Menü

Mi állhat a hajhullás mögött?

Minden nő rémálma, mégis szinte minden második ember találkozik vele élete során. A hajhullás sokak életét keseríti meg, ráadásul rengeteg dolog állhat a háttérben és nem egyszerű megtalálni, mi okozza pontosan a problémát. Persze más az, amikor a kor előrehaladtával az öregedés természetes folyamatának részeként elkezd hullani és ritkulni a hajunk. De mi a helyzet azzal, amikor nem az idős kor áll a hajhullás mögött?

Először is sokan elfelejtik, de ahogy a növények a természet szerves részeként követik az évszakok váltakozását, úgy mi, emberek sem bújhatunk ki a természet változásai alól. Bizony, ősz elején teljesen normális, hogy több hajunk hullik ki, mint nyáron, azonban ez a folyamat nem tart tovább 1-2 hónapnál és nem lesz tőle kevesebb hajunk, mindössze ilyenkor újul meg a haj. Az egészséges mennyisége a kihulló hajnak ilyenkor 60-80 szál. Ha körülbelül ennyi hajszálnak kell búcsút mondanunk naponta, akkor ne pánikoljunk, jusson eszünkbe, hogy ez ősszel teljesen természetes.

A baj akkor van, ha ennél több hajunk hullik ki, esetleg nem csak ősszel. A hajhullás sok esetben valamilyen belső problémára utal a szervezetben. Férfiaknál a magas férfi nemi hormon, vagyis a magas tesztoszterin szint okozhat ilyen tüneteket akár már fiatal korban is, ám nőknél ugyanígy a hormonális eredetű hajhullás leghamarabb a 20-as vagy 30-as években tapasztalható.

Szintén hajhullás lehet a következménye annak, ha nincs a szervezetünkben elegendő cink- és vas, esetleg vérszegénységben vagy valamilyen bakteriális fertőzésben szenvedünk, vagyis gyulladás van jelen a testünkben.

Bár nagyon divatosak ma a magas fehérjetartalmú diéták, ezekkel sem árt vigyázni. Valójában bármilyen diéta, ami egy kicsit is egyoldalú, tehát vagy zsírokra vagy szénhidrátra vagy fehérjére épít, okozhat ilyen jellegű tüneteket. Mindennek az az oka, hogy az egyoldalú diéták esetében idővel vitamin- és aminosavhiány alakulhat ki, aminek következtében a haj elkezd hullani, a körmök elvékonyodnak, esetleg szárazzá válik a bőr.

Persze az is lehet, hogy a hajhullás oka nem belül keresendő. Okozhatja a haj fokozott hullását a nem megfelelő fésű vagy nem megfelelő sampon és hajmosási technika is. Ügyeljünk rá, hogy hajkímélő fésűt válasszunk, aminek sörtéi természetes anyagból készültek és nem tépik a hajat, valamint könnyen tisztíthatók. Sampon tekintetében bár inkább a bőség zavara áll fenn a drogéria polcait szemlélve, de itt is igyekezzünk leszűkíteni a választási lehetőségeinket arra a hajtípusra, amilyen a miénk. Ennél is egyszerűbb, ha gyógyszertárban kapható gyógynövényes sampont használunk, mert bár nem biztos, hogy csillogó lesz tőle a hajunk, de minden szükséges vitamin és tápanyag megtalálható benne, amire hajunknak szüksége lehet.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.