teszünk. Előmelegített sütőben közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.

Liszt nélküli kakaós piskóta túrókrémmel

Hozzávalók
A piskótához
10 db tojás
2 ek édesítőszer
2 ek cukrozatlan kakaópor

A krémhez
50 dkg tehéntúró
50 dkg mascarpone
2 ek édesítőszer
2 dl tej
1 kk citromlé (ízlés szerint)

A tetejére
1 ek cukrozatlan kakaópor

Elkészítés
A piskótát elkészítjük. A fehérjét kemény habbá verjük, majd a sárgáját az édesítővel és a kakaóporral habosra keverjük, s végül az egészet egybe tesszük átkeverjük.
Két lapot sütünk ebből: a tepsire sütőpapírt teszünk, és a fele masszát elkanalazzuk rajta, és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha kész, akkor feltekerjük még melegen, majd jöhet a másik adag. A túrót a mascarponéval, citromlével, tejjel és édesítővel jól kikeverjük.
Ha kihűltek a feltekert piskóták, akkor leszedjük róla a sütőpapírt, majd a krém felével megkenjük, majd rátesszük a másik lapot, előtte ezt is megkenjük, de egy picit hagyjunk a krémből a tetejére. Ha megkentük az egymásra rakott lapokat, akkor feltekerjük, és a tetejére pakoljuk a maradék krémet, és megszórjuk kakaóporral. Jó étvágyat!

Diétás túrós muffin

Hozzávalók
30 dkg tehéntúró
1 citromból nyert citromhéj
1 citromból nyert citromlé
1 csomag sütőpor
15 dkg diabetikus liszt (50%-kal csökkentett szénhidráttartalmú)
3 dl joghurt (natúr)
15 dkg margarin
1 db tojás
10 ml folyékony édesítőszer (Ezt nehéz pontosan megadni, így inkább ízlés szerint.)
1 teáskanál vaníliaaroma
1 csipet só

Elkészítés

Egy nagyobb tálban összetörjük, majd alaposan összekeverjük a margarint a tojással, édesítőszerrel, vaníliaaromával, reszelt citromhéjjal, a citrom levével, a joghurttal és végül a túróval, de itt ügyelve, hogy ne törjük teljesen össze, itt-ott maradjon nagyobb darabokban is benne túró, nagyon finom lesz, ha így sül bele majd. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat keverjük össze: a lisztet, sütőport és a csipet sót. Apránként a lisztes keveréket hozzáöntjük a túróshoz, és alaposan elkeverjük. Ha úgy látjuk, hogy szükséges, lehet még például olívaolajjal kicsit lazítani rajta.

Ezután a keveréket muffin formákba kanalazzuk, majd sütőbe téve, kis lángon, nagyjából 35 percig sütjük. Ebből a mennyiségből körülbelül 12 darab muffin készül.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.