Menü

Mi állhat a hajhullás mögött?

Minden nő rémálma, mégis szinte minden második ember találkozik vele élete során. A hajhullás sokak életét keseríti meg, ráadásul rengeteg dolog állhat a háttérben és nem egyszerű megtalálni, mi okozza pontosan a problémát. Persze más az, amikor a kor előrehaladtával az öregedés természetes folyamatának részeként elkezd hullani és ritkulni a hajunk. De mi a helyzet azzal, amikor nem az idős kor áll a hajhullás mögött?

Először is sokan elfelejtik, de ahogy a növények a természet szerves részeként követik az évszakok váltakozását, úgy mi, emberek sem bújhatunk ki a természet változásai alól. Bizony, ősz elején teljesen normális, hogy több hajunk hullik ki, mint nyáron, azonban ez a folyamat nem tart tovább 1-2 hónapnál és nem lesz tőle kevesebb hajunk, mindössze ilyenkor újul meg a haj. Az egészséges mennyisége a kihulló hajnak ilyenkor 60-80 szál. Ha körülbelül ennyi hajszálnak kell búcsút mondanunk naponta, akkor ne pánikoljunk, jusson eszünkbe, hogy ez ősszel teljesen természetes.

A baj akkor van, ha ennél több hajunk hullik ki, esetleg nem csak ősszel. A hajhullás sok esetben valamilyen belső problémára utal a szervezetben. Férfiaknál a magas férfi nemi hormon, vagyis a magas tesztoszterin szint okozhat ilyen tüneteket akár már fiatal korban is, ám nőknél ugyanígy a hormonális eredetű hajhullás leghamarabb a 20-as vagy 30-as években tapasztalható.

Szintén hajhullás lehet a következménye annak, ha nincs a szervezetünkben elegendő cink- és vas, esetleg vérszegénységben vagy valamilyen bakteriális fertőzésben szenvedünk, vagyis gyulladás van jelen a testünkben.

Bár nagyon divatosak ma a magas fehérjetartalmú diéták, ezekkel sem árt vigyázni. Valójában bármilyen diéta, ami egy kicsit is egyoldalú, tehát vagy zsírokra vagy szénhidrátra vagy fehérjére épít, okozhat ilyen jellegű tüneteket. Mindennek az az oka, hogy az egyoldalú diéták esetében idővel vitamin- és aminosavhiány alakulhat ki, aminek következtében a haj elkezd hullani, a körmök elvékonyodnak, esetleg szárazzá válik a bőr.

Persze az is lehet, hogy a hajhullás oka nem belül keresendő. Okozhatja a haj fokozott hullását a nem megfelelő fésű vagy nem megfelelő sampon és hajmosási technika is. Ügyeljünk rá, hogy hajkímélő fésűt válasszunk, aminek sörtéi természetes anyagból készültek és nem tépik a hajat, valamint könnyen tisztíthatók. Sampon tekintetében bár inkább a bőség zavara áll fenn a drogéria polcait szemlélve, de itt is igyekezzünk leszűkíteni a választási lehetőségeinket arra a hajtípusra, amilyen a miénk. Ennél is egyszerűbb, ha gyógyszertárban kapható gyógynövényes sampont használunk, mert bár nem biztos, hogy csillogó lesz tőle a hajunk, de minden szükséges vitamin és tápanyag megtalálható benne, amire hajunknak szüksége lehet.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?